back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΛΕΡΟΣ ΜΙΑ, ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ, ΜΙΚΡΗ ΜΥΚΟΝΟΣ!

ΑΠΟΨΕΙΣΛΕΡΟΣ ΜΙΑ, ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ, ΜΙΚΡΗ ΜΥΚΟΝΟΣ!

Γράφει η Φιλίτσα Μπουζιώτη

Είμαι διπλωματούχος επαγγελματίας ξεναγός. Ξεναγώ ξένους τουρίστες, Αγγλόφωνους και Γαλλόφωνους σε όλη την ηπειρωτική και την νησιωτική Ελλάδα εδώ και σχεδόν 35 χρόνια! Κάθε χρόνο πηγαίνω με την δουλειά μου και στην Μύκονο τουλάχιστον 3 φορές.

Η Μύκονος εισπράττει ετησίως το περισσότερο τουριστικό συνάλλαγμα από κάθε άλλο προορισμό στην Ελλάδα ακόμη και από την Αθήνα. Γιατί άραγε;

Οι Μυκονιάτες εδώ και δεκαετίες κατάλαβαν πως το μέλλον του νησιού τους ήταν ο τουρισμός και πως ο κόσμος πηγαίνει στο νησί τους για να δεί το διαφορετικό. Ποιό διαφορετικό; Το ΠΑΛΗΟ το ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ το ΑΝΕΓΓΙΧΤΟ. Οι Μυκονιάτες κατάλαβαν πως αυτό είναι το προϊόν που ΠΟΥΛΑΕΙ.

Γι αυτό τον λόγο το παληό λιμάνι γύρω από το οποίο ξεδιπλώνεται η παραδοσιακή πόλη δεν το πείραξαν καθόλου όλα αυτά τα χρόνια. Έξω, πέρα, μακριά από το λιμάνι υπάρχει ο μώλος για τα ferry boats.

Στην Μύκονο η τουριστική επιτυχία δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Τίποτα δεν τους χαρίστηκε από κανέναν. Είναι το αποτέλεσμα προσεκτικών κινήσεων που γίνανε μεθοδικά και με απόλυτο γνώμονα να μην πειραχτεί  ΚΑΘΟΛΟΥ αυτό που ΠΟΥΛΑΕΙ.

Το καλοκαίρι τις μέρες που βρέθηκα και πάλι στην Λέρο, άκουσα να λέγεται από  τουρίστες υψηλής εισοδηματικής δυνατότητας (πολύ απλά πλούσιους) πως η Αγία Μαρίνα και κατ επέκταση  η Λέρος είναι μια μικρή Μύκονος. Ναι σίγουρα, το πιστεύω. Νομίζω μάλιστα πως η Λέρος είναι και πολύ πιο όμορφη.  Η Λέρος μας μπορεί με σωστά, σταθερά βήματα να γίνει μια μικρή Μύκονος για εκλεκτό ποιοτικό τουρισμό. Ο ποιοτικός τουρισμός που είναι πια ο στόχος και η ελπίδα για την Ελλάδα.

Επειδή  ενδιαφερόμαστε για την σωστή τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, που θα φέρει το σωστό αποτέλεσμα για το καλό όλων, είμαι σίγουρη πως  και στη Λέρο οι κινήσεις θα γίνουν με τρόπο που να διατηρηθεί αυτό που πουλάει στο νησί μας, το παραδοσιακό και το ανέγγιχτο όσο και όπου αυτό έχει απομείνει.

 

Με πολλή αγάπη και σεβασμό

Φιλίτσα Μπουζιώτη

Εφημερίδα Πνοή της Λέρου

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ