back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λειψοί: Ευδοκίμησαν οι εφέσεις για τον καταλογισμό “μαμούθ” σε υπόλογους του Δήμου

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΛειψοί: Ευδοκίμησαν οι εφέσεις για τον καταλογισμό “μαμούθ” σε υπόλογους του Δήμου

Με αποφάσεις που εξέδωσε το ΙΙ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πρώην VII Τμήμα) έγιναν δεκτές εν μέρει οι εφέσεις του πρώην δημάρχου Λειψών και πρώην επικεφαλής της παράταξης “Νησιωτική Ανατροπή” στην μειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Μπενέτου Σπύρου και λοιπών δημοσίων υπόλογων στον ίδιο δήμο κατά της υπ’ αρίθμ. 28/106 πράξης του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Νομό Δωδεκανήσου.

Είχε ανασταλεί εξάλλου ο καταλογισμός ύψους 1.230.000 ευρώ, που επιβλήθηκε από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Ρόδο, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον εις βάρος του κ. Σπύρου και του ταμία του ίδιου Δήμου.

Ο καταλογισμός έγινε μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου παραστατικών και απόψεων που εξέφρασαν οι επαπειλούμενοι με καταλογισμό ύψους 2,1 εκατ. ευρώ περίπου σε φύλλα μεταβολών και ελλείψεων του επιτρόπου που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση έκτακτου κατασταλτικού ελέγχου στις οικονομικές χρήσεις της πενταετίας 2004-2009.

Στην πλειοψηφία τους οι δαπάνες που κρίθηκαν παράνομες αφορούν φιλοξενίες και έξοδα δεξιώσεων, που πραγματοποιήθηκαν χωρίς αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και περαιτέρω έργα που έγιναν κυρίως με αυτεπιστασία χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

4 δημοτικοί σύμβουλοι της ίδιας περιόδου, ως μέλη της δημαρχιακής επιτροπής έχουν καταλογιστεί με το χρηματικό ποσό των 117.000 ευρώ, που αφορά δαπάνες για την καταβολή μισθών σε εργάτες, που απασχολήθηκαν σε έργα που εκτελέστηκαν χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, ενώ σε 10 περίπου δημοτικούς συμβούλους έχουν καταλογιστεί δαπάνες ύψους από 900 έως 1250 ευρώ.

Η συνήγορος του κ. Μπενέτου κ. Μαρία-Πηνελόπη Λιακόγκονα, που χειρίστηκε συνολικά την υπόθεση για τους υπόλογους υπέβαλε, μεταξύ άλλων και δύο ενστάσεις, που ευδοκίμησαν και συγκεκριμένα για εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας και επιπλέον ότι οι καταλογισμοί δεν έχουν αποκαταστατικό χαρακτήρα αλλά τιμωρητικό και ως εκ τούτου δεν νοείται το ύψος του ποσού που επιβλήθηκε.

Στις αποφάσεις τονίζεται ειδικότερα ότι ο καταλογισμός δεν συνδέεται αναγκαίως με το ύψος του διαπιστωθέντος ελλείμματος, υπό την έννοια ότι, στο μέτρο που αφεύκτως πλήττει το δικαίωμα στην περιουσία του καταλογιζομένου, το ύψος του καταλογισμού πρέπει να τελεί σε σχέση εύλογης αναλογίας αφενός με το επελθόν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αφετέρου με τη βαρύτητα της δημοσιονομικής παράβασης, δηλαδή πρέπει να είναι πρόσφορος, απολύτως αναγκαίος μεταξύ περισσοτέρων πρόσφορων μέσων και ανάλογος προς επίτευξη του σκοπού, ο οποίος αφορά στην αποκατάσταση του ελλείμματος τόσο υπό την έννοια της αναπλήρωσης των χρημάτων που λείπουν από τη χρηματική διαχείριση όσο και της εμπέδωσης της δημοσιονομικής νομιμό¬τητας για την εξασφάλιση της διαφάνειας στη διαχείριση του δημοτικού χρήματος και την αποτροπή διακινδύνευσής του.

Ενόψει της αρχής της αναλογικότητας, δεν αποκλείεται η μείωση του καταλογισθέντος ποσού και για δαπάνες που πληρώθηκαν μετά την 1.7.2005 και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1/10 αυτού, εφόσον το ύψος του καταλογισμού, ακόμη και μετά την ως άνω προβλεπόμενη από το νόμο μείωση, εξακολουθεί να τελεί σε προφανή δυσαναλογία με το σκοπό επιβολής του, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι με τις ως άνω διατάξεις προβλέπεται ακόμη και η πλήρης απαλλαγή από τον καταλογισμό.

Καταλογίστηκαν στους υπόλογους δαπάνες για προμήθειες εδεσμάτων, παράθεση γεύματος σε επισήμους, δαπάνες φιλοξενίας επισήμων, δαπάνες φιλοξενίας υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και δαπάνες προμήθειας μεταλλίων και λοιπών αναμνηστικών δώρων. Επιπλέον δαπάνες, που αφορούν φιλοξενία υπηρεσιακών παραγόντων, δαπάνες έργων και πληρωμές καθ’ υπέρβαση της νόμιμης ημερήσιας αποζημίωσης ως και ημερομίσθια εργατών.

Επιπλέον κρίθηκαν καταλογιστέες επιχορηγήσεις στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ορθοδόξου Ιεραποστολής, σε αθλητικό σύλλογο κ.ά.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Σπύρου είχε αποστείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο πλήθος παραστατικών αλλά και πολυσέλιδη επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται για την αντιμετώπισή του από την πολιτεία αλλά και για την αυστηρότητα με την οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ