back to top
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img

Top 5 ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

Related Posts

Εμφάνιση κρουσμάτων Αφθώδους πυρετού και Ευλογιάς στην Τουρκία

Οι Διευθύνσεις κτηνιατρικής Δωδεκανήσου και Κυκλάδων ενημερώνουν το κοινό και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους και όσους πρόσφατα επισκέφθηκαν την Τουρκία ότι στις 18 Φεβρουαρίου η Τουρκία ενημέρωσε για την εμφάνιση δύο εστιών Αφθώδους πυρετού και μιας εστίας Ευλογιάς του προβάτου στην περιοχή της Σμύρνης.

Τα νοσήματα ΔΕ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ωστόσο ο άνθρωπος μπορεί εύκολα να τους μεταφέρει. Για τους λόγους αυτούς:

-Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να τηρούν ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στις εκμεταλλεύσεις των και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε επισκέψεις τρίτων σε αυτές.

-Εάν έχετε πρόσφατα επισκεφτεί την Τουρκία και έχετε έλθει σε επαφή με παραγωγικά ζώα, μην έλθετε σε επαφή με ζώα στην Ελλάδα πριν τηρήσετε αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας. Μη μεταφέρετε μόνοι σας από την Τουρκία ζωοτροφές.

Ο Αφθώδης Πυρετός, ΑΠ (Foot and Mouth Disease, FMD) αποτελεί ιογενές νόσημα οξείας εμφάνισης και υψίστης μεταδοτικότητας των δίχηλων ζώων (μεταξύ αυτών τα βοοειδή, τα πρόβατα, οι αίγες και οι χοίροι). Το νόσημα χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό φυσαλίδων, διαβρώσεων και ελκών εσωτερικά του στόματος, στη μύτη, στις θηλές και στα άκρα. Το ποσοστό θνησιμότητας στα ενήλικα ζώα είναι χαμηλό, σε αντίθεση με τα νεαρά που χαρακτηρίζεται υψηλό. Αποτελεί νόσημα με σοβαρές άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις λόγω της μείωσης της παραγωγικότητας, της θνησιμότητας, των περιορισμών στο εμπόριο ζώντων ζώων και προϊόντων και του υψηλού κόστους εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και εκρίζωσης του νοσήματος

(κτηνιατρικές υπηρεσίες, θανατώσεις, αποζημιώσεις, εποπτεία). O ιός του Αφθώδους πυρετού είναι ανθεκτικός στις συνήθεις συνθήκες του περιβάλλοντος και έτσι μπορεί να μεταδίδεται εύκολα, τόσο άμεσα (από ζώο σε ζώο) όσο και έμμεσα (μεταφορά του με πρόσωπα, μηχανήματα και εξοπλισμό, ζωοτροφές κ.λπ.).

Η Ευλογιά του προβάτου είναι μια πολύ μεταδοτική αρρώστια που οφείλεται σε ιό.

Η νόσος προσβάλλει τα πρόβατα και τις αίγες. Στη χώρα μας, μέχρι τώρα συμπτώματα παρατηρούνται κυρίως στα πρόβατα, ωστόσο και οι αίγες μπορούν να μολυνθούν.

Αρχικά τα ζώα (κυρίως τα πρόβατα) εμφανίζουν αδιαθεσία, ανορεξία και πυρετό, ενώ μπορεί να έχουν και ρινικό έκκριμα (μύξες), και δάκρυα. Στη συνέχεια εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα). Αυτές είναι κοκκινίλες (ερυθρές κηλίδες) και σπυριά κόκκινου συνήθως χρώματος, μεγέθους 0,5-1 εκ. Το νόσημα μεταδίδεται πολύ γρήγορα μεταξύ των ζώων της εκτροφής και σε γειτονικές εκτροφές.

Η εμφάνιση νοσημάτων όπως ο Αφθώδης πυρετός και η Ευλογιά σε μια περιοχή, συνεπάγεται αυτόματα τη λήψη και εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων που επηρεάζουν άμεσα την κτηνοτροφία και το εμπόριο όλων σχεδόν των αγαθών που σχετίζονται με την κτηνοτροφία (ζώντα ζώα, κρέας και γάλα, ζωικά παραπροϊόντα και υποπροϊόντα, ζωοτροφές κ.λπ.).

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας εφαρμόζουν προγράμματα επιτήρησης των νοσημάτων, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχουν εντοπιστεί κρούσματα αυτών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Popular Articles