back to top
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Την συγχρηματοδότηση του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος για τους πρόσφυγες της Κω, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΤην συγχρηματοδότηση του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος για τους πρόσφυγες της Κω, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Την συγχρηματοδότηση του πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που θα ελλιμενιστεί στην Κω για την εγκατάσταση και την διαδικασία ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την άμεση αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κως το τελευταίο διάστημα, συμφωνήθηκε μετά από επικοινωνία του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, το πρωί της Τετάρτης, όπου αποφασίστηκε η συνεργασία και ο συντονισμός δράσεων των δύο πλευρών, για την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση του νησιού από τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών. 

Μετά την επικοινωνία και την συνεννόηση του κ. Φλαμπουράρη με τον Περιφερειάρχη, ακολούθησε σύσκεψη με την Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου και υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου οριστικοποιήθηκε η απόφαση για την ναύλωση του πλοίου και η σχετική ανακοίνωση από τον Υπουργό Επικρατείας στα ΜΜΕ. 

Πρόκειται για το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ που ναυλώθηκε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Κω αύριο, Παρασκευή. Στο πλοίο, χωρητικότητας 2.500 ατόμων, θα εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους θα παρέχεται πλήρης σίτιση, ενώ θα γίνεται και η διαδικασία ταυτοποίησης. 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, δήλωσε, σχετικά με την ναύλωση του πλοίου: 

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος. Μέχρι σήμερα έχουμε συμβάλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά, τόσο με προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα που μας λύνουν τα χέρια στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε, όσο και οικονομικά, με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε. Εκτός από την σημαντική συνδρομή μας για την συγχρηματοδότηση του πλοίου (υπενθυμίζω ότι από τον περασμένο Απρίλιο είχαμε ζητήσει εγγράφως από τους αρμόδιους υπουργούς την διάθεση ειδικού πλοίου, αποκλειστικά για τους πρόσφυγες και μετανάστες), η Περιφέρεια, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της, διαθέτει το σύνολο των πόρων που βρίσκονται στον κωδικό των εκτάκτων αναγκών, ποσό 100.000 ευρώ, για την κάλυψη των άμεσων και επειγουσών αναγκών των ανθρώπων αυτών, με την δέσμευση να ενισχύσουμε αυτόν τον κωδικό με επιπλέον πόρους. Ως Περιφέρεια, είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε και στην συνέχεια, στην επίλυση του προβλήματος, όπως κάναμε από την πρώτη μέρα, υπερβαίνοντας αρμοδιότητες, οικονομικές αντοχές και πολιτικό κόστος».

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ