back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν» Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Τα Νέα«Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν» Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Γράφει ο Άκης Γρεκός
Εκδότης «Leros News»

Έχουμε την τύχη να ζούμε στη Λέρο, σ’ ένα απ’ τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, που όμως περιβρέχεται από μια θάλασσα άγνοιας.

Αυτού του είδους η άγνοια δεν αφορά όλους, αφορά όμως έναν μεγάλο αριθμό ατόμων που ασχολούνται με τα κοινά.

Όλοι μας παρατηρούμε ότι ο πληθυσμός του νησιού μειώνεται χρόνο με το χρόνο με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ακούμε καθημερινά ότι αυξάνονται οι οικογένειες της Λέρου που ζουν απ΄ το κοινωνικό παντοπωλείο, οι επιχειρήσεις φυτοζωούν λόγω οικονομικών και συναφών προβλημάτων, βλέπουμε συμπατριώτες μας να ξενιτεύονται για μια καλύτερη τύχη, άνεργοι νέοι να ψάχνουν για ένα μεροκάματο.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι ορισμένοι πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι, αντί να προσπαθούν να βελτιώσουν τη δυσοίωνη αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λέρο, κάνοντας δηλαδή αυτό για το οποίο τους ψήφισε ο Λεριακός Λαός, κοιτάζουν αποκλειστικά και μόνο το δικό τους -πολιτικό- συμφέρον, καταδεικνύοντας μια απίστευτη ανωριμότητα και άγνοια κινδύνου, που δυστυχώς επηρεάζει το μέλλον όλων μας.

Και για να μην υπάρξει παρεξήγηση, δεν εννοούμε ότι ο Δήμαρχος, ή κάποιοι απ’ αυτούς που διεκδικούν τα δημοτικά έδρανα μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα του κόσμου.

Δυστυχώς, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οι κρατικές επιχορηγήσεις προς το δήμο έχουν μειωθεί δραματικά, οι προσλήψεις αντικαταστάθηκαν με απολύσεις και την περίφημη «κινητικότητα», οι υπηρεσίες κλείνουν ή συγχωνεύονται, οι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται δίχως να αντικαθίστανται.

Αυτό όμως που μπορεί και θα έπρεπε να κάνουν όσοι βρίσκονται εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να αφήσουν κατά μέρος τις γελοιότητες και να δουν πώς μπορούν να συνεργαστούν για το καλό της Λέρου, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα.

Ένα τρανταχτό παράδειγμα της άγνοιας ή της αδιαφορίας που έχουν ορισμένοι, είναι το πρόσφατο θέμα με τις 6 κοπέλες υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κινητικότητας (από 23/9/2013) λόγω κατάργησης των θέσεων τους.

Με άλλα λόγια, ξεκίνησε γι’ αυτές τις κοπέλες η αντίστροφη μέτρηση των οκτώ (8) μηνών, που στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει στην τοποθέτηση κάποιων εξ’ αυτών σε άλλες υπηρεσίες, (πιθανόν εκτός Λέρου) ή στην απόλυση τους.

Στη γειτονική Πάτμο, λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων (πληθυσμός μικρότερος των 5.000 κατοίκων), οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας μετατάσσονται στις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου Πάτμου. Στη Λέρο, τα μέλη της αντιπολίτευσης παραιτήθηκαν επειδή καλώς ή κακώς πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο ίσως να μην έκλεινε η ΔΟΥ Λέρου.

Δεν είδαμε όμως να αναφέρεται κανείς στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας…

Έξι συμπατριώτισσες μας έμειναν χωρίς δουλεία!

Είναι κύρια και αποκλειστική η ευθύνη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν ύψωσε όταν έπρεπε το ανάστημα και τη φωνή του, απέναντι σε ένα σαδιστικό κράτος, το οποίο πολύ σύντομα θα ζητήσει και άλλες ανθρωποθυσίες στο βωμό των μνημονίων, της ανεργίας και της καταστροφής του κοινωνικού ιστού της χώρας.

Και ας μη βιαστεί κανείς να σκεφτεί ότι η Δημοτική Αστυνομία της Λέρου δεν προσέφερε ως Υπηρεσία αυτά που έπρεπε, οπότε «καλά έκαναν και την έκλεισαν».

Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Σκεφτείτε καλύτερα, ποιοι μπορεί να έχουν σειρά μετά τους δημοτικούς αστυνόμους.

Οι υπάλληλοι του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου; Οι υπάλληλοι του Ταχυδρομείου, του ΙΚΑ, ή του Δήμου Λέρου;

Όσον αφορά στους τελευταίους, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δήμοι είναι από τους πρώτους που θα κληθούν να θυσιάσουν κι άλλους υπαλλήλους.

Την ώρα λοιπόν που αιωρείται η δαμόκλειος σπάθη πάνω απ΄ τα κεφάλια των υπαλλήλων των ΟΤΑ, στο δήμο Λέρου συμβαίνει το εξής απίστευτο: δεν προσέρχονται για να ορκιστούν οι αναπληρωματικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι που θα αντικαθιστούσαν τους παραιτηθέντες Συμβούλους, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα απίστευτο μπάχαλο στον Δήμο…

Χαρακτηριστικά, μετά τις παραιτήσεις των 10 δημοτικών συμβούλων, το Δ.Σ. Λέρου συνεδριάζει με 11-12 μέλη, σε σύνολο εικοσιενός (21) μελών! Δε μπορεί όμως να συνεχιστεί αυτή η γελοία κατάσταση, που όμοιά της δεν έχει ξανασυμβεί στο πανελλήνιο.

Η Ευθύνη βαρύνει τους πάντες και πρέπει να σοβαρευτούν άμεσα αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν έναντι της κοινωνίας της Λέρου.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να επιλέξουν να πάνε στα σπίτια τους και αν τολμήσουν να διεκδικήσουν ξανά την ψήφο του Λεριακού Λαού, ετούτη η εφημερίδα θα τους αφιερώσει ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ένα πρωτοσέλιδο ώστε να υπενθυμίσει στον Λεριακό Λαό τι έκαναν όλοι αυτοί που επιθυμούν να αναλάβουν την τύχη του νησιού μας!..

Όσον αφορά το μείζον θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων, καλό θα ήταν να δημιουργηθεί μια επιτροπή αγώνα με τη συμμετοχή υπαλλήλων του Δήμου Λέρου, η οποία να παραστεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κινητικότητα των υπαλλήλων των ΟΤΑ.

Άμεσα πρέπει να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι του Δήμου σε ποια κατάσταση μπορεί να βρεθεί καθένας και κάθε μια, αν αύριο ξημερώσει η αποφράδα μέρα των απολύσεων και συμβεί ο «ξαφνικός θάνατος» τύπου ΕΡΤ.

Πρέπει να προετοιμαστεί ο δήμος για να αντιμετωπιστεί ακόμη και το χειρότερο ενδεχόμενο. Γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι σαν κοινωνία και να κινηθούμε άμεσα και ουσιαστικά.

Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τα καραγκιοζιλίκια και τα πολιτικά παιχνίδια γιατί τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι μπορεί να νομίζουν.

Εκτός κι αν αυτοί που θέλουν να ηγηθούν του τόπου, έχουν στη σημαία τους τα χρώματα της αδιαφορίας και της εξαφάνισης από όσα συμβαίνουν στο δήμο και την κοινωνία.

Αν επαναληφθεί το δυσάρεστο της κατάληξης της δημοτικής αστυνομίας με άλλους υπαλλήλους τότε οι ευθύνες θα είναι αποκλειστικά δικές τους.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ