back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για κακουργηματική απιστία θα απολογηθούν δημοτικοί σύμβουλοι

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για κακουργηματική απιστία θα απολογηθούν δημοτικοί σύμβουλοι

Την πόρτα του Ανακριτή Κω θα περάσουν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοτικοί σύμβουλοι της Καλύμνου κατηγορούμενοι για κακουργηματική απιστία.

Η υπόθεση αφορά το θέμα της δημιουργίας ΧΥΤΑ στο νησί και φέρονται να εμπλέκονται οι δημοτικοί σύμβουλοι της περιόδου 2011-2014, οι οποίοι στις 2 Αυγούστου 2011 ψήφισαν θετικά στην κήρυξη απαλλοτρίωσης εδαφικής έκτασης 34.261,04 τμ στη θέση «ΑΡΑΜΑΝΟΥ-ΓΙΑΝΝΟΧΩΡΑΦΑ» Καλύμνου για λόγους δημόσιας ωφέλειας (εναπόθεση απορριμμάτων). Το όλο θέμα πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά την προσφυγή μελών της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλύμνου της περιόδου εκείνης, δια του δικηγόρου τους κ. Δημήτρη Καρδούλια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, με την  υπ’αριθμ. 169/2011 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλυμνίων, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (ΑΔΑ: 4AΜΒΩΕΞ-1Δ7) στις 9-8-2011 οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων του τέως  αλλά και του νυν Δημάρχου Καλύμνου ψήφισαν θετικά την κήρυξη απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου ακινήτου.

Κατά της εν λόγω απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, κατέθεσαν, προσφυγή στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, την οποία παράλληλα κοινοποίησαν και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω.

Οι «διαφωνούντες» δημοτικοί σύμβουλοι, με την προσφυγή τους ζητούσαν να ακυρωθεί η υπ’αριθμ. 169/2011 απόφαση του ΔΣ Καλύμνου, διότι όπως επεσήμαναν, η έκταση αυτή (η οποία αποτελεί τμήμα ευρύτερης έκτασης 46.755 στρεμμάτων) με το υπ’αριθμ. πρωτ: 2.931/12-2-2004 έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχε παραχωρηθεί κατά χρήση και χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο Καλυμνίων ως δημόσια χορτολιβαδική για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Με βάση το εν λόγω παραχωρητήριο, αλλά και το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής της έκτασης αυτής, που είχε γίνει στις 15 Φεβρουαρίου 2006 μεταξύ του κ. Φιλίππου Κοντίτση, Διευθυντή Δασών Δωδ/σου, αλλά και του τότε δημάρχου Καλύμνου κ. Γεωργίου Ρούσσου, το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου (2000-2006) και στις 6-6-2007 υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση με το νόμιμο εκπρόσωπο της ανάδοχης εταιρείας «Κοινοπραξία 3Κ Τεχνική ΑΕ», ποσού 3.016.000,00 €, για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου. Η διάρκεια της σύμβασης ήταν 13 μηνών (δηλ. από 6-6-2007 ως 6-7-2008). Ο ανάδοχος εργολάβος, με βάση τους προγραμματισμούς του, άρχισε την επί τόπου εκτέλεση κατασκευής του έργου στις αρχές του μηνός Οκτωβρίου 2007, το οποίο έπρεπε να εκτελεστεί ως το τέλος της συμβατικής περιόδου, άλλως ως το τέλος του έτους 2008, που αρχικώς, ήταν η καταληκτική ημερομηνία περάτωσης όλων των έργων του Γ΄ ΚΠΣ, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο έργο. Η ως άνω καταληκτική ημερομηνία όμως μετατέθηκε, αρμοδίως, με νεότερη απόφαση για τις 30-6-2009, λόγω της οικονομικής κρίσης που στο μεταξύ είχε αρχίσει να χτυπά την πόρτα της Ελλάδας.

Τον Αύγουστο του 2011, η δημοτική αρχή έφερε το θέμα της απαλλοτρίωσης για ψήφιση στο ΔΣ Καλύμνου, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων τόσο του πρώην όσο και του νυν δημάρχου.

Το βασικό επιχείρημα των έξι προσφευγόντων δημοτικών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλύμνου της περιόδου εκείνης, οι οποίοι καταψήφισαν τη συγκεκριμένη απαλλοτρίωση, ήταν ότι ο Δήμος Καλύμνου δεν μπορούσε να απαλλοτριώσει την εν λόγω έκταση, η οποία ήδη από το 2004 του είχε παραχωρηθεί κατά χρήση και χωρίς αντάλλαγμα ως δημόσια χορτολιβαδική για τη δημιουργία ΧΥΤΑ.

Με βάση λοιπόν την προσφυγή αυτή διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω και κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσουν οι εμπλεκόμενοι. Αφού ο κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κω έλαβε υπόψη όλων των εξηγήσεων και εγγράφων της δικογραφίας άσκησε ποινική δίωξη κατά των 17 δημοτικών συμβούλων που ψήφισαν θετικά για την απαλλοτρίωση της παραπάνω έκτασης καθώς και κατά του τότε δημάρχου. Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Η συνέχεια για την πολύκροτη υπόθεση του ΧΥΤΑ Καλύμνου θα δοθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς ο Ανακριτής Κω αναμένεται στο προσεχές διάστημα να καλέσει, τους εμπλεκόμενους δημοτικούς συμβούλους να απολογηθούν ενώπιόν του.
Το θέμα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, διότι τελικώς η Κάλυμνος δεν έχει αποκτήσει ακόμα ΧΥΤΑ, η δε χώρα μας επιβαρύνεται με τεράστια χρηματικά πρόστιμα εξαιτίας της παράνομης λειτουργίας χωματερής, με τις ανάλογες σοβαρότατες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Πηγή : rodiaki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ