back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αντιδρούν οι Νισύριοι για την επένδυση της εταιρείας “Κυκλαδίτικα Μελτέμια” – “Τα 3000 ευρώ μίσθωμα αποτελεί προσβολή της νοημοσύνη μας”

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΑντιδρούν οι Νισύριοι για την επένδυση της εταιρείας "Κυκλαδίτικα Μελτέμια" - "Τα 3000 ευρώ μίσθωμα αποτελεί προσβολή της νοημοσύνη μας"

“Αγαπητές Συμπατριώτισσες, Αγαπητοί Συμπατριώτες Τον τελευταίο μήνα προέκυψε ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά της Περγούσας, Παχιάς και Κανδελιούσσας.

Βλέποντας κανείς το θέμα επιφανειακά δεν θα είχει καμμιά αντίρηση στο να γίνει μια τέτοια επένδυση. /p>Όμως προκύπτουν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν την Νισύρικη κοινότητα, η συμμετοχή των Νισυρίων στις αποφάσεις που αφορούν τον τόπο τους και ο καθορισμός των όρων ενοικίασης των νησιών και των ορίων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις παρεμβάσεις στον χώρο των νησιών.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο ανακαλύψαμε ότι το θέμα ενοικίασης των νησιών δεν είναι καινούργιο. Η δημοτική αρχή δρώντας κρυφά από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους Νισύριους φαίνεται ότι είχε συνομολίες με την εταιρία “Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε.” για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος 42 MW στα νησιά μας από το 2010.

Η εν λόγω εταιρία υπέβαλε αίτηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για παροχή άδειας εγκατάστασης ανεμογεννητριών ισχύος 42 MW στα προαναφερθέντα νησιά την 1η Φεβρουαρίου του 2010. Την 25η Ιουλίου 2012, η ΡΑΕ ενέκρινε χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 42 ΜW στις βραχονησίδες Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά του Nήμου Νισύρου, του Νομού Nωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην εταιρεία «ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ Α.Ε.» με την υπ’ αριθμό απόφαση 906/2011.

Σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι κρύφιες από τους Νισύριους ενέργειες, ένα γεγονός που θυμίζει εποχές χούντας και συμπεριφορά απέναντι σε ιθαγενείς έχει αμαυρώσει την εικόνα της δημοτικής αρχής και έχει θέσει πολλά ερωτηματικά για την αξιοπιστία της εταιρίας που ενδιαφέρεται για αυτή την επένδυση. Η εν λόγω εταιρία έστειλε ηλεκτρονική επιστολή στον Δήμαρχο και πέραν της αίτησης της, επισύναψε τα ακόλουθα έγγραφα: Ετοιμο σχέδιο απόφασης του δημοτικού συμβουλίου μαζί με την εικαζόμενη (!!) εισήγηση του Δημάρχου, Σχέδιο της έκθεσης επιτροπής εκτίμησης, Σχέδιο απόφασης της οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίζονται οι όροι της προκήρυξης, Σχέδιο διακήρυξης του Δημάρχου, Σχέδιο απόφασης κατακύρωσης, Σχέδιο απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του διαγωνισμού, Σχέδιο περίληψης .

Αιδώς κύριοι που έχετε εκλεγεί από τον λαό της Νισύρου. Αυτή η πράξη αποτελεί προσβολή προς τον δήμο μας. Η δημοτική αρχή ατάραχος προχωρεί στην εκπλήρωση του έργου που έχει αναλάβει. Τους Νισύριους δεν τους υπολογίζει στην λήψη απόφασης για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Με βάση αυτά τα έγγραφα που εστάλησαν στον Δήμαρχο, η εταιρία «ΚΥΚΛΑΔΙΚΑΜΕΛΤΕΜΙΑ Α.Ε.» θα δίνει στον δήμο ΜΑΣ ενοίκιο 3.000 (τρείς χιλιάδες) ευρώ το έτος για τα τρία νησιά, και με την αρχή της λειτουργίας των ανεμογεννητριών το ποσοστό 3% από την πώληση του ρεύματος. Ταυτόχρονα απαιτεί μονομερή επέκτατση των δικαιωμάτων της εταιρίας στα νησιά μας για 35 χρόνια από τα αρχικά δέκα έτη. Ταυτόχρονα με τά έγγραφα αυτά θέλουν να στήσουν μια διαδικασία εκμίσθωσης όπου οι ίδιοι θα είναι οι μόνοι συμμετέχοντες.
Το αντικείμενο της Άδειας στην εταιρία καθορίζεται από την ΡΑΕ ως εξής:

« …Η παρούσα άδεια χορηγείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 42 ΜW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 42 MW ο οποίος αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW έκαστη και με διάμετρο ρότορα 90 μέτρα. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στις βραχονησίδες Κανδελιούσσα, Περγούσσα και Παχειά του Δήμου Νισύρου, του Νομού Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο χωρίς γεωγραφικό υπόβαθρο (μορφής σκαριφήματος) που κατατέθηκε στη ΡΑΕ για την ως άνω αίτηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στοΜέρος 2 παρ. 8 του Παραρτήματος 1 του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής.

Η παρούσα άδεια παραγωγής αφορά αιολικό σταθμό ο οποίος προβλέπει ανεξάρτητη διασύνδεση στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας για την υλοποίηση της οποίας, ευθύνη έχει ο φορέας υλοποίησης της, δηλ. η εταιρεία «ΚΥΚΛΑΔΙΚΑΜΕΛΤΕΜΙΑ Α.Ε.». …»

Το αν θα μπορέσει η εν λόγω εταιρία να ανταπεξέλθει οικονομικά έχοντας υποχρέωση να συνδέσει το σύστημα ανεμογεννητριών με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι ένα μεγάλο θέμα μια και το κόστος μιας τέτοιας δράσης ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό αφορά την εταιρία και την Νίσυρο μια και η παραχώρηση των νησιών θα μας δεσμεύσει για πάρα πολλά χρόνια.

Η Πατριωτική Ενωτική Κίνηση Αναγέννησης της Νισύρου καταγγέλλει αυτές τις πρακτικές παραγκωνισμού της νισύρικης κοινωνίας σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Η πλήρης αδιαφορία της δημοτικής αρχής για το τι πιστεύει το δημοτικό συμβούλιο και ο κυρίαρχος λαός της Νισύρου είναι καταδικαστέα. Η κοινότητα των Νισυρίων έχει τον απόλυτο έλεγχο και τα τα κυριαρχικά δικαιώματα στον πλούτο της Νισύρου.

Η Πατριωτική Ενωτική Κίνηση Αναγέννησης της Νισύρου δηλώνει την άμεση στήριξη της στην χρήση της αιολικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Το πρόγραμμα της ΠΕΚΑΝ στοχεύει στην πλήρη αυτονομία της Νισύρου όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού με την άμεση χρήση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Η χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας δεν έχει καμμία επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία. Όμως, όλες οι αποφάσεις θα βασίζονται στις βασικές αρχές που διέπουν την κίνηση μας και που είναι η αυτοδιαχείριση και η κοινωνία των πολιτών. Αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της κίνησης μας, όλα τα θέματα να μπαίνουν προς συζήτηση σε ολόκληρη την κοινότητα των Νισυρίων και ολες οι αποφάσεις να βασίζονται στο συμφέρον της πατρίδας μας και στην θέληση του κυρίαρχου λαού, της κυρίαρχης κοινότητας των Νισυρίων.

Οι θέσεις της Πατριωτικής Ενωτικής Κίνησης Αναγέννησης της Νισύρου σχετικά με το θέμα ενοικίασης των νησιών είναι οι παρακάτω:

1. Eνα τόσο σοβαρό ζήτημα θα πρέπει να έρθει προς συζήτηση σε λαικές συνελεύσεις και να πάρουν απόφαση από κοινού όλοι οι Νισύριοι.

2. Η μονομερής επέκταση των δικαιωμάτων της εταιρίας στα νησιά μας για 35 χρόνια θεωρείται απαράδεκτο και άκρως ασύμφορο για την πατρίδα μας. Προτείνουμε επαναδιαπραγμάτευση κάθε πέντε έτη.

3. Τα νησιά είναι ενταγμένα στο δίκτυο Natura 2000 που προστατεύει το φυσικό περιβάλλον. Απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη για όλα τα νησιά.

4. Η Περγούσα αποτελεί τόπο με αρχαίο τείχος που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Νισύρου. Χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για το φυσικό περιβάλλον και τον αρχαιολογικό χώρο της Περγούσας και θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει γι’ αυτό. Οσον αφορά την Παχιά και την Κανδελιούσσα δεν έχουμε καμμιά αντίρηση να περιληφθούν σε αυτή την επένδυση.

5. Τα 3000 ευρώ μίσθωμα αποτελεί προσβολή στην νοημοσύνη των Νισυρίων.

6. Το ποσοστό των 3% που θα εισπράτει η Νίσυρος σε περίπτωση που γίνει το έργο είναι μηδαμινό σε σχέση με την χρήση των φυσικών πηγών της Νισύρου. Ο νόμος καθορίζει αυτό το ποσοστό αμοιβής στις τοπικές κοινότητες για ιδιόκτητες εκτάσεις από ιδιώτες ή εταιρίες. Εμείς ενοικιάζουμε τα δικά μας νησιά και τους δικούς μας φυσικούς πόρους, η Νίσυρος στην ουσία συμμετέχει στην επένδυση με τη γή της και τον αέρα της, τους κυριότερους παράγοντες της επένδυσης. Προτείνουμε το ποσοστό αυτό να είναι της τάξης του 30%.

7. Απαιτείται μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας της επένδυσης.

8. Το εργατοτεχνικό προσωπικό που θα προσλάβει η επιχείριση είναι απαίτηση μας να είναι από την Νίσυρο.

Συντονιστική Επιτροπή ΠΕΚΑΝ (πατριωτική Ενωτική Κίνηση Νισύρου, παράταξη με επικεφαλής τον Χριστοφή Κορωναίο)
Νισυριακοί Αντίλαλοι

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ