back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Από την αρχή οι διαδικασίες χωροθέτησης και δημιουργίας ΧΥΤΥ στη Λέρο;

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΑπό την αρχή οι διαδικασίες χωροθέτησης και δημιουργίας ΧΥΤΥ στη Λέρο;

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλιου Λέρου (20-06-2011) ήρθε προς συζήτηση το θέμα της «Εκπόνησης μελετών για αποκατάσταση ΧΑΔΑ, δημιουργία ΧΥΤΥ και συνολική διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση».

Ο Δήμαρχος Λέρου ήταν ο εισηγητής του θέματος και ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νέα δημοτική αρχή και το νησί μας, είναι η υπάρχουσα χωματερή στην περιοχή του Τσίγγουνα και το πώς αυτή θα αποκατασταθεί προκειμένου να αποφύγει ο Δήμος μας την καταβολή του σχετικού δυσβάσταχτου προστίμου που θα του επιβληθεί, από την 01-07-2011.

Στη συνέχεια ο κ. Κόλιας ανέφερε πως στο χώρο που είχε επιλεγεί για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Λέρου από την προηγούμενη δημοτική αρχή, υπάρχουν τεράστια προβλήματα και οι κάτοικοι δικαιολογημένα αντιστέκονται για να μην καταστραφεί η περιοχή τους και πως η νέα δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψει να γίνει ο εκεί ο ΧΥΤΑ.

Επίσης ανέφερε πως κατά το πρόσφατο παρελθόν ο συνδυασμός που εκπροσωπεί ο ίδιος, κατʼ επανάληψη έχει ταχθεί κατά της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ Λέρου στο σημείο που έχει προβλεφθεί (σχετική η με αριθμό 169/2007 απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και άλλες μεταγενέστερες) και ότι η επιλογή της νέας δημοτικής αρχής είναι ο υπάρχων χώρος της χωματερής να αποκατασταθεί αρχικά και στη συνέχεια να γίνει στον ίδιο χώρο η δημιουργία ΧΥΤΥ.

Ανέφερε επίσης επικοινωνίες που είχε ο Δήμος μας με το ΤΕΙ Κρήτης και με εταιρείες που σχετίζονται με το αντικείμενο προκειμένου να ενημερώσουν το Δήμο μας για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Στη συνέχεια πρότεινε την εκπόνηση των μελετών για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και τη δημιουργία ΧΥΤΥ κλπ , με διενέργεια πρόχειρων διαγωνισμών ανά θεματικό πεδίο και ειδικότερα:

  • · Μελέτη για περιβαλλοντική αδειοδότηση χώρου Χ.Υ.Τ.Υ.
  • · Τοπογραφική μελέτη χώρου Χ.Υ.Τ.Υ..
  • · Γεωτεχνική μελέτη χώρου Χ.Υ.Τ.Υ..
  • · Τεχνική προμελέτη χώρου Χ.Υ.Τ.Υ..
  • · Τεύχη δημοπράτησης χώρου Χ.Υ.Τ.Υ..
  • · Μελέτη αποκατάστασης Χ.Α.Δ.Α..
  • · Μελέτη για την οργάνωση και διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
  • · Μελέτη συστήματος ασφάλειας υγιεινής ΣΑΥ-ΦΑΥ.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας δημοτικό Σύμβουλο κ. Κοντραφούρη Μιχαήλ, ο οποίος παράλληλα με το υπό συζήτηση θέμα έθεσε προς συζήτηση και το 6ο θέμα της ημερήσιας στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ως εισηγητής, με τίτλο «Διαχείριση απορριμμάτων νήσου Λέρου», ο οποίος αρχικά έκανε μία ιστορική αναδρομή των διαδικασιών που έχει κάνει ο Δήμος μας θέτοντας παράλληλα υπόψη του Σώματος διάφορα σχετικά έγγραφα για τον ΧΥΤΑ Λέρου, έργο που είναι με το σύστημα μελέτη-κατασκευή και για το οποίο ο Δήμος μας έχει Τεύχη Δημοπράτησης, καθώς και εγκεκριμένες όλες τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και όλες τις υπόλοιπες μελέτες και αδειοδοτήσεις που απαιτούνται και το μόνο που εκκρεμεί είναι η κήρυξη των απαλλοτριώσεων των ιδιοκτησιών που καταλαμβάνει το έργο, η οποία γίνεται από τον Περιφερειάρχη. Στη συνέχεια εξέφρασε την αντίθεση της παράταξής του με την έγκριση της πρότασης του κ. Δημάρχου, τονίζοντας για όλα αυτά, πως ήδη έχουν γίνει, έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Κράτους και έχουν πληρωθεί από το Δήμο μας.

Επίσης ανέφερε πως πιθανή αλλαγή του χώρου ξεφεύγει από το σχεδιασμό που έχει γίνει και είναι ιδιαίτερα σύνθετη και δύσκολη διαδικασία για να υλοποιηθεί και τέλος ανέφερε πως σε κάθε περίπτωση είναι δυνατό να έλθει ο Δήμος μας σε επικοινωνία με το μελετητή του ΧΥΤΑ Λέρου, προκειμένου η μελέτη που έχει εκπονήσει να τροποποιηθεί και να γίνει ΧΥΤΥ Λέρου.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με ερωτήσεις, σχόλια, παρατηρήσεις τόσο από τον κ. Δήμαρχο όσο και από πολλούς Δημοτικούς συμβούλους, κατά τη διάρκεια της οποίας τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντινίδης Ιωάννης ανέφεραν πως η όλη διαδικασία που αφορά στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στην υλοποίηση του ΧΥΤΥ, κ.λ.π, γίνονται καθʼυπόδειξη του καθʼύλην αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα της Περιφέρειας στη Ρόδο, κ. Αντώνη Χατζηιωάννου.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος ζήτησε από το Σώμα να πάρει σχετική απόφαση. Το Δ. Σ. αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση, τα κατατιθέμενα έγγραφα, την διαλογική συζήτηση, την με αριθμό 97/2008 απόφαση του Δ.Σ. Λέρου και την όμοια με αριθ.πρωτ. 9836/30-07-2008 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με θέμα «Έγκριση κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου» και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3463/2006 σε συνδυασμό με τις όμοιες του Ν. 3852/2010, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (με έντεκα (11) ψήφους υπέρ, πέντε (5) ψήφους κατά και ένα (1) παρών) την έγκριση διενέργειας πρόχειρων διαγωνισμών για εκπόνηση των παρακάτω μελετών ανά θεματικό πεδίο και ειδικότερα για:

  • · Μελέτη για περιβαλλοντική αδειοδότηση χώρου Χ.Υ.Τ.Υ.
  • · Τοπογραφική μελέτη χώρου Χ.Υ.Τ.Υ.
  • · Γεωτεχνική μελέτη χώρου Χ.Υ.Τ.Υ.
  • · Τεχνική προμελέτη χώρου Χ.Υ.Τ.Υ.
  • · Τεύχη δημοπράτησης χώρου Χ.Υ.Τ.Υ.
  • · Μελέτη αποκατάστασης Χ.Α.Δ.Α.
  • · Μελέτη για την οργάνωση και διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
  • · Μελέτη συστήματος ασφάλειας υγιεινής ΣΑΥ-ΦΑΥ.

Μειοψήφησαν οι πέντε (5) Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου και ειδικότερα οι κ. Κουμπάρος Εμμανουήλ, κ. Λουλουδιάς Στυλιανός, κ. Κοντραφούρης Μιχαήλ, κ. Κουμπάρος Παναγιώτης και κ. Μαραβέλιας Εμμανουήλ, για τους λόγους που διατύπωσε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής τους κ.Κοντραφούρης Μιχαήλ και οι οποίοι παρουσιάζονται αναλυτικά παραπάνω.

Επίσης μειοψήφησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νταλλαρής Αντώνιος, ο οποίος ψήφισε «παρών».

ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, οι οποίοι αν και προσκλήθηκαν νόμιμα δεν προσήλθαν: 1) Μαυρουδής Αντώνιος-Μιχαήλ, 2) Βιρβίλης Θεολόγος, 3) Συφουνιού Χρυσούλα και 4) Διαμαντάρας Δημήτριος.

Η παραπάνω απόφαση έλαβε α/α 93/2011.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ