back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ κατά πραγματικότητας – Του Κωστή Χατζηδάκη

ΑΠΟΨΕΙΣΣΥΡΙΖΑ κατά πραγματικότητας - Του Κωστή Χατζηδάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκοψε συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας ξαναβύθισε στην ύφεση το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρει ευθύνη για την αντιμετώπιση καμιάς πυρκαγιάς, καμιάς πλημμύρας. Η χώρα μας πήγε μπροστά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καλωσορίσατε στην «πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ». Αν διαφωνείτε με κάποιο κομμάτι της, μάλλον είστε είτε νεοφιλελεύθεροι είτε ακροδεξιοί. Δεν έχει σημασία αν βλέπετε με τα ίδια σας τα μάτια στον τραπεζικό σας λογαριασμό μειωμένη σύνταξη κάθε μήνα. Δεν έχει σημασία αν καλείστε να πληρώσετε υψηλότερους φόρους και εισφορές. Η αλήθεια είναι αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι.

Το έχω βιώσει, σε προσωπικό επίπεδο, επανειλημμένως. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία μου πριν από λίγο καιρό σε ένα πάνελ με υπουργό της κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κόψει συντάξεις! Το βίωσα επίσης σε άλλη εκπομπή με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος αμφισβήτησε, μεταξύ άλλων, τόσο τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν την Ελλάδα στο τέλος του πίνακα της Ε.Ε. για την ανάπτυξη, αλλά και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής» της 26.8, που έδειχνε ότι η Ελλάδα έχει γίνει, δυστυχώς, η πρώτη χώρα στην Ευρωζώνη στη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών. Ολα αυτά είναι fake news σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ! Το βίωσα πάνω από όλα με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, που στις 18.3.15 είπε στη Βουλή ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν, δήθεν, δική μου, ενώ την είχα παρουσιάσει στις 27.11.13 με τον κ. Γκουρία και ήταν διαθέσιμη στο site του ΟΟΣΑ!

Εδώ δεν μιλάμε απλώς για λαϊκισμό ή ψεύτικες υποσχέσεις. Μιλάμε για συνειδητή παραποίηση της αλήθειας, η οποία συνδυάζεται με μια θεατρική οξύτητα για να γίνει πιο πειστική.

Δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο στη χώρα μας. Περιοριζόταν, όμως, σε έναν περιθωριακό κύκλο «ψεκασμένων» και σε μεμονωμένες εξάρσεις χυδαιότητας. Ωστόσο, πλέον, τα fake news, σε συνδυασμό με ένα αγοραίο ύφος, τείνουν να γίνουν επίσημη κυβερνητική πολιτική! Θέλω να είμαι δίκαιος: Δεν υιοθετείται αυτή η πρακτική από όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει, όμως, μια ηγετική ομάδα η οποία εμφανίζεται δίχως αίσθημα ντροπής και μοιάζει διατεθειμένη να πει οτιδήποτε θεωρεί ότι θα φανατίσει αρκετά ώστε να αποφέρει έστω και μισή χούφτα ψήφων.

Πώς καλείται, λοιπόν, να αντιδράσει κανείς απέναντι σε αυτό το φαινόμενο της διαρκούς διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της διχαστικής ρητορικής; Μήπως να παραιτηθεί από την προσπάθεια; Ή μήπως να πέσει στο ίδιο επίπεδο; Τίποτα από τα δύο. Πρέπει να επιμείνουμε στον δρόμο της αλήθειας και της σοβαρότητας.

Η πολιτική αλλαγή στον τόπο δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό. Είναι πρωτίστως, πλέον, θέμα αξιακό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων, είναι ένα πολιτικό πρότυπο. Είναι το θράσος με το οποίο τη μία μέρα αποκαλούν τον κ. Βαρουφάκη «asset για τη χώρα», και την άλλη «ανόητο», ή τη μία μέρα λένε στην κ. Μέρκελ «go back» και την άλλη τη θεωρούν «σοβαρή και υπεύθυνη πολιτικό». Η έλλειψη ντροπής με την οποία κατηγορούν τη μια μέρα υπουργούς της περιόδου 2009-12 ως «γερμανοτσολιάδες» και την άλλη τους εντάσσουν στην κυβέρνησή τους.

Οι εκλογές που έρχονται, λοιπόν, δεν είναι μια μάχη τόσο ιδεολογική και πολιτική, όσο μια μάχη αξιακή. Να τελειώνουμε, όχι μόνο με τον λαϊκισμό, την ύφεση και τη μιζέρια, αλλά, κυρίως, με το ψέμα και τον κυνισμό. Το πρότυπο αυτό του θράσους πρέπει να ηττηθεί. Διότι δεν είναι ούτε νέο, ούτε προοδευτικό. Είναι κίνδυνος για τη χώρα και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, αν θεωρηθεί ότι η πολιτική ταυτίζεται με αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα.

Γι’ αυτό οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για τις αξίες που θέλουμε να ενσαρκώνει η πατρίδα μας – αξίες θεμελιώδεις, υπερκομματικές, που θέλουμε να κληροδοτήσουμε και στα παιδιά μας. Για αξιοπρέπεια, για σοβαρότητα, για σεβασμό απέναντι στους συμπολίτες μας, για απέχθεια απέναντι στο ψέμα και στην ισοπέδωση των πάντων στον βωμό του κομματικού συμφέροντος. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουν μαζί όλοι οι Ελληνες –δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί– που θέλουν να δουν την Ελλάδα ψηλότερα.

*Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Έντυπη

{loadmodule mod_ads_elite,Ads Elite (2)}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ