back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κ. Εμμανουήλ: «Το υπουργείο Παιδείας αναιρεί ό,τι λέει και συχνά αυτοαναιρείται»

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΚ. Εμμανουήλ: «Το υπουργείο Παιδείας αναιρεί ό,τι λέει και συχνά αυτοαναιρείται»

 

Την πεποίθηση ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να παραμείνουν για τα νησιά στο Νομό Δωδεκανήσου και κυρίως στα μικρά εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή της, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Επαρχίας Λέρου – Καλύμνου κα Κατερίνα Εμμανουήλ.
Όσον αφορά το περίφημο Μεταφορικό Ισοδύναμο, δηλώνει πως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, όπως κι αν λειτουργήσει, ενώ μιλάει για την Λέρο και το προσφυγικό ζήτημα, το βάρος του οποίου κλήθηκε να σηκώσει το νησί στα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι έχει θέσει τον εαυτό της στην διάθεση του προέδρου τη Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κυρία Εμμανουήλ, να ξεκινήσουμε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η 87η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Ποια θέματα τέθηκαν και ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε στην δική σας περιοχή;
Πράγματι, στην 87η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, το βασικό διεκδικητικό πλαίσιο ήταν ο διορισμός των μόνιμων εκπαιδευτικών στην δημόσια εκπαίδευση, τα δικαιώματα των αναπληρωτών (εργασιακά και ασφαλιστικά) και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Το βασικό μας πρόβλημα και πάγιο αίτημα της ΔΟΕ είναι οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι η αδιοριστία ταλαιπωρεί την χώρα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Η ΔΟΕ στέκεται απέναντι σε μια σειρά κυβερνητικών επιλογών που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην διάλυση και απομόνωση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και με ένα υπουργείο το οποίο αναιρεί ό,τι λέει και συχνά αυτοαναιρείται. Εμείς ζητούμε τον διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών. Όσον αφορά τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή στο Νομό Δωδεκανήσου είναι περισσότερα με δεδομένο ότι στα νησιά μας, το 48% του διδακτικού προσωπικού είναι αναπληρωτές. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η αδιοριστία, δεν αφορά μόνον τους εκπαιδευτικούς, αλλά έχει πολλαπλές επιπτώσεις.

• Η αλήθεια είναι με τους αναπληρωτές δεν μπορεί να είναι και ικανοποιητικά και τα αποτελέσματα όσον αφορά την διδασκαλία. Δηλαδή έχει επιπτώσεις και στα ίδια τα παιδιά.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το πρόβλημα αφορά τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τους μονίμους, την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση τους γονείς και τα ίδια μας τα παιδιά. Γι αυτό και είναι πολύ συγκεκριμένα τα αιτήματά μας. Δηλαδή, δεν αρκεί μόνον να διοριστούν οι μόνιμοι. Στην περίπτωση των αναπληρωτών, υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα τα οποία πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξισωθούν με αυτά των μονίμων. Είναι πολύ βασικό αυτό διότι μιλάμε για ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται ουσιαστικά σε «ομηρία» πλέον των δέκα χρόνων. Υπάρχουν αναπληρωτές που εργάζονται στα σχολεία μας, στηρίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και πρέπει τα δικαιώματά τους να εξισωθούν με αυτά των μονίμων.

• Είχατε πάντως και μια παρουσία και συμμετοχή στην ΔΑΚΕ. Μιλήστε μας γι αυτό.

Στην ΔΑΚΕ πραγματοποιήθηκε το 30ό Εθνικό Συνέδριό μας το οποίο έλαβε χώρα μία μέρα πριν από την Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ. Σκοπός μας ήταν αφενός η ανάδειξη νέου προεδρείου και στην ουσία έγινε μια συζήτηση επί των πεπραγμένων, των θέσεων και του κανονισμού λειτουργίας της ΔΑΚΕ -η οποία είναι η ανεξάρτητη δημοκρατική κίνηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κι εκεί αναπτύχθηκαν οι θέσεις και τα αιτήματά μας ενόψει της Γ.Σ. της ΔΟΕ.

• Να περάσουμε στα του οίκου σας. Να μιλήσουμε για τα προβλήματα στην Λέρο και με την ιδιότητά σας ως δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Είχαμε εξελίξεις όσον αφορά την εξίσωση του ΦΠΑ αλλά παραμένει ένα θέμα που απασχολεί τους νησιώτες.
Παρά τις εξελίξεις που είχαμε προχθές στην Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό με την παράταση που δόθηκε για τα νησιά που δέχονται μεγάλο όγκο προσφύγων και μεταναστών -όπως η Λέρος- το ζήτημα με τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά παραμένει ένας εμπαιγμός της κυβέρνησης, για όλη την νησιωτική Ελλάδα. Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ δεν ήταν κάτι που δόθηκε σαν «χάρη» στους νησιώτες. Ήταν πραγματικά, ένα μέτρο στήριξης των νησιών -ίσως και το τελευταίο που είχε απομείνει. Αυτό βέβαια, δεν αλλάζει την κατάσταση, δεν λύνει τα προβλήματα καθώς τα μικρά νησιά όπως π.χ. οι Λειψοί να έχουν αυτή την μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ και να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν.

• Κατά την άποψή σας, το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα μπορέσει να «αντισταθμίσει» το πρόβλημα με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας;
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, όπως κι αν λειτουργήσει, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. Επιτέλους, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί «επιδοματικά» και να δώσει στους νησιώτες αυτά που δικαιούνται.

• Με την ευκαιρία, θέλω να μείνουμε σε αυτό το θέμα. Η Λέρος φιλοξένησε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών ενώ έχει hot spot το οποίο δεν αποτελεί λύση. Υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που φιλοξενούνται εκεί, για πολύ καιρό. Περιγράψτε μας το κλίμα που υπάρχει στο νησί.
Κοιτάξτε, η τοπική κοινωνία της Λέρου, δέχτηκε με κατανόηση και αγκάλιασε ουσιαστικά τους μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Συγκριτικά με άλλες περιοχές, θα έλεγα ότι η Λέρος ανταποκρίθηκε όχι απλά με ευγένεια αλλά κυριολεκτικά με πολλή αγάπη προς αυτούς τους ανθρώπους. Πέραν τούτου όμως, παραμένει ένα μεγάλο βάρος, το οποίο έχουμε υποστεί στο νησί -κυρίως, αναλογικά με τον μόνιμο πληθυσμό και την έκταση του νησιού. Είναι δηλαδή, ένα βάρος που δεν μας αναλογεί, Από εκεί και πέρα, η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη. Επειδή όμως, παρουσιάζεται μια τάση αύξησης των μεταναστευτικών ροών αυτό το διάστημα, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί κι αυτό μάς ανησυχεί. Το πρόβλημα είναι ότι η Λέρος παραμένει ένα νησί που στηρίζεται από τέτοιες συνθήκες -από διορισμούς μέσω προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας, από φιλοξενούμενους των ΜΚΟ που στηρίζουν και την τοπική αγορά κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο όμως, δεν δίδεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί η Λέρος τουριστικά όπως θα μπορούσε να γίνει με όλα τα υπόλοιπα νησιά. Το hot spot παραμένει ένα βάρος και ένα πρόβλημα για την Λέρο που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, εάν θα είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε ενώ δεν έχουμε δει ακόμη, το κράτος να στέκεται αρωγός και να δίνει τα αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία υποσχέθηκε εξ αρχής.

• Κυρία Εμμανουήλ είστε εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στην αντιπολίτευση και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Διατελέσατε και πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Λέρου. Ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές;
Είμαι εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος από το 2014 με την αντιπολίτευση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω θέσει τον εαυτό μου στην διάθεση του Προέδρου μας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να συμμετέχω στην προσπάθεια να είναι η Νέα Δημοκρατία, η επόμενη κυβέρνηση. Υπό αυτή την έννοια, διεκδικώ μια θέση στο ψηφοδέλτιο της παράταξής μας στα Δωδεκάνησα. Θα είναι μεγάλη μου τιμή να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια για την εκλογική επιτυχία της Ν.Δ. και θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνέντευξη 
στην Πέγκυ Ντόκου

Πηγή: dimokratiki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ