back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εντοπίστηκε ζιζανιοκτόνο σε 28 είδη δημητριακών βρώμης αλλά και για παιδιά

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΕντοπίστηκε ζιζανιοκτόνο σε 28 είδη δημητριακών βρώμης αλλά και για παιδιά

Δύο μήνες μετά τη δημοσίευση μιας ανησυχητικής έκθεσης σχετικά με ζιζανιοκτόνα μέσα στα δημητριακά και σε άλλα τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά, μια περιβαλλοντική οργάνωση επιστρέφει με πρόσθετα ευρήματα.

Αυτή τη φορά, ανιχνεύτηκαν ίχνη γλυφοσάτης -η βασική χημική ουσία του ζιζανιοκτόνου Roundup της εταιρίας Monsanto- στα 28 από τα 30 δείγματα δημητριακών που ερευνήθηκαν, όπως γράφει το CBS.

Η Γλυφοσάτη (διεθνώς glyphosate) (N-(phosphonomethyl)glycine) είναι ένα ευρέος φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και μία οργανοφωσφορική ένωση, ειδικότερα είναι ένα φωσφονικό (phosphonate). Χρησιμοποιείται για να εξολοθρεύσει ζιζάνια και αγριόχορτα, ειδικότερα τα πλατύφυλλα ετήσια ζιζάνια και το γρασίδι που ανταγωνίζονται την καλλιεργήσιμη σοδειά. Έχει κατηγορηθεί ως πιθανό καρκινογόνο

Σε όλα τα δείγματα βρέθηκαν ποσότητες εντός αποδεκτών ορίων σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. και την αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όμως υπάρχει διαφωνία σχετικά με το ποια είναι η αποδεκτή ποσότητα μιας χημικής ουσίας που χαρακτηρίζεται ως «πιθανώς καρκινογόνο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μεταξύ των προϊόντων που ερευνήθηκαν είναι δείγματα από συσκευασίες δημητριακών Cheerios της General Mills και 18 συσκευασίες προϊόντων μάρκας Quaker. Τα υψηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης που προέκυψαν μετά τον εργαστηριακό έλεγχο βρέθηκαν στα δημητριακά πρωινού Quaker Oatmeal Squares, σύμφωνα με το Environmental Working Group.

“Πόσα μπολ με δημητριακά και βρώμης έφαγαν παιδιά στις ΗΠΑ που περιείχαν δόση ζιζανιοκτόνου; Αυτή είναι μια ερώτηση μόνο η General Mills, η PepsiCo και άλλες εταιρείες τροφίμων μπορούν να απαντήσουν », δήλωσε ο Πρόεδρος της EWG Ken Cook. “Αν όμως αυτές οι εταιρείες απλώς στραφούν σε βρώμη που δεν ψεκάζεται με glyphosate, οι γονείς δεν θα πρέπει να αναρωτιούνται εάν τα πρωινά των παιδιών τους περιέχουν το ζιζανιοκτόνο που συνδέεται με τον καρκίνο»,τόνισε ο Ken Cook.

Είχε προηγηθεί η προ διμήνου έρευνα του EWG, όπου είχε βρεθεί γλυφοσάτη στα 43 από τα 45 δείγματα τροφίμων που παράγονται με συμβατικά καλλιεργημένη βρώμη και στα 5 από τα 16 προϊόντα που παράγονται με οργανική βρώμη.

dikaiologitika.gr

{loadmodule mod_ads_elite,Ads Elite (2)}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ