back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποκλειστική συνέντευξη του Αντιδημάρχου Λέρου κ. Γιάννη Κωνσταντινίδη.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΑποκλειστική συνέντευξη του Αντιδημάρχου Λέρου κ. Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στο LEROS NEWS ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λέρου κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει ότι η κατάσταση των οικονομικών στο Δήμο Λέρου όταν ανέλαβε Αντιδήμαρχος δεν ήταν αυτή που ισχυριζόταν η προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το ύψος της μισθοδοσίας του, λέει ότι “γίνεται σπέκουλα” πάνω σ’ αυτό το θέμα, ενώ ταυτόχρονα ρίχνει το γάντι στους επικριτές του, κάνοντας λόγο για αιρετούς της προηγούμενης δημοτικής αρχής που λάμβαναν 2 μισθούς, από την υπηρεσία τους και από το Δήμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “είχαν κάνει επάγγελμα τη διπλομισθία”. Αναλυτικότερα:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Κωνσταντινίδη είστε ο πρώτος τη τάξει δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λέρου. Περιγράψτε μας συνοπτικά την οικονομική κατάσταση που παραλάβατε ως νέα δημοτική αρχή, ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχατε να αντιμετωπίσετε και ποια είναι η κατάσταση του Δήμου Λέρου σήμερα; 

Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η κατάσταση στο Δήμο Λέρου όταν αναλάβαμε δεν ήταν και η καλύτερη… Υπήρχε λογιστικά ένα υπόλοιπο 1.500.000 ευρώ, το οποίο όμως έφθανε δεν έφθανε για τα τιμολόγια που εκκρεμούσαν, τα εν εξελίξει έργα, τα δάνεια, τη ΔΕΥΑΛ, τη ΔΗΚΕΠΟΛ και γενικά τις υποχρεώσεις προς τρίτους του Δήμου.  

Επί πλέον είχαμε την εφαρμογή του Καλλικράτη κάτι που πολλοί «ειδήμονες» θεωρούσαν ότι δεν θα ανταποκριθούμε, τον άμεσο κίνδυνο των 30.000€ πρόστιμο για τα σκουπίδια ημερησίως. Έπρεπε να δράσουμε και να δρομολογήσουμε τα πράγματα διαφορετικά γιατί τα τελευταία χρόνια όπως είχαμε επισημάνει όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, υπήρχε γενικά μια τάση σπατάλης. Επί πλέον στα μέσα Ιούνη ήλθε έγγραφο από την Ε.Ε. που μας ζητούσε 1.500.000€ πίσω διότι δεν υπήρχε αδειοδότηση του Κινηματοθεάτρου. 

Βασικότερο όμως για μένα, ήταν να αλλάξω την νοοτροπία των οικονομικών και διοικητικών υπαλλήλων. Να τους ευαισθητοποιήσω για αυτό που έπρεπε να κάνουμε από κοινού, να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για τη δουλειά τους, αφού λόγω της φύσης της έχουν το βασικό μερίδιο της πορείας του Δήμου θετικής ή αρνητικής. 

Καταλαβαίνετε λοιπόν. Γιατί μπορεί να φαίνονται απλά αλλά πολύ δύσκολα στην εφαρμογή τους. Έχω αλλοτριωθεί στο γραφείο και σίγουρα ξέρω ότι κάνω κάτι που δεν φαίνεται ψηφοθηρικά. 

Καταφέραμε και περιορίσαμε αρκετές σπατάλες  εκατοντάδων ευρώ που κέρδισε ο Δήμος μας, ενώ έχουν δρομολογηθεί και έχουν πάρει το δρόμο τους  τα πράγματα κάτω από άλλη φιλοσοφία. Και χωρίς να περιαυτολογώ χάρις αυτής της πολιτικής και αυτό, φάνηκε τώρα με τις τεράστιες περικοπές, ειδικά την τελευταία, εμείς σαν Δήμος ξέρουμε και μπορούμε πώς να την αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον μέχρι σήμερα που μιλάμε. 

Πάρτε παράδειγμα την περίπτωση ΔΕΥΑΛ όπου και οι 23 υπάλληλοι σώθηκαν στην κυριολεξία ενώ σε περίοδο χαρατσιών που ζούμε εμείς καταφέραμε και ωφελήσαμε το κάθε Λεριακό νοικοκυριό με  τουλάχιστον 500€  ετησίως από τη μείωση του τέλους ύδρευσης, όπως είχε υποσχεθεί και ο Δήμαρχος στην τελευταία προεκλογική του ομιλία. 

Δήμαρχος-Αντιδήμαρχος–Οικονομικό επιτελείο αποτελούμε μια θαυμάσια ομάδα που θα την ζήλευαν ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα. Γενικά μπορώ να πω, ότι ο Δήμος έχει αλλάξει φιλοσοφία, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Δυστυχώς όμως οι μειώσεις και γενικά η κρίση και η εμπάθεια ορισμένων δεν μας αφήνει να κάνουμε τα πράγματα όπως θα θέλαμε. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι απαντάτε στις επικρίσεις που δεχόσαστε από την αντιπολίτευση σχετικά με τη δαπάνη των 5.000€ για τη μισθοδοσία που λαμβάνετε από το Δήμο Λέρου; 

Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Έχω κουραστεί με αυτό το θέμα. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα γίνεται σπέκουλα πάνω σ’ αυτό το θέμα. Κάποιοι δεν βρίσκουν να με κτυπήσουν πουθενά αλλού και έτσι δημιουργούν εντυπώσεις. Εξήγησα, ξανά εξήγησα, κάποιοι δεν νοούν να το κατανοήσουν ή δεν θέλουν.  

Εξήγησα και σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου ότι όλα είναι νόμιμα, καθαρά και όχι κάτω από το τραπέζι. Τι έπρεπε να κάνω και τι πρέπει να κάνω αφού ο μοναδικός οικονομικός μου πόρος είναι η μισθοδοσία αυτή; Δεν καθορίζω εγώ πόσα χρήματα θα πάρω. 

Και πως θα γινόταν και θα γίνονται αυτά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Δήμο; Αν παραιτηθώ και γυρίσω στην Τράπεζα; Μήπως αυτός είναι ο στόχος τους; Εμένα μου κρατήθηκε ο μισθός του Δεκέμβρη 2011 για την αλληλεγγύη. Αυτοί που ασχολούνται με το θέμα, τι επιπλέον επιβαρύνθηκαν εκτός από όσα οι υπόλοιποι Έλληνες; 

Με πληγώνει όμως, ότι κανείς δεν μιλούσε τα προηγούμενα χρόνια όταν αιρετοί της προηγούμενης δημοτικής αρχής έπαιρναν δύο μισθούς. Του Δήμου και της Υπηρεσίας τους και είχαν κάνει επάγγελμα τη διπλομισθία. Έχω αποδείξει στην μακρόχρονη πολιτική μου διαδρομή, ότι η ενασχόληση μου με τα κοινά δεν έχει σκοπό τον πλουτισμό μου, αλλά την ανιδιοτελή προσφορά.  Ας είναι, θέλω να πιστεύω ότι μόνο τους κακόβουλους και κακοήθεις ακουμπά το θέμα αυτό. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι κοινή πεποίθηση -όχι μόνο των πολιτικών σας αντιπάλων- ότι ο βηματισμός της παράταξης σας δεν είναι καλός. Ανεξαρτητοποιήσεις Δημοτικών Συμβούλων, απώλεια της πλειοψηφίας κλπ. Τι φταίει για αυτή την κατάσταση; 

Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μέσα στις δύσκολές εποχές που διανύουμε δεν θα έλεγα ότι σαν Δήμος πηγαίνουμε άσχημα. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι οι εποχές δεν είναι οι ίδιες. Οι εποχές που τα ευρώ έρρεαν, πέρασαν και φοβάμαι πολύ ότι θα αργήσουν να ξανάλθουν. 

Η Λέρος είναι τυχερή που έχει σ’ αυτές τις άσχημες πραγματικά στιγμές, Δήμαρχο το Μιχάλη τον Κόλια, γιατί έχει έντονο το ανθρώπινο συναίσθημα και αυτό είναι το βασικό προτέρημα του και προσπαθεί μέσα από κοινωνικές δράσεις και εκδηλώσεις να είναι κοντά στον πολίτη και στα προβλήματα του, όπου βέβαια είναι ανθρωπίνως δυνατό. 

Καθημερινά δίνονται μάχες και προσπαθούμε να μην χάνουμε την αισιοδοξία μας. Δυστυχώς τα «μεγάλα έργα» της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ούτε θέσεις εργασίας έδωσαν, ούτε έσοδα προσκομίζουν στο Δήμο. Απεναντίας η συντήρηση τους είναι δυσβάστακτη. Είναι κάτι σαν τα Ολυμπιακά έργα. 

Εμείς προσπαθούμε και προωθούμε έργα με ανταποδοτικό οικονομικό και κοινωνικό  χαρακτήρα. Είπαμε η φιλοσοφία του Δήμου έχει αλλάξει, προσαρμοσμένη και στις δυσκολίες των καιρών. Στην προσπάθεια αυτή χρειάζονται όλοι. Ανέκαθεν ήμουν και είμαι υπέρ της συλλογικότητας και πάντα τείνω χέρι συνεργασίας σε όλους. Οι αποχωρήσεις από το συνδυασμό για ασήμαντα και αδιευκρίνιστα πράγματα δεν είναι ότι το καλύτερο. Σκοπός όλων μας πρέπει να είναι η προσφορά στον τόπο που ζούμε εμείς και θα ζήσουν και τα παιδιά μας. Οι μικροπρέπειες δεν χρειάζονται.

Οι πολίτες μας ψηφίζουν για να λειτουργούμε όλοι μαζί, όχι για να κάνει ο καθένας μας το καπετανάτο του. Είναι ένα φαινόμενο πολλών χρόνων δυστυχώς  που πάει το νησί μας πίσω. Μη ξεχνάμε ότι και στην προηγούμενη δημοτική αρχή, δημοτικοί σύμβουλοι μπαινόβγαιναν από το συνδυασμό τους. Επειδή ορισμένοι το έχουν ξανακάνει, θα έπρεπε να έχουν διδαχθεί από λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλαμβάνουν. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Διαμαντάρα, ο Δήμος δεν μπορεί να κρατηθεί με δύο – τρία πολιτικά πρόσωπα. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η παράταξη σας αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από δημοτικούς συμβούλους χωρίς εμπειρία, με αποτέλεσμα η πολιτική να ασκείται αποκλειστικά από το Δήμαρχο και εσάς. Θα θέλαμε το σχόλιό σας. 

Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Διαμαντάρας είναι γνώστης της βασικής λειτουργίας του Δήμου, είναι έμπειρος και σαφώς αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να μπορέσει να λειτουργήσει όπως πρέπει ο Δήμος, με δύο – τρία άτομα. Χρειάζονται πολύ περισσότερα πιο κοντά που λέμε.  Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, έχω να πω ότι όλοι ζητάμε οι νέοι να δραστηριοποιηθούν και να αναλάβουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους.  Όλοι ζητάμε φρέσκα μυαλά τώρα μου λέτε ότι ο συνδυασμός αποτελείται από χωρίς εμπειρία δημοτικούς συμβούλους σαν μειονέκτημα αν κατάλαβα καλά. 

Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε έμπειρους ξεπερασμένους, ή νέους με φρέσκα μυαλά. Εγώ θα προτιμούσα ένα κράμα με έντονο το νέο στοιχείο και αντί αποχωρήσεις από συνδυασμούς να σκύψουν το κεφάλι να μάθουν τη λειτουργία του Δήμου, να βάλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους κάτω και να προχωρήσει ο Δήμος. 

Είναι εύκολη η εποχή για αντιπολίτευση, όμως προέχει η πρόοδος του νησιού και γι αυτό χρειάζονται όλοι. Με καταγγελίες, κορώνες εντυπωσιασμού και κάθε είδους κακοήθειες, δεν γίνεται δουλειά. Το κάθε θέμα  το επεξεργαζόμαστε όλος ο συνδυασμός. Χρειάζονται όντως περισσότερες βοήθειες, γιατί τόσο εγώ όσο και ο Δήμαρχος και όσοι βρίσκονται πολύ κοντά του υπερβάλλουμε εαυτόν. 

Καταλαβαίνω οι περισσότεροι έχουν τις δουλειές τους, δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο. Ίσως και εγώ, αν ήμουν στη δουλειά μου, δεν θα μπορούσα να προσφέρω τόσες ώρες, γι’ αυτό το λόγο ίσως ορισμένοι θέλουν να επιστρέψω στην Τράπεζα… 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως κρίνετε την στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο;   

Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είπα και προηγουμένως, ότι η εποχή και οι καταστάσεις ευνοούν για αντιπολίτευση. Δεν είναι έτσι όμως.

Χρειάζεται η ομοψυχία και η καλή διάθεση για συνεργασία από όλους. Βλέπετε ότι στα περισσότερα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου η μείζονα αντιπολίτευση διαφωνεί με κορώνες και στο τέλος η εισήγηση περνά σχεδόν ομόφωνα. Διαφωνούν, συμφωνώντας για τα μάτια του κόσμου θα έλεγα. Όμως η αντιπολίτευση πρέπει να’ ναι εποικοδομητική, όπως σε ελάχιστες περιπτώσεις και εισακούσθηκαν χωρίς ίχνος εγωισμού από τον Δήμαρχο.

Ο τόπος στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, χρειάζεται τους πάντες έξω από λαϊκισμούς και κακοήθειες. Λαϊκισμός δεν είναι να κάνεις πράξη οτιδήποτε για να δείξεις στον πολίτη ότι είσαι κοντά του, αλλά να του λες πράγματα που ηχούν όμορφα στα αυτιά του αλλά είναι εκτός πραγματικότητας.

lerosnews.gr 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ