back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΔελτίο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Όταν επί Προεδρίας Μιχ. Κόλλια το Ν. Αιγαίο έσπαγε όλα τα ρεκόρ σε πρόστιμα για το περιβάλλον πού ήταν αυτοί οι ευαίσθητοι πολίτες;

Απάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, στις ανακοινώσεις του δίδυμου ΣΥΡΙΖΑ και Γλυνού:

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε λίγο πριν απαντήσουμε στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το περίφημο άρθρο 93 του υπό συζήτηση περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Τι περιμέναμε; Μα να βγει δημόσια και η θυγατρική του ΣΥΡΙΖΑ, η παράταξη Γλυνού. Τώρα, με τα ίδια επιχειρήματα η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η παράταξη Γλυνού, έρχεται να αποδείξει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι άξιζε το χρίσμα και να υπηρετήσει τον ίδιο μικροκομματικό σκοπό. Γιατί αυτό υπηρετούν και όχι φυσικά το περιβάλλον που χρησιμοποιούν για μια ακόμη φορά ως όχημα.

Μισές αλήθειες και ακόμα χειρότερα ολόκληρες ανακρίβειες, είναι τα μόνα όπλα στην φαρέτρα του κομματικού δίδυμου ΣΥΡΙΖΑ – ΓΛΥΝΟΥ που συμπληρώνεται με ολίγον ΜΕΡΑ25 και Μπαράκα.

-Τι λέει η παράταξη Γλυνού; Γιατί δεν έθεσε η Περιφέρεια το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ σε διαβούλευση!

Κάποιος πρέπει να τους πει ότι τα νομοσχέδια σε διαβούλευση τα θέτουν οι Κυβερνήσεις. Και αυτό το νομοσχέδιο ήταν στην διαδικτυακή διαβούλευση από τις 4 Μαρτίου, όπου μπορούσαν να μπουν να συμμετάσχουν. Εκτός και αν περίμεναν το σύνθημα από τον άλλο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κόλλια.

-Τι λέει η παράταξη Γλυνού; Ότι από επίπεδο νομού που ήταν έως σήμερα ο ΦΟΔΣΑ πηγαίνει σε επίπεδο Περιφέρειας.

Κάποιος πρέπει να τους πει ότι λίγο παραπάνω διάβασμα δεν κάνει κακό, αφού δεν ήταν σε επίπεδο νομού αλλά νησιού !

-Τι κρύβουν ΣΥΡΙΖΑ και παράταξη Γλυνού;

Την αλήθεια που λέει ότι η Α.Ε. που δημιουργείται ανήκει στους Δήμους και όχι στην Περιφέρεια,

αφού σε αυτούς θα ανήκει τόσο το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών όσο και η πλειοψηφία των εδρών του Δ.Σ.

-Τι κρύβουν ΣΥΡΙΖΑ και παράταξη Γλυνού;

Την αλήθεια που λέει ότι σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν ΦΟΔΣΑ σε Περιφερειακό επίπεδο και ότι το μοντέλο αυτό με Πρόεδρο τον Περιφερειάρχη και το 60% στους Δήμους είναι το μοντέλο της Αττικής.

Θα καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και την Ρένα Δούρου που προήδρευε σε τέτοιο ΦΟΔΣΑ από το 2015 έως το 2019;

Όσο για τα δακρύβρεχτα περί ιδιωτικοποιήσεων, ας ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ μια ματιά στις ιδιωτικοποιήσεις που έκανε όσο ήταν Κυβέρνηση. Θα είναι πολύ συγκινητικός ο απολογισμός αυτός.

Τελικά, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι το όποιο ενδιαφέρον τους εμφανίστηκε μόνο όταν έδωσε το σύνθημα το Κόμμα και μόνο όταν είχαν να αξιοποιήσουν την συγκινητική αντίδραση του Δημάρχου Λέρου που για όσα χρόνια ήταν Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, το Νότιο Αιγαίο έσπασε όλα τα ρεκόρ σε πρόστιμα από την Ε.Ε.

Γι᾽ αυτό έχουν να πουν κάτι ή είναι και το περιβάλλον ένα ακόμα όχημα για να ρίξουν την χολή τους με μισές αλήθειες και ολόκληρες ανακρίβειες;

To Γραφείο Τύπου

Σημειώνεται ότι προηγουμένως η παράταξη “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Αποκλεισμός του Περιφερειακού Συμβουλίου από την διαβούλευση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει ξεσηκώσει τους αυτοδιοικητικούς σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Όσα προηγήθηκαν και κυρίως το γεγονός ότι οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου και ο ίδιος ο θεσμός του Περιφερειακού Συμβουλίου ,αγνοήθηκαν επιδεικτικά και υποβαθμίστηκαν δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά.

Πριν από τέσσερις ημέρες έγινε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ουδεμία ενημέρωση υπήρξε από τον Περιφερειάρχη για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το οποίο γνώριζε, ενώ η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» και οι υπόλοιπες παρατάξεις όχι.

Έτσι δεν δόθηκε η δυνατότητα έκφρασης των παρατάξεων για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά την Περιφέρεια, περνάει με διαδικασίες εξπρές, εν κρυπτώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο μέσα σε ένα κλίμα αμφισβήτησης, έλλειψης διαλόγου και κατάθεσης προτάσεων προς διαβούλευση.

Είναι φανερό επίσης ότι η περιφερειακή αρχή, ήταν σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και αγνόησε επιδεικτικά τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου που έπρεπε να ενημερώσει και μάλιστα αναλυτικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Αποκλειστήκαμε από το δημόσιο διάλογο για ένα νομοσχέδιο που κρίνεται σε πολλά σημεία του αντισυνταγματικό, αντιβαίνει αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και

παραβιάζει το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο μέσω των συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Το άρθρο 93 του νομοσχεδίου επί της ουσίας μεταφέρει τις αρμοδιότητες του ειδικού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ( ΦΟΣΔΑ) από επίπεδο νομού που ήταν έως σήμερα, σε επίπεδο Περιφέρειας και εν προκειμένω στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπως και στην Ιονίων Νήσων.

Η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική αφού αντιβαίνει την επιταγή του Συντάγματος για τον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων των νησιών, είναι οπισθοδρομική μη λειτουργική και βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Τα ίδια ισχύουν και για το άρθρο 27 και την αυθαίρετη ενοποίηση των φορέων διαχείρισης εντελώς ασύνδετων προστατευομένων περιοχών.

Αναρωτιόμαστε, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου συμφωνούν με αυτά;

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν έπρεπε να εκφράσουν τις απόψεις τους και να καταθέσουν προτάσεις προς διαβούλευση;

Ο κύριος Περιφερειάρχης μόνος του συναινεί αποφασίζει και προχωράει, υποβαθμίζοντας το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Περιφερειακών Συμβούλων και αποκλείει τη δυνατότητα έκφρασης άποψης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά και την Περιφέρεια.

Είναι απορίας άξιον την ώρα που η πανδημία δεν έχει εκλείψει, το όλο σχέδιο να διαμορφώνεται, χωρίς διαβούλευση, διάλογο και προτάσεις από τους αυτοδιοικητικούς.

Το γεγονός αυτό θυμίζει άλλες εποχές αλλά εγείρει και ερωτηματικά για το που θα οδηγηθεί τελικά αυτή η υπόθεση.

Για το θέμα αυτό ο επικεφαλής της παρατάξεως κ. Μανώλης Γλυνός δήλωσε:

«Μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, τις διαμαρτυρίες και των δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου , ο περιφερειάρχης θα δώσει απαντήσεις ή θα συνεχίσει να αγνοεί τους πάντες; Θα καλούνται τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να εκφράζονται και να καταθέτουν προτάσεις ή θα συνεχιστεί η τακτική της απαξίωσης; Υπήρξε συνεννόηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη νομοθέτηση και που ήταν το περιφερειακό συμβούλιο; Γιατί δεν ενημερώθηκε έγκαιρα η κοινωνία του Νοτίου Αιγαίου; Γιατί υποβαθμίστηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο; Για την απαξίωση των περιφερειακών συμβούλων που είναι οι εκπρόσωποι των νησιών και των τοπικών κοινωνιών θα απαντήσει κανείς;»

Πηγή: dimokratiki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ