back to top
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Γίνεται να είναι όλοι ευχαριστημένοι;

Τα ΝέαΓίνεται να είναι όλοι ευχαριστημένοι;

Γράφει ο Άκης Γρεκός
Εκδότης «Leros News» 

Ένα θέμα που επανέρχεται στην επικαιρότητα κατά τη διάρκεια της εκάστοτε προεκλογικής περιόδου, είναι κατά πόσον τα ΜΜΕ και οι παντός είδους έντυπες ενημερώσεις, διατηρούν την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία που επιβάλλεται να έχουν.

Και επειδή δεν μ’ αρέσει να γενικολογώ, θα μιλήσω για τα «εν οίκω». Η εφημερίδα LEROS NEWS, στο προηγούμενο φύλλο «φιλοξένησε» ως κεντρικό θέμα, αλλά και ως πρωτοσέλιδο, την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχ. Κόλιας.

Άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τον ίδιο και την πολιτική του, ο κ. Κόλιας είναι ο Δήμαρχος Λέρου, και μια αποκλειστική συνέντευξη του Δημάρχου ενός τόπου σε μια μηνιαία εφημερίδα, είναι πάντοτε μία σημαντική είδηση.

Αλίμονο αν δεν ήταν… Παρόλα αυτά, κάποιοι «αντιπολιτευόμενοι» συμπατριώτες, παραπονέθηκαν ότι η εφημερίδα μεροληπτεί υπέρ του κ. Κόλια! Στο φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας, φιλοξενείται η πρώτη αποκλειστική συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Λέρου κ. Μιχάλη Κοντραφούρη, η οποία «συνοδεύει» το πρωτοσέλιδο. Ίσως βρεθούν πάλι ορισμένοι, οι οποίοι θα παραπονεθούν ότι η εφημερίδα μεροληπτεί υπέρ του κ. Κοντραφούρη.

Βέβαια, η πραγματικότητα είναι πως σε μια μηνιαία εφημερίδα, με συγκεκριμένο αριθμό σελίδων και συγκεκριμένη ύλη, δεν μπορούν να συνυπάρχουν ούτε διαφορετικά πρωτοσέλιδα, ούτε δύο δισέλιδες αποκλειστικές συνεντεύξεις.

Όλο και κάποιος θα έχει παράπονα…

Ως ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας, έχω μάθει να ακούω, αλλά να μην δίνω σημασία σε τέτοιες κριτικές, ιδιαίτερα όταν αυτές δεν είναι τεκμηριωμένες και εμπεριέχουν το στοιχείο του… χουλιγκανισμού!

Προσπαθώ πάντοτε να τηρώ τις πολιτικές ισορροπίες προβολής των υποψηφίων, όποτε και όταν αυτό είναι εφικτό.

Όμως για να τηρούνται οι πολιτικές ισορροπίες, θα πρέπει να το θέλουν όλα τα «συμβαλλόμενα μέρη». Διότι εάν οι δημοτικές παρατάξεις κάνουν τις επιλογές τους στα ΜΜΕ με τα οποία επιθυμούν να προβληθούν, αυτές οι ισορροπίες δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν, και αυτή δεν είναι ευθύνη κανενός ΜΜΕ, κανενός εκδότη και κανενός δημοσιογράφου.

Είναι ευθύνη των ιδίων των επικεφαλής των παρατάξεων, αφού αν δεν επιθυμούν οι ίδιοι, κανένας εκπρόσωπος ΜΜΕ δεν πρόκειται να τους πιάσει απ’ το χέρι, για να προβάλλουν τις θέσεις και απόψεις τους στο ευρύ κοινό…

Tο καθήκον που έχει μια εφημερίδα ως Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, είναι να παρουσιάζει τα γεγονότα με ακρίβεια, ως έχουν, για να δώσει το δικαίωμα και την ευκαιρία στον αναγνώστη, να διαμορφώσει τη δική του γνώμη.

Όσον αφορά την προσωπική άποψη του εκάστοτε αρθρογράφου, συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος, αυτή δεν γίνεται ποτέ να είναι αντικειμενική άποψη για οτιδήποτε, διότι ως «άνθρωπος» υπόκειται και αυτός στην υποκειμενική κρίση.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η άποψη των αρθρογράφων είναι λανθασμένη.

Εκτός από τα παραπάνω, τον προηγούμενο μήνα είχαμε κάποιες μικρο-παρεξηγήσεις, περί διαδικτυακών δημοσκοπήσεων ψηφοφοριών, που αφορούσαν τις δημοτικές εκλογές στο νησί μας.

Μερικές φορές, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ ότι νομίζουμε. Όταν υπάρχει σαφής αναφορά σε δημοσίευμα, ότι η διαδικτυακή ψηφοφορία, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ και αφορά μόνο χρήστες του ίντερνετ, όταν υπάρχει σαφής αναφορά στο ίδιο δημοσίευμα, ότι ο καθένας εκλαμβάνει τ’ αποτελέσματα σύμφωνα με την κρίση του, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό, είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειψη παιδείας.

Έχω στα χέρια μου τα αποτελέσματα τριών διαδικτυακών ψηφοφοριών, καθώς και τα αποτελέσματα δύο επίσημων δημοσκοπήσεων, μία τηλεφωνική για το δήμο Λέρου, και μία που αφορά συνολικά την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Δεν θα αναφέρω κάτι παραπάνω, παρά μόνον ότι τα αποτελέσματα αυτά έχουν αποκλίσεις μεταξύ τους, και αυτό είναι λογικό, αφού πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Γι’ αυτό αποφάσισα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, να μην δημοσιεύσω στην εφημερίδα και στο ίντερνετ, κανένα αποτέλεσμα ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ και ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΩΝ, προκειμένου να μην επηρεαστεί με κανέναν τρόπο -στον βαθμό που αφορά αυτή την εφημερίδα- το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο νησί μας.

Εύχομαι στους υποψηφίους να έχουν έναν καλό και τίμιο αγώνα, και σε όσους εκλεγούν, να έχουν ως μοναδικό τους στόχο την ανάπτυξη και την πρόοδο της Λέρου. Κι εμείς ως ψηφοφόροι, ας σκεφτούμε πέρα απ’ τις κομματικές πολιτικές και ας ψηφίσουμε κατά συνείδηση, πράγμα που πρέπει να κάνουμε ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ…

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ