back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δήμαρχος Λέρου: “Αυτή είναι η έσχατη κόκκινη γραμμή του νησιού για το μεταναστευτικό”

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΔήμαρχος Λέρου: "Αυτή είναι η έσχατη κόκκινη γραμμή του νησιού για το μεταναστευτικό"

Επιστολή προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής απέστειλε ο Δήμαρχος Λέρου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μουζάλα, περί κατασκευής κέντρων κράτησης στα 5 νησιά του Αιγαίου που διαθέτουν HotSpots, θέτοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία της Λέρου σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά που φιλοξενούν δομές φιλοξενίας.

Αναλυτικά η επιστολή: 


Προς:

Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής 

Θέμα: κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης αλλοδαπών.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Προσφάτως εκδηλώσατε δημοσίως («ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», 27/11/2016) την πρόθεσή σας να κατασκευαστούν στα πέντε νησιά που φιλοξενούν Κέντρα Υποδοχής & Ταυτοποίησης (“hotspot”) κλειστές δομές στις οποίες θα τελούν υπό κράτηση συγκεκριμένες κατηγορίες αλλοδαπών, που θα βρίσκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκτός διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Το άκουσμα αυτής της είδησης μόνο οργή και αποτροπιασμό προκάλεσε στην τοπική κοινωνία, αν λάβει κανείς το ιστορικό εμπαιγμού της από την παρούσα κυβέρνηση, τη στιγμή που η τελευταία:

  • είχε στο παρελθόν υποσχεθεί ότι οι υφιστάμενες δομές (“hotspot”) θα χρησιμεύουν μόνο για τη φιλοξενία αλλοδαπών για 2-3 ημέρες και μόνο όσο θα χρειαζόταν για τη μετακίνησή τους στην ενδοχώρα
  • επ’ ουδενί λόγω οι δομές αυτές θα μετατρέπονταν σε κλειστού τύπου. 

Παρά ταύτα και ενώ ασφαλώς θεωρούμε ότι είμαστε θύματα πολιτικής εξαπάτησης, το Δημοτικό Συμβούλιο της Λέρου έχει λάβει απόφαση ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί φιλοξενία περισσότερων ανθρώπων από όσους αντιστοιχούν στο 5 % του τοπικού πληθυσμού, προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις έκρυθμες, όπως αυτές που ζήσαμε τον περασμένο Ιούλιο, όταν εξαιτίας βίαιων επεισοδίων είχε καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του hotspot.

Αυτή είναι και η έσχατη κόκκινη γραμμή του νησιού, την οποία εμείς έχουμε την πρόθεση και τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε, σε αντίθεση με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης της οποίας είστε μέλος. Σε διαφορετική περίπτωση και εάν εμμείνετε στην απόφασή σας να προχωρήσετε στα σχέδιά σας, αγνοώντας τις επιφυλάξεις της τοπικής κοινωνίας, πολύ φοβούμαι ότι θα γίνουμε όλοι μάρτυρες αντιδράσεων άνευ προηγουμένου.

Επιπροσθέτως, για να αποκτήσετε μία εικόνα των μεγεθών της Λέρου, σε σχέση με τα άλλα νησιά τα οποία φιλοξενούν hotspot, παρακάτω παραθέτουμε ένα συγκριτικό πίνακα με τον πληθυσμό και την έκταση ενός εκάστου. Ίσως έτσι να καταλάβετε τον παραλογισμό του εγχειρήματος να εξισώνετε τη Λέρο με ορισμένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου:

A/A

ΝΗΣΙ

ΕΚΤΑΣΗ ΣΕ km2

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

1

ΛΕΣΒΟΣ

1633

85.410

2

ΧΙΟΣ

842,5

52.674

3

ΣΑΜΟΣ

477,62

32.977

4

ΚΩΣ

295,30

33.388

5

ΛΕΡΟΣ

54

7.917

Με την ελπίδα να πρυτανεύσει η λογική, αναμένουμε την απάντησή σας.


Με τιμή,

Ο Δήμαρχος Λέρου 

Κόλιας Μιχαήλ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ