back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δεν ήταν εμπαιγμός στον Δήμαρχο αλλά σ’ ολόκληρη την Κάλυμνο και τη Δωδεκάνησο

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΔεν ήταν εμπαιγμός στον Δήμαρχο αλλά σ’ ολόκληρη την Κάλυμνο και τη Δωδεκάνησο

Η παρέμβαση του δημάρχου Καλυμνίων στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, Βενιζέλο και Κουβέλη για το θέμα της Δ.Ο.Υ Καλύμνου (πρώην πια), ήταν μια σημαντική ενέργεια, που ανέδειξε την αναλγησία και ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα για μια κρίσιμη περιοχή όπως το ακριτικό αυτό νησί.

ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ ΛΑΛΗΣΕΙ … “ΑΔΕΙΑΣΑΝΕ” ΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Αφού έδωσαν υποσχέσεις και δεσμεύσεις «on camera» στον Δήμαρχο και πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις», έφτασε μέσα στη νύχτα το «μαντάτο» για την «εξορθολογισμένη» απόφαση του ΥΠ.ΟΙΚ. να κλείσει τελικά την Καλύμνικη εφορεία και να αφήσει στην θέση της ένα ΚΕΠ φορολογικό, που απλώς θα διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του νησιού στην Δ.Ο.Υ Κω.

Οι δύο πολιτικοί «αρχηγοί», που αποτελούν τα δύο τρίτα της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης έδωσαν υποσχέσεις – δεσμεύσεις στον Δημήτρη Διακομιχάλη, που δεν πήγε εθιμοτυπικά στα γραφεία τους, αλλά εκπροσωπώντας ένα ολόκληρο νησί και ακόμη περισσότερο μια ολόκληρη επαρχία (με τα δεδομένα των πρώην επαρχιών), εμπαίζοντας όχι το πρόσωπο του Δημάρχου αλλά τόσες χιλιάδες νησιωτών ή μήπως η κυβέρνηση αυτή είναι «εικονική» και αλλού λαμβάνονται οι αποφάσεις για την τύχη της χώρας;

Γιατί η τροπή που πήρε το θέμα, μόνο σε μια από τις δύο παραπάνω υποθέσεις, έχει την ερμηνεία της!

Ο “ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ” ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Η ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανήσου, η πλέον πολυπληθής νησιωτική περιοχή της χώρας, βρίσκεται να έχει δύο ΔΟΥ, ενώ οι Κυκλάδες αυτή την στιγμή και μετά την τελευταία εξέλιξη, θα έχουν πέντε επανδρωμένες εφορείες.

Σε καμία περίπτωση δεν στεκόμαστε ανταγωνιστικά προς τους συμπατριώτες Κυκλαδίτες, οι οποίοι πέτυχαν το σκοπό τους, αλλά τονίζουμε το γεγονός αυτό, για να εξάρουμε τον «ορθολογισμό» που επικράτησε στην απόφαση του ΥΠ.ΟΙΚ.

Βέβαια τα όργανα δεν άρχισαν τώρα αλλά πολύ πιο πριν όταν αποψιλώνονταν ο νομός από τις υπηρεσίες σε επίπεδο περιφέρειας και οι πολιτικοί μας ταγοί περί άλλων ετύρβαζαν!

Φαίνεται οι προτεραιότητές τους ήταν άλλες και κυρίως οι πολιτικές τους διασυνδέσεις και η καριέρα τους, ενώ για τα νησιά της Δωδεκανήσου … έχει ο Θεός!

Ο Περιφερειάρχης, οι Βουλευτές και το πολιτικό σύστημα της περιοχής που βρίσκεται αυτή τη στιγμή; Αυτοί που εκπροσωπούν τα νησιά των Δωδεκανήσων, τους χιλιάδες νησιώτες με τα τεράστια προβλήματα τους, που βρίσκονται και ποια πολιτική ασκούν, ώστε να παλέψουν για την νησιωτικότητα και να προτάξουν μια δυναμική απάντηση στα σχέδια εκείνα που μετράν τους ανθρώπους με αριθμούς;

Όταν οι «καρεκλοκένταυροι» των Αθηνών, που οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξη των νησιών, έπαιρναν τις όποιες αποφάσεις με γνώμονα τις ψήφους και τις πολιτικές τους διασυνδέσεις, οι τοπικοί παράγοντες απλά υπήρχαν ως «θεατές» και τίποτα περισσότερο;

Ο “εξορθολογισμός” τους είναι ανεπνάληπτος, ειδικά στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής, όταν διατείνονται πως στόχο έχουν να περιορίσουν το φαινόμενο και ταυτόχρονα αποδυναμώνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε μια νησιωτική περιοχή με τα γνωστά συγκοινωνιακά προβλήματα. Άραγε πως θα διεξάγονται οι έλεγχοι και η είσοδος στα κρατικά ταμία εσόδων από την φοροδιαφυγή, όταν αντί να ενισχύουν αποψιλώνουν τους μηχανισμούς;

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΕΙ … ΠΕΡΙΠΑΤΟ!

Μίλησαν για καθαρά οικονομικά κριτήρια στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν αργά χθες το βράδυ, με το οποίο ανακοίνωναν πως η Κάλυμνος των 16.000 κατοίκων, με το μεγαλύτερο ποσοστό πολυτέκνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγαλύτερη επαρχία της Ελλάδας, το νησί που αποτελεί κέντρο μιας πολυπληθούς νησιωτικής περιοχής, μιας περιοχής που αποδίδει στον κρατικό κορβανά πολύ περισσότερα έσοδα απ’ ότι άλλες περιοχές της χώρας, θα μείνει χωρίς μια τόσο νευραλγικής σημασίας υπηρεσία.

Αναφερόμενοι στα περιβόητα οικονομικά κριτήρια, παρέλειψαν να συμπληρώσουν πως η Ελλάδα είναι ένα κράτος που λειτουργεί συντεταγμένα και με βάση τα άρθρα του Συντάγματός της.

Φυσικά και το παρέλειψαν, γιατί θα ήταν υποχρεωμένοι «οι φωστήρες» που εξέδωσαν την χθεσινοβραδινή απόφαση, να αναφέρουν και του άρθρο ΠΕΡΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, το οποίο αναφέρει ρητά την ισότιμη μεταχείριση των νησιωτών, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.

Άραγε ποια είναι αυτή η ισότιμη μεταχείριση των νησιωτών, όταν καταδικάζουν ολόκληρα συμπλέγματα μεγάλων και μικρών νησιών στην υπανάπτυξη, στην παρακμή και στην εγκατάλειψη;

Υπάρχει άραγε κανένας συνταγματολόγος σ’ αυτή την κυβέρνηση για να θυμίσει ότι το κράτος πρωτίστως οφείλει να υπερασπίζεται και να εφαρμόζει το σύνταγμα και τους νόμους;

“Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ”

Ενώπιον του τετελεσμένου γεγονότος, δεν απομένει πλέον καμία άλλη διέξοδος από την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες οφείλουν να κατανοήσουν πως η μοίρα των νησιών είναι στα δικά τους χέρια!

Αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει στα νησιά είναι το σύνθημα «η ισχύς εν τη ενώσει», αφού μόνο η συντεταγμένη διεκδίκηση των νησιωτικών κοινωνιών και η ενωτική τους παρουσία σε κάθε περίσταση, θα «ταρακουνήσει» τα πολιτικά κατεστημένα των Αθηνών και θα δείξει σ’ όλους αυτούς τους «γυρολόγους» πολιτικάντηδες, πως δεν είμαστε εδώ μόνο για να υφαρπάζουν την ψήφο μας.

Η σημερινή πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί μέσα σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον, προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε την σύνταξη όλων των δυνάμεων των νησιών, ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους!

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ., Η … “ΣΥΝΔΡΟΜΗ” ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ”

Η Κάλυμνος και τα γύρω νησιά, βρίσκονται ενώπιον μιας δραματικής κατάστασης. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί του νομού, με τα δυόμιση(!) δρομολόγια πλοίων την εβδομάδα, με την επί χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών, που σε περιπτώσεις αγγίζει το 60%, με την ανεργία να ξεπερνά εδώ και χρόνια (και όχι μόνο επί εποχής κρίσης) τα νούμερα της Ισπανίας, με την μαζική μετανάστευση που έχει λάβει μορφή «επιδημίας» πλέον, με έναν υπερχρεωμένο δήμο που παλεύει στα όρια του «λουκέτου» να μείνει ανοικτός για τους πολίτες, με τα όποια αναπτυξιακά έργα να παραπέμπονται στις … καλένδες, με την εθνική και στρατηγική του θέση στην πλέον επίμαχη θέση του Αιγαίου.

Αυτό το νησί, το κράτος το «συνδράμει» με την καθημερινή του υποβάθμιση, με την αποψίλωση των υπηρεσιών και με την καταδίκη του στην παρακμή και την εγκατάλειψη.

Δεν υπάρχει άλλη λύση από την συνειδητοποίηση της κοινωνίας ότι τίποτα δεν πρόκειται να χαριστεί στην Κάλυμνο, αλλά η δυναμική απάντηση, θα είναι εκείνη που θα αποτρέψει την συνεχή υποβάθμιση του νησιού.

«Παλμός του Αιγαίου»

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ