back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Στην τελική ευθεία ο Αναπτυξιακός Οργανισμός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΠεριφέρεια Ν. Αιγαίου: Στην τελική ευθεία ο Αναπτυξιακός Οργανισμός

Στην τελική τους ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία και λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, καθώς αναμένονται και οι αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου σχετικά μετις εγκρίσεις που απαιτούνται.

Ειδικότερα αύριο το μεσημέρι το σώμα στη συνεδρίασή του θα εγκρίνει την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας για τη σύσταση του Οργανισμού, τη Σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού, το σχέδιο του Καταστατικού του ενώ θα προχωρήσει επίσης στον Ορισμό μελών, εκπροσώπων στο ποσοστό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και στον ορισμό του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.

Παράλληλα θα εξουσιοδοτηθεί εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να διενεργήσει τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες για τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (ενσωμάτωση του καταστατικού σε συμβολαιογραφικό έγγραφο, καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ., έκδοση ΑΦΜ κ.λπ.).

Σύμφωνα με το καταστατικό, Έδρα της Εταιρείας ορίζεται ο Δήμος Ροδίων ενώ θα διατηρεί υποκατάστημα στον Δήμο Σύρου καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της.

Η διάρκεια της Εταιρείας ορίζεται σε πενήντα (50) έτη, και μπορεί να παρατείνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας που λαμβάνεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία πριν τη λήξη της.

1. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ορίζεται σε τρία εκατομμύρια (3.000.000) ευρώ και διαιρείται σε τριάντα χιλιάδες (30.000) κοινές δεσμευμένες ονομαστικές μετοχές, έκαστης ονομαστικής αξίας εκατό (100) ευρώ.
2. Για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, η οποία θα γίνει σε μετρητά, κάθε ιδρυτής εταίρος αναλαμβάνει κατά την ακόλουθη αναλογία:

Α. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναλαμβάνει 15.300 κοινές δεσμευμένες ονομαστικές μετοχές, δηλαδή 51% του μετοχικού κεφαλαίου, ονομαστικής αξίας εκατό (100) ευρώ εκάστη, καλύπτοντας το ποσό του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων τριάντα χιλιάδων (1.530.000,00) ευρώ με εισφορά μετρητών, και

Β. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει
14.700 κοινές δεσμευμένες ονομαστικές μετοχές, δηλαδή 49% του μετοχικού κεφαλαίου, ονομαστικής αξίας εκατό (100) ευρώ εκάστη, καλύπτοντας το ποσό του ενός εκατομμυρίου τετρακοσίων εβδομήντα χιλιάδων (1.470.000,00) ευρώ με εισφορά μετρητών.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Όπως αναφέρεται στην οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, η δραστηριότητα του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα αναπτύσσεται σε μια σειρά από άξονες δραστηριότητας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία.

Με τη λειτουργία της, αποσκοπεί στη δημιουργία σύγχρονων μηχανισμών, συστημάτων, σχημάτων και οχημάτων που θα καταλήγουν σε τυποποιημένες και απλοποιημένες μεθόδους και διαδικασίες προκειμένου να εξειδικεύουν και να εκπληρώνουν τους αναπτυξιακούς στόχους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σκοπός του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι να λειτουργήσει ως φορέας συλλογής, σύνθεσης και αναδιανομής πληροφοριών, τεχνογνωσίας, πόρων και υπηρεσιών προς πολίτες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, την τοπική, κεντρική και ευρωπαϊκή διοίκηση καθώς και προσέλκυσης και επιτάχυνσης Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι βασικοί του στόχοι είναι:
– Ο σχεδιασμός, η προαγωγή, η ωρίμανση και υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων μέσα από τη συνεργασία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τη μορφή επενδυτικών έργων. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται η τεχνογνωσία και η αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα το δημόσιο διατηρεί ισχυρό εποπτικό ρόλο, κατασκευάζονται ποιοτικά έργα και ταυτόχρονα παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες/χρήστες των έργων αυτών. Ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων σε αναπτυξιακά έργα με πολλαπλασιαστικό όφελος. Σημειώνουμε ότι ο δημόσιος φορέας διατηρεί την ιδιοκτησία των παγίων και τον ισχυρό ρυθμιστικό και εποπτικό του ρόλο, δίνοντας την ευκαιρία να υλοποιούνται δημόσια έργα ακόμα και σε δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες.

– Η βελτίωση και ανάδειξη του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και η προστασία των φυσικών πόρων, ώστε να επιτευχθεί η διατήρηση και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και συγχρόνως με παρεμβάσεις-τομές, να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής στις πόλεις μέσα από μικρές και μεγάλες αναπλάσεις.

Παράλληλα, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός μέσα από δράσεις στις οποίες δύναται να συμμετέχει, εκμεταλλευόμενος την τεχνογνωσία του θα καταστήσει εφικτή την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας, της θαλάσσιας οικονομίας και συγχρόνως την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Αναλυτικότερα, θα προβάλει την υπεραξία του τουριστικού κεφαλαίου των νησιωτικών συμπλεγμάτων του Νοτίου Αιγαίου πετυχαίνοντας έτσι την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στην παγκόσμια τουριστική αγορά ως βιώσιμος και ασφαλής προορισμός.

Σύμφωνα με τον νέο ορισμό της αειφόρου ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού δίνεται έμφαση στην ισορροπία μεταξύ των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πτυχών του τουρισμού ενός προορισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο βασικός σκοπός του αειφόρου τουρισμού είναι η διατήρηση του περιβάλλοντος, το οποίο περικλείει κυρίως τα φυσικά (φυσικοί πόροι) και πολιτιστικά (πολιτιστικοί πόροι) χαρακτηριστικά ενός τουριστικού προορισμού, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πώλησης του τουριστικού προϊόντος στην τρέχουσα και στη μελλοντική χρονική περίοδο.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη βελτίωση των οικολογικών και οικονομικών συνθηκών, την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τον εμπλουτισμό και την παροχή υψηλής ποιότητας εμπειριών στους τουρίστες και την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων της τουριστικής οικονομίας.

Σε αυτόν τον τομέα καθώς και στις υπόλοιπες δράσεις που δύναται να υλοποιήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η επικοινωνία και προβολή πληροφοριών και ενεργειών δημόσιου ενδιαφέροντος για την πληροφόρηση του κοινού, καθώς και η αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Οι ΤΠΕ σε συνδυασμό με κατάλληλα επιχειρησιακά προγράμματα, στα οποία κομβικό ρόλο θα διαδραματίζει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, δύνανται να ενισχύσουν την πολιτική προστασία και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός μπορεί να αποτελέσει συνεκτικό δεσμό και κρίσιμο φορέα στην ενθάρρυνση και αναζωογόνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και νέων μορφών κοινωνικής οικονομίας με έμφαση στη νεανική, νεοφυή, καινοτόμα και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

Σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, θα είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικής και επιστημονικής δραστηριότητας και συνεργασιών, ανάμεσα σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, σε νέους επιστήμονες και επιχειρήσεις καθώς και η ανάπτυξη της καινοτομίας και η προώθηση των νέων τεχνολογιών, της πληροφορικής και της επικοινωνίας.

Επιπλέον, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός με τη συμμετοχή του σε αναπτυξιακά προγράμματα θα καταστήσει δυνατή την προώθηση των αναπτυξιακών σκοπών της Περιφέρειας, είτε μέσω προγραμματικών συμβάσεων είτε τον ορισμό της ως δυνητικό δικαιούχο με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η υλοποίηση δράσεων χρηματοδοτούμενων από επιχειρησιακά προγράμματα.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα είναι σε θέση να αναλάβει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την εκτέλεση, την επίβλεψη, τη λειτουργία, τη διαχείριση, και το συντονισμό επιχειρησιακών προγραμμάτων αναπτυξιακού χαρακτήρα, με ίδια μέσα ή μέσω τρίτων, προς την Περιφέρεια, τους φορείς και τις επιχειρήσεις ΟΤΑ, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, των λοιπών Οργανισμών και Ιδιωτών, τόσο στο εσωτερικό, σε διαδημοτικό, περιφερειακό, διαπεριφερειακό επίπεδο, όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η νέα εταιρεία θα μπορεί να συμμετέχει σε συνεργασίες, συνέργειες και συμπράξεις σε αναπτυξιακού χαρακτήρα στρατηγικές και προγράμματα με επιχειρήσεις, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά την εισροή χρηματοδοτικών πόρων, αυτή θα εξασφαλίζεται αφενός από το εσωτερικό, ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσο και από το εξωτερικό, με προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς και Φορείς. Επίσης, θα είναι δυνατή η σύσταση και διαχείριση Ταμείων Χαρτοφυλακίου για την αξιοποίηση των Μέσων Χρηματοοικονομικής Τεχνικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ