back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φύκια 100.000 ετών εντοπίσθηκαν στα Δωδεκάνησα

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΦύκια 100.000 ετών εντοπίσθηκαν στα Δωδεκάνησα

ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Ο ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΣΤΗΝ ΤΑΣΜΑΝΙΑ, ΗΛΙΚΙΑΣ 43.000 ΕΤΩΝ

Στη θαλάσσια περιοχή των Φούρνων και νοτιότερα στη Δωδεκάνησο, ανάμεσα στο Αγαθονήσι, τους Λειψούς, την Αστυπάλαια, τα Λέβιθα και τη Νίσυρο έχουν εντοπισθεί φύκια – ζωντανοί οργανισμοί, που χρονολογούνται εδώ και 120.000 έως και 200.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Plos One», οι Αυστραλοί ερευνητές μελέτησαν δείγματα των γιγαντιαίων φυκιών Posidonia Oceanic σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στα βόρεια Δωδεκάνησα ο μέσος όρος ζωής των εν λόγω φυκιών κυμαίνεται στα 100.000 χρόνια, κάτι που ξεπερνά την ηλικία του έως τώρα γηραιότερου ζωντανού οργανισμού της Γης. Ο μέχρι στιγμής παλαιότερος οργανισμός ήταν ένας φυτό από την Τασμανία, το οποίο πιστεύεται ότι μετρά 43.000 χρόνια ζωής!

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κάρλος Ντουάρτε που ηγήθηκε της έρευνας, τα φύκια μπόρεσαν να φτάσουν σε τέτοια ηλικία γιατί αναπαράγονται «ασεξουαλικά» και δημιουργούν κλώνους του εαυτού τους.»Οι οργανισμοί που αναπαράγονται σεξουαλικά είναι καταδικασμένοι να χάνονται σε κάθε γενιά» υπογράμμισε.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας επεσήμανε ότι τα φύκια είναι οι πιο ανθεκτικοί οργανισμοί, αλλά έχουν αρχίσει να εξασθενούν και να παρακμάζουν εξαιτίας της ανάπτυξης των ακτών και της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

«Εάν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, η θέας αυτών των φυκιών θα είναι πολύ άσχημη» υπογραμμίζει ο Κάρλος Ντουάρτε, υπενθυμίζοντας ότι η Μεσόγειος είναι κλειδωμένη βόρεια από τη γηραιά ήπειρο.

Επιμέλεια: Rodosalarm

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ