back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Διαβάστε την εισήγηση του Δημάρχου Λέρου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε σήμερα στη Λέρο

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΔιαβάστε την εισήγηση του Δημάρχου Λέρου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε σήμερα στη Λέρο

“Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο φιλόξενο νησί της Αρτέμιδος,τη Λέρο.Ευχαριστούμε για την απόφαση που πήρατε να πραγματοποιηθεί στο νησί μας η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου,το Ανώτερο Θεσμικό Πολιτικό όργανο της Περιφέρειας και για το ενδιαφέρον που δείχνετε για ουσιαστικά ζητήματα,που αφορούν τη Λέρο.

Βρισκόμαστε 1,5 χρόνο μετά την εφαρμογή του προγράμματος ‘’Καλλικράτης’’ και αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα,κυρίως λόγω έλλειψης των αναγκαίων πόρων,της στελέχωσης των υπηρεσιών,της ασάφειας του θεσμικού πλαισίου,της απουσίας,ακόμη,συγκεκριμένων κατευθύνσεων,λόγω της δυσλειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Η μείωση των ΚΑΠ προς τους Δήμους θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο σταδιακό κλείσιμο των υπηρεσιών τους,διότι δε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ακόμη και στα βασικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Ελπίζαμε πως με το νόμο ‘’Καλλικράτης’’  θα άνοιγε ένας καινούριος δρόμος για  μια ισχυρή και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση,ωστόσο,δίχως τους απαραίτητους πόρους και τις σωστές υπηρεσίες,οι Δήμοι όχι μόνον δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις,αλλά,επιπλέον,υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσουν μόνο για την έκδοση πιστοποιητικών και,ενδεχομένως,για την καθαριότητα.

Γεγονός είναι ότι ,εάν καταρρεύσουν οι Δήμοι,θα καταρρεύσει ένα μεγάλο τμήμα των κοινωνικών υπηρεσιών που σήμερα διαθέτουν οι Δήμοι και απευθύνεται στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Να γνωρίζετε,κύριε Περιφερειάρχα και κύριοι σύμβουλοι,ότι η τουριστική κίνηση στη Λέρο, κατά τη θερινή περίοδο,ήταν μειωμένη κατά 30% τουλάχιστον,σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Αυτό οφείλεται και στη γενική κατάσταση αλλά,κυρίως,στα πανάκριβα ακτοπλο’ι’κά εισιτήρια και στη συρρίκνωση των δρομολογίων.Το γεγονός αυτό,μαζί με την αβάσταχτη φορολογία και τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων,θα γονατίσουν τους επαγγελματίες του νησιού μας,οι οποίοι θα βρεθούν σε απόγνωση, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Οι κάτοικοι του νησιού μας,αντιμετωπίζουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα,το οποίο σχετίζεται με την έλλειψη ειδικευμένων ιατρών στο νοσοκομείο μας και,συνεπώς,αναγκάζονται καθημερινά να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία άλλων νησιών και πόλεων,για ένα μικρό ορθοπεδικό περιστατικό να υπόκεινται σε έξοδα και ταλαιπωρία,πράγμα το οποίο κάνει τη ζωή τους δύσκολη και,το σημαντικότερο,την καθιστά συνάμα αβέβαιη.

Επίσης,είναι κρίσιμο να επισημανθεί και το πρόβλημα των λαθρομεταναστών,το οποίο επανήλθε τις τελευταίες ημέρες στο νησί μας προσθέτοντας κι άλλα βάρη στις πλάτες του Δήμου μας και στην κοινωνία του νησιού μας.

Σας ευχαριστώ,κύριε Περιφερειάρχα και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι,που στηρίζετε την προσπάθεια που καταβάλλουμε για την πραγματοποίηση των έργων της μονάδας αφαλάτωσης ,του ΧΥΤΥ και της αποκατάστασης του φράγματος του Παρθενίου.

Τα έργα αυτά μολονότι κρίνονται υψίστης σημασίας για τη Λέρο,εντούτοις παραμένουν ανεκπλήρωτα εδώ και αρκετά χρόνια.Και παρά τις δικές σας προσπάθειες που καταβάλλετε,κύριε Περιφερειάρχα και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,αντιμετωπίζουμε τη γραφειοκρατία και την αδιαφορία από ορισμένες υπηρεσίες,με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος για την απένταξή τους.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το κόστος μεταφοράς νερού για το νησί μας στοιχίζει στο κράτος 700.000,περίπου,ευρώ ετησίως και παρ’όλα αυτά,πιο εύκολα φτιάχνεις πυρηνικό εργοστάσιο παρά μονάδα αφαλάτωσης.Τόση αγκίλωση και γραφειοκρατία.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις,λοιπόν, σας καλωσορίζω και πάλι στη Λέρο και σας εύχομαι καλή διαμονή και καλή επιτυχία στις εργασίες της συνεδρίασής σας.

Σας ευχαριστώ”.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ