back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποια ονόματα συζητούνται για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΠοια ονόματα συζητούνται για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και, βέβαια, και στα Δωδεκάνησα όπου η νομαρχιακή επιτροπή κατέληξε στις τελικές της

Το ψηφοδέλτιο

Καταρχήν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη Δευτέρα συνεδρίασαν οι οργανώσεις μελών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην περιοχή μας, με τελευταία τη μεγαλύτερη, αυτήν της Ρόδου, που συνεδρίασε προχθές, Κυριακή.

Όλες οι τοπικές καταθέτουν τις προτάσεις τους στη νομαρχιακή επιτροπή η οποία ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει χθες, Δευτέρα, το βράδυ, με ευθύνη των οργανωτικών γραμματέων.
Σύμφωνα με τις οδηγίες από τα Κεντρικά του κόμματος, η κάθε ν.ε. προτείνει το ψηφοδέλτιο εις διπλούν, δηλαδή 7 συν 7 άτομα.
 

Αυτή η πρόταση με τα 14 άτομα-η οποία θα πρέπει να σταλεί στην Κουμουνδούρου μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου-θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή ψηφοδελτίου και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που θα πάρουν και την τελική απόφαση για το ψηφοδέλτιο το οποίο θα σταλθεί πίσω στη ν.ε. που θα συνεδριάσει εκ νέου για να επικυρώσει την απόφαση των Κεντρικών Οργάνων.

Όπως και να ‘χει, η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου, οπότε τα ψηφοδέλτια θα είναι έτοιμα και η Κεντρική Επιτροπή θα ανακοινώσει πια την τελική τους μορφή.

Συνωστισμός!
Το πρωτόγνωρο, βέβαια, με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σ’ αυτές τις εκλογές είναι ότι έχει να αντιμετωπίσει και τον…«συνωστισμό» για μια θέση στα ψηφοδέλτιά του, κάτι από το οποίο δεν αποτελεί εξαίρεση και η περιοχή μας.

Οι πληροφορίες θέλουν, πάντως, τα όργανα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τοπικά να προτάσσουν το κλίμα της συντροφικότητας και όχι της ατομικής προεκλογικής εκστρατείας. Πάντως, τα συναισθήματα με τα οποία υποδέχονται αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο (και) στα Δωδεκάνησα τα στελέχη του κόμματος τοπικά, φαίνεται να είναι ανάμικτα.
 

Δηλαδή, από τη μια σαφώς και το θεωρούν ευχάριστο αφού δείχνει ότι το κόμμα μπαίνει, πλέον, σε τροχιά εξουσίας, ωστόσο κάποιοι εμφανίζονται και προβληματισμένοι απέναντι σ’ αυτό. Επίσης, ορισμένοι σημειώνουν ότι αυτός ακριβώς ο «συνωστισμός» «μνηστήρων» που φαίνεται να υπάρχει, δεν είναι τόσο μεγάλος.

Προχθές, πάντως, το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν καλό και παρά την όποια “νευρικότητα” μπορεί να υπάρχει λόγω της έναρξης της προεκλογικής περιόδου, όλοι εστιάζουν στους σωστούς χειρισμούς.

Όσο αφορά στα κριτήρια στελέχωσης του ψηφοδελτίου, κύκλοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τοπικά σημειώνουν ότι το κόμμα είναι ανοιχτό σε αριστερές τοποθετήσεις, με γνώμονα μια διαδρομή προσφοράς στην κοινωνία, από ανθρώπους που είτε είναι μέλη του είτε δεν είναι.

Παρ’ όλο που ακόμα και οι προτάσεις των τοπικών οργάνων προς τα Κεντρικά κρατούνται ως «επτασφράγιστο μυστικό», ωστόσο βάσει των όσων έχουν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα, των όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή έχουν προσεγγίσει το κόμμα κτλ., «ακούγονται» διάφορα ονόματα.

Το μόνο σίγουρο, βέβαια, θεωρείται αυτό του νυν βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη. Στη συνέχεια, του μέχρι πρότινος Συντονιστή της ν.ε. του κόμματος κ. Νεκτάριου Σαντορινιού αλλά και του Προέδρου του ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβου Γρύλλη, όπως επίσης και του συμπατριώτη μας συγγραφέα-δημοσιογράφου κ. Χριστόφορου Κάσδαγλη.

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι «άνοιγμα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει ο κ. Μιχάλης Κόκκινος ενώ είχε προσεγγίσει και ο κ. Κασσάρας.
Από πλευράς γυναικών, μία θέση στο ψηφοδέλτιο φέρονται να διεκδικούν η κα Φωτεινή Λαμπρίδη από την Κάρπαθο και η κα Ματίνα Κατσιβέλη από τη Λέρο.

Η πρώτη αντίδραση
Μετά τη γνωστοποίηση ότι δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που σημαίνει ότι διαλύεται η Βουλή και προχωράμε σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, το στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συγκυβέρνηση της υποταγής και της υποτέλειας έπεσε. Πλέον είναι η ώρα του αγώνα, η ώρα της ανατροπής των πολιτικών των μνημονίων, της ανατροπής και της διεκδίκησης αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.

Θα προσπαθήσουν με πολλά μέσα να πείσουν ότι δεν  μπορούμε να πετύχουμε. Ξέρουμε ότι θα πετύχουμε, θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό, θα μπορέσουμε να φέρουμε την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών».

»Θα είναι ένας δύσκολος μήνας, μία δύσκολη εκλογική μάχη, όμως είμαστε σίγουροι ότι, στο τέλος, θα τα καταφέρουμε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του μήνα θα είναι πραγματικότητα. Ευχόμαστε σε όλους τους πολίτες να σκεφτούνε με σύνεση ποια θα είναι η  καλύτερη επιλογή στις εκλογές  που θα γίνουν στις 25 του Γενάρη».

Ερωτηθείς ο κ. Σαντορινιός σχετικά με το πόσο εφικτό είναι να έχει αυτοδυναμία μία κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., δήλωσε: «Από εδώ και πέρα τα διλήμματα είναι συγκεκριμένα, οι αποφάσεις είναι συγκεκριμένες που πρέπει να ληφθούν. Θεωρώ ότι οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους, πλέον, τις επιλογές και θα στοιχηθούν πίσω από αυτές.

Επομένως, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., από εδώ και πέρα, μόνο ν’ ανεβάσει τα ποσοστά του μπορεί και είμαστε, όπως γνωρίζετε από τις δημοσκοπήσεις, πολύ κοντά στην αυτοδυναμία. Πιστεύω ότι θα την καταφέρουμε.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ανεξάρτητα από το αν θα καταφέρουμε την αυτοδυναμία ή όχι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηριχθεί μόνο στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα στηριχθεί σε ευρύτερες δυνάμεις οι οποίες θέλουν να σταματήσουν αυτές οι πολιτικές της καταστροφής και της διάλυσης της ελληνικής οικονομίας, της καταστροφής του κοινωνικού ιστού της χώρας».
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάρτιση του ψηφοδέλτιου, ο κ. Σαντορινιός, είπε:

«Το ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου ετοιμάζεται. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί από την Κ.Ε., όπως και τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια…Θα συμμετέχουν άτομα τα οποία, έχουν αποδείξει με τους κοινωνικούς αγώνες ότι βρέθηκαν απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, θα συμμετέχουν άτομα τα οποία όλο αυτό το χρονικό διάστημα της λαίλαπας, στήριξαν τους αγώνες των εργαζομένων και των ανέργων για την ανατροπή της κυβέρνησης».

rodiaki.gr

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ