back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αρκοί: Δαντελωτές ακρογιαλιές και ένα γαλήνιο τοπίο

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΑρκοί: Δαντελωτές ακρογιαλιές και ένα γαλήνιο τοπίο

Μια συστάδα νησίδων ανατολικά της Πάτμου και βόρεια – βορειοδυτικά των Λειψών, ψηφίδα του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων

Ανατολικά της Πάτμου και βόρεια – βορειοδυτικά των Λειψών, οι Αρκοί (γνωστοί και ως Αρκιοί) είναι μια συστάδα νησίδων με δαντελωτές ακρογιαλιές, θαμνώδη βλάστηση και λίγα δέντρα.

Στο μεγαλύτερο από τα νησιά του συμπλέγματος βρίσκεται ο ομώνυμος οικισμός. Το λιμάνι του, ασφαλές και απάνεμο, είναι κρυμμένο στο βάθος του χαρακτηριστικού φιορδ που σχηματίζουν οι ακτές στο δυτικό τμήμα του νησιού. Λιγοστά παλαιά πέτρινα σπίτια, νεόχτιστες κατοικίες και γραφικά ταβερνάκια συνθέτουν την εικόνα του οικισμού. 

Σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν οι εκκλησίες του νησιού (Παναγία Παντάνασσα, Μεταμόρφωση του Σωτήρα και Άγιοι Ανάργυροι), το σπήλαιο και τα ερείπια του κάστρου-μικρού οχυρού των Αρκών, που οικοδομήθηκε πιθανώς κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους. 

Τους καλοκαιρινούς μήνες εκδρομικά καραβάκια από την Πάτμο μεταφέρουν καθημερινά στους Αρκούς ένα μεγάλο αριθμό παραθεριστών, που απολαμβάνουν το γαλήνιο τοπίο και τα θαυμάσια νερά στις ακρογιαλιές Λιμνάρι, Καψαλιασμένο και Τηγανάκια, καθώς και στους ορμίσκους Πατελιά και Αμπελάκι (κοντά στον οικισμό).

Στο νησάκι Μαράθι, απέναντι από το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Αρκών, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εξαίρετη παραλία και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Πηγή: in.gr

{loadmodule mod_ads_elite,Ads Elite (2)}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ