back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δύο γιατροί για 10.000 κατοίκους στην Πάτμο

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΔύο γιατροί για 10.000 κατοίκους στην Πάτμο

Τραγική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου που έχει μείνει με μόνο δύο γιατρούς για 10.000 κατοίκους και κινδυνεύει να μείνει κλειστό για πολλές μέρες μέσα στον Ιούνιο, καθώς δεν βγαίνουν πλέον οι εφημερίες, αναφέρει ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Δραματική έκκληση απεύθυναν οι δύο γιατροί του Κέντρου Υγείας της Πάτμου που έχουν πλέον υπερβεί τα βιολογικά τους όρια, με εξαιρετικά επείγον έγγραφο που έστειλαν στο υπουργείο Υγείας και κοινοποίησαν στον ΙΣΑ:

«Οι υπάρχοντες δύο γιατροί είναι σε καθημερινή εφημερία και πρωινό ωράριο (μετά από ξενύχτι και χωρίς ρεπό) και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν με συνέπεια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία όλων.

Σημειώνεται ότι πέρσι κατά τη θερινή περίοδο υπήρχαν πέντε γιατροί και ωστόσο μπορούσαν μόνο οριακά ν’ αντιμετωπίσουν το φόρτο εργασίας σ’ ένα τουριστικό νησί με περισσότερους από 10.000 κατοίκους τους θερινούς μήνες.

Επιπλέον οι γιατροί είναι αδύνατον να λάβουν οποιαδήποτε νόμιμη υποχρεωτική άδεια (σε περιόδους μη αιχμής) και υπόλοιπο αδειών, καθώς και να λάβουν την προβλεπόμενη μετά από συνεχείς εφημερίες ημεραναύπαση.

Μάλιστα πολλές φορές συμβαίνει να χρειαστεί διακομιδή κάποιος ασθενής και να πρέπει ν’ απουσιάζει 24 ή και περισσότερες ο ένας γιατρός ή και οι δύο μαζί».

Ο ΙΣΑ ζητά να δοθεί εδώ και τώρα λύση με την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας της Πάτμου με τουλάχιστον δύο γιατρούς κι έναν νοσηλευτή πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και ρισκάρουμε να εκτεθεί η χώρα μας στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης «τον τελευταίο καιρό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατακλύζεται από σωρεία έκκλησης βοήθειας πολλών νησιών (Σίφνος, Σέριφος, Κέα, Αμοργός, Κύθηρα, Αντίπαρος, κ.α.) για εθελοντές εξειδικευμένους γιατρούς του ΙΣΑ, καθώς η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών ιατρείων θέτει σε κίνδυνο την υγεία τόσο των κατοίκων όσο και των τουριστών ενώ απειλεί ν’ αποτελέσει πλήγμα για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας. Μάλιστα οι εκκλήσεις γίνονται εντονότερες το τελευταίο διάστημα λόγω της έναρξης υψηλής τουριστικής περιόδου».

enet.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ