back to top
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εκδικάζεται την Τρίτη η προσφυγή για τον ΦΠΑ

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΕκδικάζεται την Τρίτη η προσφυγή για τον ΦΠΑ

Την Τρίτη 29 Μαρτίου θα εκδικαστεί στο συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που κατέθεσε η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου μαζί με παραγωγικούς φορείς της Πάρου, της Νάξου, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Ρόδου για την ακύρωση της από 29.9.2015 υπουργικής απόφασης που προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί στις 4 Μαρτίου όμως λόγω της αποχής των δικηγόρων ορίστηκε νέα δικάσιμος. Πάντως επειδή οι δικηγόροι αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι και τις 4 Απριλίου είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί η εκδίκαση της προσφυγής.

Εισηγητής στην υπόθεση έχει οριστεί ο Σύμβουλος του ΣτΕ κ. Αριστόβουλος – Γεώργιος Βώρος, ο οποίος έχει εισάγει στην Ολομέλεια το υπόμνημά του σχετικά με τις θέσεις που αναπτύσσουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.
Στις προσφυγές που έχουν ασκηθεί γίνεται επίκληση σε 7 λόγους ακυρώσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε 6 μόνο νησιά από την 1η Οκτωβρίου 2015.

Οι προσφυγές κατατέθηκαν αρχικά στο 7μελούς σύνθεσης Β΄ Τμήμα του ΣτΕ και εκείνο με την σειρά του, λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του θέματος, το παρέπεμψε απευθείας στην Ολομέλεια.
Για την άσκηση της προσφυγής, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, επελέγη η δικηγορική εταιρεία «Λαζαράτος και Συνεργάτες» του κ. Παναγιώτη Λαζαράτου, καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου.

Ο κ. Λαζαράτος μαζί με τον δικηγόρο κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο, έχουν ασκήσει εξάλλου κατ’ εντολή και για λογαριασμό του πελάτη τους κ. Λ. Σικινιώτη, επιχειρηματία από τη Μύκονο, την πρώτη προσφυγή για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης.

Με τις προσφυγές ζητείται να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η σχετική υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία από 1.10.2015 ισχύει αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο.

Σημειώνεται ότι εκείνη τη μέρα έχει οριστεί να εκδικαστούν αι άλλες σημαντικές υποθέσεις όπως η αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Δ’ Τμήμα) η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και αφορά την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού για τη διακοπή της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδος 2015-16.

rodiaki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ