back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

O «ξάδελφος» του HIV που μαστίζει την Αυστραλία

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑO «ξάδελφος» του HIV που μαστίζει την Αυστραλία

Ένας αρχαίος ιός εξαπλώνεται στην Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας, σπέρνοντας τον θάνατο και την απόγνωση και προκαλώντας την ανησυχία γιατρών και επιστημόνων

Η συχνότητα εμφάνισης του ανθρώπινου Τ λεμφοτρόπου ιού (ή απλά HTLV-1) έχει ξεπεράσει το 40%, με τις κοινότητες των ιθαγενών, ιδιαίτερα στην πόλη Άλις Σπρινγκς, να μετρούν σημαντικές πληγές.

Πολλοί γιατροί, μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον ιό πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες, προειδοποιούν ότι δεν έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα για την πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία του HTLV-1 που μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία και λεμφώματα.

«Η εξάπλωση της νόσου είναι ανησυχητική στην Αυστραλία» λέει ο δρ. Ρόμπερτ Γκάλο, συνιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Ιολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Το εργαστήριο του εν λόγω πανεπιστημίου ήταν το πρώτο που ανίχνευσε τον ιό HTLV-1 το 1979 και εξέδωσε σχετική έρευνα το 1980.

«Παρόλα αυτά, απ’ όσο γνωρίζω κανένας στον κόσμο δεν έχει κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου» είπε ο Γκάλο, και συμπλήρωσε:

Έχουν γίνει ελάχιστες προσπάθειες, και αυτές από Ιάπωνες ερευνητές, για την ανάπτυξη κάποιου εμβολίου… Οπότε η πρόληψη μέσω εμβολίου θα πρέπει να ερευνηθεί.

Ο HTLV-1 είναι ένας αρχαίος ιός, το DNA του οποίου έχει εντοπιστεί σε μούμιες 1.500 ετών που βρέθηκαν στις Άνδεις.  Μεταφέρεται από τη μητέρα στο παιδί μέσω του θηλασμού ενώ μεταδίδεται και μέσω της σεξουαλικής συνεύρεσης χωρίς προφυλακτικό και του αίματος. Ακριβώς επειδή μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής πράξης, θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Ο εν λόγω ιός έχει συνδεθεί με δεκάδες σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ασθένειες του νευρικού συστήματος και μια σοβαρή πνευμονολογική πάθηση που ονομάζεται βρογχεκτασία. Παράλληλα είναι γνωστό ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός αυτός χαρακτηρίζεται ως ο «ξάδελφος» του HIV, που προκαλεί το Aids.

Υψηλή συχνότητα εμφάνισης

Το θέμα αυτό έχει έρθει στο επίκεντρο λόγω της υψηλής συχνότητας εμφάνισης του ιού στους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αυστραλίας. «Είναι πιθανότατα η υψηλότερη συχνότητα, που έχει καταγραφεί» λέει ο δρ. Γκραμ Τέιλορ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ του Λονδίνου.

«Αλλά εάν κοιτάξουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, γνωρίζουμε ότι το HTLV-1 υπάρχει σε αρκετές χώρες» συμπλήρωσε ο ίδιος. Ο ιός εμφανίζεται κυρίως στην νοτιοδυτική Ιαπωνία, ορισμένες περιοχές της της Καραϊβικής αλλά και στην Νότια Αμερική (Βραζιλία, Περού και Κολομβία).

Κρούσματα έχουν καταγραφεί και στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή αλλά και στη Ρουμανία.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, η συχνότητα εμφάνισης παραμένει χαμηλή.

«Το ενδιαφέρον στην Αυστραλία είναι ότι και 25 χρόνια πίσω να πάμε, τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι η υψηλή συχνότητα εμφάνισης του HTLV-1 ήταν μια πραγματικότητα και τότε» είπε ο Τάιλορ.

«Προκαλεί βρογχεκτασία. Άνθρωποι πεθαίνουν από βρογχεκτασία, που σχετίζεται με τον ιό και ποια είναι η αντίδραση; Εάν δεν βλέπουμε αντίδραση, τότε μάλλον μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι υπάρχει κάποια παραμέληση. Αγνοούμε τον ιό και τις ασθένειες που προκαλεί» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιους λόγους στην περιοχή αυτή της Αυστραλίας είναι τόσο υψηλή η συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Αποτελεί ακόμη ένα μυστήριο… 

«Πρέπει να κάνουμε τώρα όσα παραλείψαμε παλαιότερα» 

Οι λόγοι, ωστόσο, που η ιατρική κοινότητα δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο πρόβλημα αυτό δεν είναι τόσο… μυστηριώδεις. Και αυτό, όπως αναφέρει το CNNi, επειδή εμφανίζεται κυρίως σε φτωχότερα οικονομικά στρώματα… 

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι μόνο η Ιαπωνία εξετάζει τους πολίτες της για τον ιό. 

«Υπάρχουν ζητήματα δημόσιας υγείας» εξηγεί ο Τέιλορ, δίνοντας ως παράδειγμα την αιμοδοσία αλλά και την μεταμόσχευση κάποιου οργάνου. Σε ΗΠΑ, Αυστραλία και κάποιες άλλες χώρες, το αίμα και άλλοι ιστοί ελέγχονται για HTLV-1. 

Με τη σειρά του, ο Γκάλο εξηγεί ότι μερικά χρόνια μετά την εμφάνιση του HTLV-1, οι γιατροί αναγνώρισαν για πρώτη φορά τον HIV. Και επειδή ο HIV μεταδιδόταν ταχύτερα και «πιο αποτελεσματικά», ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο ασχολήθηκαν περισσότερο με την αντιμετώπισή του. «Τώρα πρέπει να κάνουμε όσα δεν κάναμε παλαιότερα» είπε ο Γκάλο, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να εστιάσουμε στον HTLV-1 και μάλιστα γρήγορα». 

Το ίδιο είπε και ο Τέιλορ, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν γνωρίζουμε πολλά για τον HTLV-1».

Πηγή: CNN GREECE

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ