back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέο ισχυρό «όπλο» κατά του κορωνοϊού από τη Regeneron

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΝέο ισχυρό «όπλο» κατά του κορωνοϊού από τη Regeneron

Ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Regeneron – επικεφαλής της οποίας είναι ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Γιανκόπουλος – παρέχει ισχυρή προστασία κατά της Covid-19 όταν χορηγείται σε ανθρώπους που συγκατοικούν με κάποιον που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα.

Το φάρμακο, εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει άλλον έναν τρόπο άμυνας κατά της νόσου για τους ανθρώπους που δεν προστατεύονται από τα εμβόλια.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν την πιο πρόσφατη απόδειξη ότι τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί σε εργαστήριο δεν είναι μόνο ικανά να αποτρέψουν τις σοβαρές συνέπειες της νόσου όταν χορηγούνται εγκαίρως, αλλά μπορούν να και να προστατεύσουν τους ανθρώπους από το να νοσήσουν γενικώς.

Η προληπτική χρήση τέτοιου είδους «δυσκίνητων» φαρμάκων σε μεγάλη κλίμακα δεν θα είναι απαραίτητη: Τα εμβόλια επαρκούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και καθίστανται όλο και περισσότερο διαθέσιμα.
Παρ’ όλα αυτά, φάρμακα αντισωμάτων όπως αυτό της Regeneron θα μπορούσαν να προσφέρουν στους γιατρούς άλλο ένα μέσο για την προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί ή που ενδέχεται ο οργανισμός τους να μην αντιδράσει καλά στο εμβόλιο, όπως για παράδειγμα όσοι παίρνουν φάρμακα που έχουν ως συνέπεια την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού τους.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της Covid και οι επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού απειλούν να ξεπεράσουν σε ταχύτητα τους εμβολιασμούς.

Η Regeneron ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι θα καταθέσει αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για επέκταση της έγκρισης για επείγουσα χρήση του φαρμάκου – που στην παρούσα φάση προορίζεται για ομάδες υψηλού κινδύνου που έχουν προσβληθεί από Covid αλλά δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο – προκειμένου να επιτραπεί η χορήγησή του για προληπτικούς λόγους στις «κατάλληλες πληθυσμιακές ομάδες».

Υπάρχει ένας «πολύ σημαντικός αριθμός ανθρώπων» στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλοι για χρήση αυτών των φαρμάκων για προληπτικούς λόγους, ανέφερε ο Δρ. Μάιρον Κόεν , ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνια που ηγείται των προσπαθειών ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Δεν θα λάβουν όλοι το εμβόλιο, ό,τι και αν κάνουμε, και το εμβόλιο δεν θα έχει σε όλους την επιθυμητή αντίδραση», τόνισε ο Δρ. Κόεν.

Πηγή: New York Times

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ