back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καλύμνιος ψάρεψε καλαμάρι μήκους 1,35 μέτρων και βάρους 6 κιλών

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΚαλύμνιος ψάρεψε καλαμάρι μήκους 1,35 μέτρων και βάρους 6 κιλών

Ένα καλαμάρι-γίγας, βάρους έξι (6) κιλών και συνολικού μήκους ενός μέτρου και 35 εκατοστών, γνωστό στους επιστήμονες ως Ommastrephes bartramii ή red flying squid (κόκκινο ιπτάμενο καλαμάρι), ψάρεψε στην περιοχή των Λιναριών με καλαμαριέρα, ο ερασιτέχνης ψαράς Αντώνης Κώττης, που με καμάρι εικονίζεται στο φακό με το αλίευμα του.

Παρόμοια καλαμάρια έχουν αλιευθεί τον τελευταίο χρόνο στην Μυτιλήνη, στη Σάμο και στους Λειψούς, αλλά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές των νησιών μας.

Το συγκεκριμένο καλαμάρι είναι ένα «κοσμοπολίτικο» είδος, καθώς πληθυσμοί του εξαπλώνονται στα υποτροπικά και εύκρατα νερά του Ατλαντικού και Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Πρόκειται για ένα είδος που ζει κυρίως στην ωκεάνια πελαγική ενότητα σε βάθη μεγαλύτερα από 200 έως και 400 μέτρα, το οποίο και πραγματοποιεί κατακόρυφες μετακινήσεις στη διάρκεια του 24ωρου δηλαδή ανεβαίνει σε ρηχότερα νερά την νύκτα για να τραφεί, ενώ στη διάρκεια της ημέρας παραμένει σε μεγαλύτερα βάθη. Το είδος χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ταχύτητα στις μετακινήσεις του μάλιστα στα ενήλικα άτομα έχουν καταγραφεί ταχύτητες μεταξύ 6 – 18 χιλιομέτρων την ώρα.

Η δίαιτά του απαρτίζεται κυρίως από διαφορετικά είδη ψαριών της επιπελαγικής και μεσοπελαγικής ζώνης, άλλα κεφαλόποδα μαλάκια, γαρίδες, κλπ.

Με τη σειρά του, το κόκκινο ιπτάμενο καλαμάρι αποτελεί τροφή για ανώτερους θηρευτές, ξιφίες, τόνους, ορισμένα είδη καρχαριών, μεγάλα θαλασσοπούλια – άλμπατρος, δελφίνια, φάλαινες και φώκιες. Αποτελεί ένα από τα είδη κεφαλοπόδων μαλακίων που έχουν εμπορικό αλιευτικό ενδιαφέρον καθώς ψαρεύεται συστηματικά (κυρίως με δίχτυα και καλαμαριέρες) σε διάφορες θάλασσες και ιδιαίτερα στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα τελευταία χρόνια πάντως παρατηρείται στις περιοχές όπου πραγματοποιείται η αλιεία του σημαντική μείωση των αποθεμάτων του λόγω υπεραλίευσης.

kalymnos-news.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ