back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θ. ΧΑΡΙΝΟΣ – Π. ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ: “Προκλητικά ψεύδη και λάσπη του Μιχάλη Κόλια για τη ΔΕΥΑΛ”

ΑΠΟΨΕΙΣΘ. ΧΑΡΙΝΟΣ - Π. ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ: "Προκλητικά ψεύδη και λάσπη του Μιχάλη Κόλια για τη ΔΕΥΑΛ"

Γράφουν οι: Θεοχάρης Χαρινός – Παναγιώτης Κουμπάρος

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23-1-2012, με έκπληξη ακούσαμε τον κ. Μ. Κόλια, απευθυνόμενο προς τον κ. Μιχάλη Κοντραφούρη, να αναφέρει ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή άφησε χρέος στη ΔΕΥΑΛ ύψους 1.100.000 ευρώ.

Με αφορμή αυτήν την απαράδεκτη – ψευδή δήλωση και με δεδομένο ότι είχαμε την τιμή να υπηρετήσουμε από θέση ευθύνης (Πρόεδρος-Αντιπρόεδρος) την επιχείρηση, αισθανόμαστε την υποχρέωση να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Εδώ και αρκετό καιρό, ο κ. Κόλιας συστηματικά προσπαθεί (ανεπιτυχώς) με ψεύδη και λάσπη να προσβάλλει το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, καλύπτοντας προφανώς τις δικές του αδυναμίες και τη φαυλότητα της δικής του  θητείας ως δήμαρχος. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την 1-1-2003 όταν τα ηνία του Δήμου ανέλαβε ο κ. Τιμόθεος Κωττάκης, παραλάβαμε από την δημοτική αρχή του κ. Αντάρτη (στην οποία αντιδήμαρχος ήταν ο κ. Κόλιας) μια ΔΕΥΑΛ με πολλά και σοβαρότατα προβλήματα, χωρίς κανένα έργο σε εξέλιξη και χωρίς καμία προοπτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνης της περιόδου ο Βιολογικός Καθαρισμός που τελούσε σε πλήρη στασιμότητα. Οι εγκαταστάσεις του ΒΙΟΚΑ στο Παντέλι ήταν κυριολεκτικά λεηλατημένες. Το αποχετευτικό δίκτυο, όπου υπήρχε, ήταν κατεστραμμένο και διαβρωμένο.  Για αδειοδοτήσεις και μελέτες ούτε συζήτηση… Όλα ήταν κυριολεκτικά «στον αέρα», γεγονός που είχε ως συνέπεια την καταβολή προστίμου που μας επέβαλε τότε η Ε.Ε., διότι η κατασκευή του ΒΙΟΚΑ έγινε χωρίς χάραξη αιγιαλού!!!

Αυτή την «προίκα», και όχι μόνο, άφησε στην κοινωνία της Λέρου η Δημοτική αρχή των κυρίων Αντάρτη και Κόλια… Βεβαίως θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πολλά ακόμα χαρακτηριστικά παραδείγματα, αλλά δεν θα το κάνουμε λόγω χώρου και για να μην γίνουμε κουραστικοί. Άλλωστε οι περισσότεροι συμπατριώτες γνωρίζουν πολύ καλά τα «έργα και τις ημέρες» εκείνης της περιόδου…

Ας δούμε όμως τι έγινε για τον ΒΙΟΚΑ μετά την 1-1-2003 όταν η Λέρος άρχισε να αλλάζει με δήμαρχο τον Τιμόθεο Κωττάκη. Με συνεχή εργασία, μεθοδικότητα, πολλά ταξίδια και συνεχείς διεκδικήσεις, κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε 500.000 ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να αποκαταστήσουμε τα κατεστραμμένα τμήματα του ΒΙΟΚΑ. Παράλληλα διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ προκειμένου σχεδόν τα ¾ του νησιού να αποκτήσουν αποχετευτικό δίκτυο. Έτσι πλέον εκτός των περιοχών Άλιντα, Αγ. Μαρίνα και Παντέλι,  κατασκευάστηκε το αποχετευτικό δίκτυο που θα συνδέσει το Λακκί, το Καμαράκι, την Άγκυρα, τον Βρωμόλιθο, τα Σπήλια και το Πάτελο με τον ΒΙΟΚΑ στο Παντέλι. Ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο για τον τόπο μας, για το οποίο όλη η προηγούμενη δημοτική αρχή, με μπροστάρη τον Δήμαρχο Τιμόθεο Κωττάκη, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια και κόπο. Ένα έργο που για κάποιους άλλους ήταν ουτοπία και «όνειρο απατηλό», έγινε πραγματικότητα προς όφελος του Λεριού και της Λερίας.

Ας μιλήσουμε όμως και για τα χρέη που παρέλαβε όπως λέει ο κ. Κόλιας.

Την 1-1-2011, όταν ο κ. Κόλιας παρέλαβε τη Δημαρχία, οι οφειλές από τους καταναλωτές προς την ΔΕΥΑΛ ήταν 160.000 ευρώ περίπου, ενώ τα χρέη της επιχείρησης προς τρίτους (προμηθευτές) ήταν 88.000 ευρώ. Με μια απλή αφαίρεση διαπιστώνει εύκολα κανείς ότι το υπόλοιπο ενεργητικό της επιχείρησης, το οποίο παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, ήταν 72.000 ευρώ.

Αλήθεια που πήγε το χρέος του 1.100.000 ευρώ κ. Κόλια;  Μήπως σε αυτό το δήθεν χρέος έχετε συνυπολογίσει και την οφειλή προς το ΙΚΑ που είχατε αφήσει στη ΔΕΥΑΛ (επί δημαρχίας Αντάρτη) και για το οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή, ύστερα από διακανονισμό, κατέβαλε 1.000 ευρώ μηνιαίως επί 8 χρόνια;

Είναι τουλάχιστον προκλητικό ο άνθρωπος, ο οποίος είχε διατελέσει αντιδήμαρχος σε μια οπισθοδρομική περίοδο για τον τόπο μας, όταν τα πάντα είχαν βαλτώσει, να τολμάει να μηδενίζει το τεράστιο έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής και να λασπολογεί χρησιμοποιώντας απίστευτα ψέματα. 

Συνοψίζοντας, κ. Κόλια, η προηγούμενη δημοτική αρχή, σας παρέδωσε έναν δήμο με γεμάτα ταμεία και όχι χρέη. Το κυριότερο, δημιούργησε προς όφελος της κοινωνίας τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που έγιναν ποτέ στο τόπο μας, τα οποία, δυστυχώς, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα διαδρομή σας, πολύ δύσκολα θα καταφέρετε να τα συντηρήσετε, κυρίως λόγω ανικανότητας. Τη λάσπη που εξαπολύεις εναντίον της προηγούμενης δημοτικής αρχής την εκλαμβάνουμε ως «παράσημο» και σε ευχαριστούμε γι’ αυτό. 

ΥΓ. Για όλα όσα αναφέρονται παραπάνω υπάρχουν στοιχεία και βεβαίως είναι στη διάθεση οποιουδήποτε συμπατριώτη.

Πηγή: Εφημερίδα “Πνοή της Λέρου” 

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ