back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρόδος: Ανακοίνωση πρώην Δημάρχου κ. Χατζηδιάκου για τον νέο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΡόδος: Ανακοίνωση πρώην Δημάρχου κ. Χατζηδιάκου για τον νέο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων

Από την παράταξη «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Εν μέσω κορωνοϊού και ενώ το κύριο μέλημα των δήμων είναι η λήψη και η τήρηση των μέτρων για την προστασία των πολιτών και η σκέψη όλων στρέφεται στις ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες της επόμενης ημέρας, κάποιοι επιτήδειοι, βρήκαν την ευκαιρία «λάθρα, εν κρυπτώ και παραβύστω» να νομοθετήσουν σε βάρος των συμφερόντων των δήμων και των πολιτών, εξυπηρετώντας προφανώς άνομα συμφέροντα ημετέρων.

Αναφέρομαι στο νομοσχέδιο που εισήχθηκε χθες και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, με τις «ειδικές συνθήκες πολέμου», (όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός), εν μέσω πανδημίας, χωρίς πλήρη διαβούλευση, χωρίς συμμετοχή ικανού αριθμού βουλευτών, χωρίς δημοσιότητα (αφού έπιασαν τόπο ήδη τα 20 εκατομμύρια ευρώ, για την ενίσχυση των φιλα προσκείμενων Μ.Μ.Ε.), ώστε να μην αντιληφθούν οι πολίτες, το καλά προμελετημένο έγκλημα, εις βάρος των δήμων.

Με το άρθρο 93 του άνω νομοσχεδίου (που προστέθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς διαβούλευση), συστήνεται Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, με μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, με επταμελές συμβούλιο, με πρόεδρο τον Περιφερειάρχη και 3 μέλη από την Π.Ν.Α.Ι. (μέτοχο με 40%) και 4 μέλη από τους 34 Δήμους του Νοτίου Αιγαίου (μέτοχοι με 60%).

Στον ειδικό αυτό φορέα μεταβιβάζονται υποχρεωτικά, όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία των εγκαταστάσεων υγειονομικής ταφής αποβλήτων, των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων βιοαποβλήτων και λοιπών εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών αποβλήτων των Δήμων μελών της.

Εξαιρούνται, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που εξυπηρετούν τις ανάγκες συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων, δηλαδή μόνο τα απορριμματοφόρα!!

Ο ειδικός φορέας διαχειρίζεται τα πάντα σχετικά με την επεξεργασία, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, εκμετάλλευση των στερεών αποβλήτων, ενώ οι δήμοι αναλαμβάνουν «τη λάντζα», δηλαδή την αποκομιδή των απορριμμάτων. Γίνονται απλά «σκουπιδιάρηδες»!!

Ποια είναι όμως η πρακτική σημασία και οι συνέπειες του νομοσχεδίου για το δήμο Ρόδου; Μεταβιβάζονται στο νέο φορέα:

1) Το Κ.Δ.Α.Υ. (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) του δήμου Ρόδου στο Τσαϊρι, για το οποίο κάναμε αγώνα δρόμου και χύσαμε ιδρώτα για να ολοκληρώσουμε και να λειτουργήσουμε.

2) Η σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) για την διαχείριση και εμπορία των ανακυκλώσιμων υλικών, που μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, ατέλειωτα ταξίδια πετύχαμε για πρώτη φορά να εφαρμόσουμε στο δήμο επί θητείας μας.

3) Ο νέος Χ.Υ.Τ.Α. στη Νότια Ρόδο, που ολοκληρώσαμε και εγκαινιάσαμε εμείς πριν 2 χρόνια, μετά από μελέτες, διαγωνισμούς, εργολαβία από την Δημαρχία του κ.Σαββή και του κ.Κουσουρνά.

4) Ο Χ.Υ.Τ.Α. στο Τσαϊρι με το σύνολο των εγκαταστάσεων του

Και τίθενται τα ερωτήματα:

1) Ποιος θα επαναπροκηρύξει και ποιος θα εκμεταλλεύεται το βιοαέριο στον Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή Τσαϊρι με 20ετή εκμετάλλευση, με σημαντικά οφέλη και έσοδα στο Δήμο (προϋπολογισμένου ελάχιστου κύκλου εργασιών 8.316.955 ευρώ με ελάχιστο έσοδο επ’ αυτού για τον δήμο 3,12% ή 20% επί του καθαρού κέρδους της επένδυσης);

2) Ποιος θα προχωρήσει τον διαγωνισμό, με Σ.Δ.Ι.Τ., της κατασκευής νέας υπερσύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) με σύγχρονη αυτοματοποιημένη εγκατάσταση διαλογής ανακυκλώσιμων ειδών και κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης για την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων, που με προσπάθειες, ταξίδια 3 ετών πείσαμε πέντε υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης να εγκρίνουν, εξαιρετικά στο μοναδικό δήμο της Ελλάδας, το Δήμο Ρόδου, προϋπολογισμού 37.000.000 ευρώ;

3) Ποιος θα ενδιαφερθεί για να προχωρήσει η μελέτη για την κατασκευή του 3ου κυττάρου στον Χ.Υ.Τ.Α. στο Τσαϊρι μέχρι να γίνει η νέα κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.);

4) Τέλος τίθεται το ρητορικό ερώτημα, ποιος θα ενδιαφερθεί για την επίσπευση μελετών, δημοπράτησης και εκτέλεσης έργων προϋπολογισμού 150.000.000 ευρώ για την διαχείριση των απορριμμάτων στα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου; Μήπως το «ετερόκλητο» επταμελές διοικητικό συμβούλιο του νέου φορέα;

Ένα πλήρως οργανωμένο πολιτικό «έγκλημα» σε βάρος του δήμου Ρόδου.

Όμως, για να συντελεστεί «το έγκλημα του ξεπουλήματος», όχι απλώς των αρμοδιοτήτων των δήμων, αλλά και της περιουσίας τους, που έχει σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων (για τα οποία οι Σουηδοί και οι κουτόφραγκοι λένε ότι είναι χρυσός), χρειαζόταν οπωσδήποτε και «συνεργός» και αυτός δεν ήταν άλλος από τον δήμαρχο Ρόδου, και πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς την συνημμένη με αριθμό πρωτ. 29/2020 και με ημερομηνία 30-04-2020 «επείγουσα» επιστολή του με την οποία ισχυρίστηκε αναληθώς ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή όλων των Δημάρχων Νοτίου Αιγαίου και του Περιφερειάρχη, καθώς και Αντιπεριφερειαρχων και Έπαρχων, και «επαναβεβαιώθηκε εις το ακέραιον και υπογραμμίστηκε η απολύτως θετική θέση όλων εις το θέμα» και ζητά μάλιστα «την επίσπευση ψήφισης του νομοσχεδίου».

Είναι γνωστές οι επιστολές και οι διαψεύσεις των δημάρχων, οι οποίοι αρνούνται την παραπάνω «πολιτική απάτη», αφού ουδέποτε έγινε τηλεδιάσκεψη γι’ αυτό το θέμα, ουδέποτε συζητήθηκε σε επίπεδο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. και είναι γνωστό ότι 16 δήμαρχοι (μέχρι χθες) ζητούν έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. και απόσυρσης της επίμαχης διάταξης.

Όμως, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Ρόδου πρέπει επιτέλους να μάθει ότι στην Αυτοδιοίκηση λειτουργούν και αποφασίζουν συλλογικά όργανα και δεν ισχύει εδώ το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Η κατάργηση δημοκρατικών διαδικασιών, η κατάλυση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου δε συνάδει με τις σύγχρονες δημοκρατίες και το κράτος δικαίου, αλλά με απολυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα άλλων εποχών που παρήλθαν ανεπιστρεπτί.

Πριν από τις συνεδριάσεις της Π.Ε.Δ. για θέματα που αφορούν τους δήμους, συνεδριάζουν τα δημοτικά συμβούλια και εκείνα αποφασίζουν για τα συμφέροντα των δήμων τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι διορισμένο Δ.Σ. οικογενειακής ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας για να επικυρώνει σιωπηρά και χωρίς τεκμηρίωση τις αποφάσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Επιτέλους, πρέπει δημόσια και με έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να απαντηθεί : Ποιος εξουσιοδότησε τον κ.Δήμαρχο να εκφράσει την απόλυτη θετική θέση του στο άρθρο 93 και να ζητήσει την επίσπευση της ψήφισής του; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται και γιατί να περιέλθει η περιουσία του δήμου σε μια νέα ειδικού σκοπού Α.Ε., χωρίς προσωπικό, χωρίς περιουσία, χωρίς πόρους; Ποιος θα εκμεταλλεύεται τις δομές και σε ποιον θα κατανέμονται τα έσοδα από αυτές τις μονάδες; Γιατί ο δήμος Ρόδου να ξεπουλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία με ενδεχόμενο κίνδυνο να επιβαρυνθεί ο δημότης της Ρόδου με πρόσθετα τέλη αποκομιδής, αφού ο νέος φορέας θα πρέπει να διαχειριστεί και να ισοσκελίσει τα έσοδα του για τις ανάγκες διαχείρισης των απορριμμάτων 34 νησιών – δήμων;

Ο κ.Καμπουράκης γνωρίζει ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. (αν ξέρει τι είναι) είναι αντίθετη με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, πόσο μάλλον για τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων;

Ευτυχώς για τον Ροδιακό λαό οι μάσκες της νέας δημοτικής αρχής έπεσαν πριν από την λήξη των μέτρων της πρώτης φάσης του κορωνοϊου. Γι’ αυτό όσο ήταν νωρίς, όφειλε να ζητήσει ΑΜΕΣΑ την απόσυρση της εγκληματικής διάταξης του άρθρου 93 που ξεπουλά την περιουσία του Δήμου μας, κάτι που ζήτησαν άλλωστε όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, και οι περισσότεροι «εξαπατημένοι» Δήμαρχοι της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, άλλως, μετά την ψήφιση του να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υστερόγραφο: Βλέποντας και την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούν από τον κ.Καμπουράκη «να υπηρετήσει για μια φορά τα συμφέροντα της κοινωνίας», θα τους προέτρεπα να ρωτήσουν τον υποψήφιο Δήμαρχο που στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές και τα μέλη τους στο δημοτικό συμβούλιο, αν συμφωνούν με αυτήν και με την πραγματικά σπουδαία τοποθέτηση του π.Αναπληρωτή Υπουργού κ.Φαμελου στη Βουλή, ή στηρίζουν τη θέση του κ.Δημάρχου στην παράταξη του οποίου προσχώρησαν;

Για την δημοτική παράταξη

«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ