back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

JPMorgan: Έρχονται πολλαπλές έξοδοι στις αγορές από τις ελληνικές τράπεζες έως το 2022

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑJPMorgan: Έρχονται πολλαπλές έξοδοι στις αγορές από τις ελληνικές τράπεζες έως το 2022

Μετά την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές, τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης και το επίσημο “άνοιγμα” της χώρας στους τουρίστες μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα αποτελεί κυριολεκτικά το ιδανικό μέρος για τους επενδυτές σε αυτό το περιβάλλον, όπως σημειώνει η JP Morgan σε νέα της έκθεση.

Καθώς οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών αρχίζουν να επιστρέφουν στα επίπεδα προ πανδημίας, η αμερικανική τράπεζα ρίχνει μία πιο αναλυτική… ματιά στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και στις προοπτικές της κεφαλαιακής θέσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το διάστημα 2020-2022, για να εντοπίσει τους πιθανούς κινδύνους για το ελληνικό story του re-rating, δηλαδή της ανόδου των αποτιμήσεων.

Παρ’ όλο που τα σημάδια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων υπό το σχέδιο “Ηρακλής” κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ορισμένες ελληνικές τράπεζες – συγκεκριμένα η Πειραιώς και η Alpha Bank – έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε ό,τι αφορά τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες εισροές NPEs από τη λήξη της αναστολής, κάτι που θα επιβραδύνει αλλά δεν θα εκτροχιάσει πλήρως την προγραμματισμένη πρόοδό τους στο μέτωπο της εκκαθάρισης των ισολογισμών τους.

Κοιτάζοντας τις προοπτικές κεφαλαίου κάθε τράπεζας, η JP Morgan υπογραμμίζει το τεράστιο κόστος κεφαλαίου που συνεπάγεται η πραγματοποίηση αυτών των προγραμματισμένων συναλλαγών τιτλοποίησης και το κίνητρο των τραπεζών να αξιοποιήσουν την πρωτογενή αγορά προκειμένου να υποστηρίξουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις. Έτσι, όπως τονίζει, αναμένει ότι η ευκαιρία που υπάρχει στον χώρο των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης έκδοσης τίτλου AT1.

Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan διατηρεί τις συστάσεις της για την Alpha Bank και την Eurobank στο Neutral, με μια μικρή προτίμηση για την τελευταία λόγω της πιστωτικής ποιότητας. Εν τω μεταξύ, διατηρεί τη σύσταση overweight για την Τράπεζα Πειραιώς με βάση το ελκυστικό προφίλ ρίσκου-ανταμοιβής και αναβαθμίζει τη σύστασή της για την Εθνική Τράπεζα σε overweight αναμένοντας ότι θα ξεπεράσει τις υπόλοιπες στο re-rating.

Το κόστος κεφαλαίου

Όπως και σε μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, οι κεφαλαιακές θέσεις των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκαν το 2020, χάρη και στα έκτακτα μέτρα στήριξης. Η εικόνα για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα φαίνεται πιο θετική, χάρη στις εκδόσεις τίτλων Tier 2 το 2019-2020 και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Η αξιοσημείωτη εξαίρεση ωστόσο, ήταν η Eurobank, η οποία σημείωσε απότομη πτώση του CET1 το 2020 η οποία αποδίδεται όχι στις επιπτώσεις της COVID-19, αλλά μάλλον στο κόστος κεφαλαίου από την τιτλοποίηση NPEs ύψους 7,5 δισ. ευρώ (Cairo).

Όπως σημειώνει η JP Morgan, παρά τους ελκυστικούς όρους, οι τιτλοποιήσεις μέσω του “Ηρακλή” εξακολουθούν να έρχονται με σημαντικό κεφαλαιακό κόστος για τον εκδότη λόγω της τιμή της μεταφοράς. Επιπλέον, μαζί με την ενσωμάτωση του IFRS 9, οι ελληνικές τράπεζες ειδικότερα αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις που σχετίζονται με το ύψος των DTA και DTC στους ισολογισμούς τους και της αναβαλλόμενης φορολογίας, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την ποιότητα αλλά και τον όγκο των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

Συνεπώς, η JP Morgan εκτιμά ότι η περίοδος μείωσης του ρίσκου στους ισολογισμούς το 2021-22 θα δοκιμάσει τις κεφαλαιακές θέσεις των ελληνικών τραπεζών, με μία πολύ σημαντική περίοδο χάριτος ωστόσο, την έκδοση νέων τίτλων. Ενώ η πρόσφατη επιστροφή των τραπεζών στις αγορές αποτελεί βέβαιη απόδειξη των ευνοϊκών συνθηκών που υπήρχαν στις αρχές του 2020, στις οποίες και επιστρέφουμε τώρα, η αλήθεια είναι ότι ήταν αναγκαίο για τις ίδιες τις τράπεζες έτσι ώστε να τεστάρουν την επενδυτική ζήτηση, όπως σημειώνει.

Τα παραπάνω διαγράμματα συνοψίζουν τους δείκτες CET1 και το πλεονάζον κεφάλαιο για το 2019 και 2020, μαζί με τις εκτιμήσεις για το 2022 καθώς και τις προβλέψεις της JP Morgan για τις εκδόσεις τίτλων από τις ελληνικές τράπεζες.

Η Εθνική Τράπεζα ξεχωρίζει ξεκάθαρα καθώς εκτιμάται ότι θα έχει την καλύτερη πορεία σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή της θέση κατά τη διάρκεια του χρονοδιαγράμματος 2020-2022 και πιθανότατα είναι η μόνη τράπεζα που θα αναδυθεί με καλύτερη κεφαλαιακή θέση απ’ ό,τι ξεκίνησε. Αν και η Alpha Bank ξεκίνησε το σχέδιο μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό της με ισχυρή κεφαλαιακή θέση, μεγάλο μέρος αυτού αναμένεται να διαβρωθεί από τον αντίκτυπο του Galaxy και άλλες εποπτικές μειώσεις, με την κεφαλαιακή της θέση να είναι τελικά λιγότερο “άνετη” από αυτήν των Eurobank και Εθνικής. Πάντως η Alpha έχει πολύ χώρο για έκδοση ΑΤ1 τίτλων, περίπου 730 εκατ. ευρώ, αν και η διοίκηση δεν έχει πει ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται στο τραπέζι.

Για την Πειραιώς τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, όπως αναφέρει η JP Morgan. Με τον υψηλό κίνδυνο εκτέλεσης στο σχέδιο Sunrise της Πειραιώς, η JP Morgan τονίζει ότι είναι επίσης χρήσιμο να εκτιμηθεί μια κεφαλαιακή θέση “bear case” για το 2022. Εκτιμά ότι μια συνολική κεφαλαιακή θέση περίπου 15% θα μεταφραστεί σε περίπου 0,75% περισσότερο κεφάλαιο, καθιστώντας αυτό το κατώτατο άκρο της εκτίμησης για την τράπεζα.

capital.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ