back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δήμαρχος Λέρου: “Μάρτυρας κατηγορίας σε μήνυση εναντίον μου ο κ. Κοντραφούρης”

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΔήμαρχος Λέρου: "Μάρτυρας κατηγορίας σε μήνυση εναντίον μου ο κ. Κοντραφούρης"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την ομολογία του δημοτικού συμβούλου κ. Μιχ. Κοντραφούρη, ο οποίος σε πρόσφατο δελτίο Τύπου παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του προσπαθούν να σταματήσουν διάφορα έργα του Δήμου Λέρου, με ψευδή στοιχεία, καταγγελίες και δελτία Τύπου.

Η ικανοποίηση μας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν ο κ. Κοντραφούρης δεν φανέρωνε τον πραγματικό του χαρακτήρα μέσα από τα υβριστικά κείμενα που δημοσιεύει, προκειμένου να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια και την παροιμιώδη του ανικανότητα ως επικεφαλής της μειοψηφίας.

Η εμπάθεια, η εκδικητικότητα και ο πολιτικός αμοραλισμός του, έφτασαν σε τέτοιο σημείο, ώστε πρόσφατα οδήγησαν τον κ. Κοντραφούρη να βρίσκεται ως μάρτυρας κατηγορίας σε μήνυση του Λιμενάρχη Λέρου εναντίον του Δημάρχου και του προέδρου του ΔΟΠΑΙΣΑΠ κ. Μεραμπελιώτη, ποινικοποιώντας για άλλη μια φορά την πολιτική ζωή της Λέρου.

 Είναι τέτοιο το μένος και η εκδικητικότητα που τρέφει για τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, που εκτός των παραπάνω, ο κ. Κοντραφούρης διατυπώνει με κάθε ευκαιρία πικρόχολα σχόλια, ασκώντας πολιτική καφενείου, πάντοτε εξωθεσμικά, εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και ενώ οι συμπολίτες μας χαίρονται που βρίσκονται σε εξέλιξη έργα όπως, το Ξενοδοχείο «ΛΕΡΟΣ», το Τουριστικό αγκυροβόλιο στα Άλιντα, ο ΧΥΤΥ, το Νηπιαγωγείο Λακκιού, η αποκατάσταση του φράγματος στο Παρθένι, η επέκταση γραμμής βοοειδών και η μεγάλη επένδυση, το ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ στα Λέβιθα, αυτός τα ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ και τα ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ, κατασυκοφαντώντας την Δημοτική Αρχή με κραυγαλέα ψεύδη.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Κοντραφούρης κοροϊδεύει τον Λεριακό Λαό, νομίζοντας πως απευθύνεται σε πολίτες διανοητικά καθυστερημένους…

Όλοι θυμόμαστε τα έργα που είχε καταγγείλει και κατασυκοφαντήσει, όπως η πύλη Εισόδου – Εξόδου, η αφαλάτωση, η Λεριακή Λέσχη (δημοτική βιβλιοθήκη), το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τα οποία πλέον έχουν υλοποιηθεί και δίνουν πνοή στο νησί μας.

Πριν λίγες μέρες αποστομώσαμε τον  επικίνδυνο για τα συμφέροντα του τόπου πλέον κ. Κοντραφούρη για τους ψευδείς και αστείους ισχυρισμούς του αναφορικά με το έργο του Αιολικού Πάρκου στα Λέβιθα, με στοιχεία που δεν επιτρέπουν αμφισβήτησης.

Για τον ίδιο λόγο παραθέτουμε πιο κάτω στοιχεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέρου για την μελέτη ΧΥΤΥ (ο κ. Κοντραφούρης ως πολιτικά μπερδεμένος, αναφέρεται στην προμελέτη για την κατασκευή ΧΥΤΑ Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Η νέα μελέτη αφορά στην κατασκευή 4 νέων έργων (ΧΥΤΥ – Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, Μονάδα κομποστοποίησης, ΣΜΑΥ και χώρος επεξεργασίας αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων).

Για να κατανοήσουν οι συμπολίτες μας αλλά και οι συνεργάτες του κ. Κοντραφούρη, τα ψεύδη και την πολιτική ασχετοσύνη του, συμπληρώνουμε ότι το έργο θα κοστίσει λιγότερο κατά δύο εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον. Επίσης θα απαλλοτριωθούν 60 στρέμματα λιγότερα από την αρχική μελέτη του ΧΥΤΑ, ενώ, πλέον οι κτηματολογικές μερίδες ιδιοκτησίας του δεν εντάσσονται στο έργο και δεν θα απαλλοτριωθούν.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μελέτη ΧΥΤΥ δημοπρατήθηκε με Διεθνή Δημόσιο Διαγωνισμό με δημοσίευση στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα των Κοινοτήτων, το αίτημα χρηματοδότησης της μελέτης που υπέβαλλε ο Δήμος Λέρου, αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, για χρηματοδότηση της μελέτης από το ΕΘΝΙΚΟ ΠΔΕ με απόφαση του αρμοδίου Υπουργού, σε αντίθεση με τις απευθείας αναθέσεις περίπου 200.000 ευρώ τμηματικά, επί εποχής του κ. Κοντραφούρη για την μελέτη ΧΥΤΑ.

Με βάση τον παρακάτω πίνακα, ήταν προφανής η αναγκαιότητα της εκπόνησης της μελέτης του θέματος και η ριζική διαφοροποίηση της σε σχέση με την αρχική μελέτη που επικαλείται ο πολιτικά άσχετος, κ. Κοντραφούρης, κάτι που επεβλήθη από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Στάδια μελέτης

Αναγκαιότητα εκπόνησης

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)

Πρόκειται για εκπόνηση μελέτης για διαφορετικό έργο από αυτό που είχε μελετηθεί αρχικά. Συγκεκριμένα η πρώτη ΜΠΕ είχε μελετήσει μόνο την κατασκευή ΧΥΤΑ, ενώ η νέα ΜΠΕ μελετά την κατασκευή 4 νέων έργων (ΧΥΤΥ, Μονάδα κομποστοποίησης, ΣΜΑΥ και Χώρος επεξεργασίας αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων). Επομένως, το αντικείμενο του έργου έχει αλλάξει ριζικά, οπότε θα πρέπει να εξεταστούν ξανά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία. Περαιτέρω εξετάστηκαν και από πλευράς καταλληλότητας χωροθέτηση και επιπλέον θέσεις πέραν αυτών που είχαν εξεταστεί στην παλαιότερη μελέτη

Τοπογραφική Μελέτη

Λόγω της φύσης των έργων και της διαθέσιμης έκτασης που πλέον είναι μικρότερη από το παλαιότερο έργο ΧΥΤΑ  έπρεπε να γίνει ενημέρωση και συμπλήρωση του τοπογραφικού, πύκνωση των σημείων αποτύπωσης και αύξηση της ακρίβειας αποτύπωσης έτσι ώστε να γίνει ακριβής σχεδιασμός των 4 έργων και κατάλληλη χωροθέτηση τους εντός του μικρότερου πλέον διαθέσιμου γηπέδου.

Γεωτεχνική Μελέτη και Έρευνα

Λόγω της αλλαγής της φύσης του έργου (πρόκειται για μελέτη τεσσάρων (4) έργων και όχι μόνο ενός (1) που προβλεπόταν αρχικά), τα προβλεπόμενα έργα έχουν διαφορετικές ανάγκες τόσο σε γεωτεχνική έρευνα των ιδιοτήτων του εδάφους όσο και σε γεωλογικές μελέτες καθώς έχει αλλάξει ριζικά η γεωμετρία των προβλεπόμενων διαμορφώσεων σε σχέση με το παλαιότερο έργο του ΧΥΤΑ .

Γεωλογική Μελέτη

Τεχνική Προμελέτη

Η πρώτη Τεχνική Προμελέτη είχε μελετήσει μόνο την κατασκευή ΧΥΤΑ, ενώ η νέα μελετά την κατασκευή 4 νέων έργων (ΧΥΤΥ, Μονάδα κομποστοποίησης, ΣΜΑΥ και Χώρος επεξεργασίας αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων). Επομένως, πρόκειται για εκπόνηση μελέτης από την αρχή για εντελώς διαφορετικό έργο από αυτό που είχε μελετηθεί αρχικά.

Τεύχη Δημοπράτησης

Έπρεπε  να εκπονηθούν έτσι ώστε να ενσωματώσουν τόσο τις ριζικές αλλαγές τις νομοθεσίας την τελευταία δεκαετία (π.χ. διακήρυξη, ΕΣΥ) όσο και τα διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά των προβλεπόμενων νέων  έργων.

Μελέτη Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης – Φάκελος Χρηματοδότησης

Εκπονείται για πρώτη φορά, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο από το νέο ΕΣΠΑ.

lerosnews.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ