back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Covid19 γονάτισε την Ευρώπη – Πρωτοφανής κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΟ Covid19 γονάτισε την Ευρώπη - Πρωτοφανής κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας

Ακόμη και τις πλέον ζοφερές προβλέψεις των ειδικών ξεπέρασε το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρώπης τον Απρίλιο. Τα στοιχεία- σοκ από την έρευνα της IHS Markit δείχνουν τόσο τον τομέα υπηρεσιών όσο και εκείνον της μεταποίησης σε άνευ προηγουμένου ύφεση τόσο για τη ζώνη του ευρώ όσο και για τη Βρετανία.

Έρχονται δε ως μήνυμα αφύπνισης για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που θα προσπαθήσουν σήμερα να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ισχυρό Ταμείο Ανάκαμψης. Η ιδέα της έκδοσης κοινού χρέους φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος, χωρίς να έχουν πάντως καμφθεί πλήρως οι αντιστάσεις.

Ο σύνθετος δείκτης PMΙ για τη δραστηριότητα σε υπηρεσίες και μεταποιητικό κλάδο της Ευρωζώνης βυθίστηκε στις 13,5 μονάδες, τα χαμηλότερα με διαφορά επίπεδα, που έχουν καταγραφεί από το 1998, όταν και άρχισε η συγκέντρωση των σχετικών δεδομένων από την Markit. Aκόμη και η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση αναλυτή στην έρευνα που είχε πραγματοποιήσει προ ημερών το Reuters ήθελε τον δείκτη να υποχωρεί στις 18 μονάδες.

Ο δείκτης είχε ήδη καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία βουτιά όλων των εποχών τον Μάρτιο, χάνοντας απότομα το όριο των 50 μονάδων, που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση, για να προσγειωθεί στις 29,7 μονάδες. Όλοι περίμεναν η πτώση να έχει συνέχεια τον Απρίλιο, αλλα όχι σε τέτοιο βαθμό.

Με τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας να παραμένουν κλειστοί στις περισσότερες χώρες και τον τουρισμό να έχει παγώσει, ο δείκτης PMI των υπηρεσιών έκανε βουτιά από τις 26,4 στις 11,7 μονάδες. Ο δείκτης νέων δραστηριοτήτων βυθίστηκε στις 11,6. Στη μεταποίηση ο PMI υποχώρησε από τις 44,5 στις 33,6 μονάδες με τον επιμέρους δείκτη της παραγωγής να καταποντίζεται από τις 38,5 στις 18,4 μονάδες.

Με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια συρρικνώθηκε η βρετανική οικονομία αυτόν τον μήνα, καθώς το lockdown πάγωσε το εμπόριο και μεγάλο κομμάτι της βιομηχανικής δραστηριότητας. Τα συμπτώματα της πανδημίας και στη δική της περίπτωση ήταν πολύ βαρύτερα των προβλέψεων.

naftemporiki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ