back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημοτικοί Σύμβουλοι καταγγέλλουν ότι τα ιστορικά μνημεία της Λέρου, έχουν αφεθεί στο έλεος αιγοπροβάτων και κτηνοτρόφων!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΔημοτικοί Σύμβουλοι καταγγέλλουν ότι τα ιστορικά μνημεία της Λέρου, έχουν αφεθεί στο έλεος αιγοπροβάτων και κτηνοτρόφων!

«Λαός που δεν σέβεται την Ιστορία του δεν έχει μέλλον», φράση χιλιοειπωμένη που όμως δεν φαίνεται να συγκινεί τους διοικούντες του τόπου μας οι οποίοι έχουν αφήσει τα ιστορικά μνημεία της Λέρου στο έλεος των αιγοπροβάτων και των κτηνοτρόφων…

Με φωτογραφικά ντοκουμέντα που αν μη τι άλλο προκαλούν οργή και θλίψη, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Ασβεστάς Ευάγγελος, Βενέτου Ευδοκία και Ρούσσος Ευάγγελος προσπαθούν να αφυπνίσουν την «ωραία κοιμωμένη». Εδώ και πολλά χρόνια η Εφημερίδα “ΠΝΟΗ” έχει δώσει το δικό της αγώνα για την προστασία και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του τόπου μας και έχει αναφερθεί πολλές φορές στο εν λόγω θέμα.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε το τεύχος 35 (Μάης 2007) με το ρεπορτάζ Σεβασμός στην ιστορική μας κληρονομιά και το τεύχος 45 (Ιανουάριος 2008) με το ρεπορτάζ Σταματήστε το έγκλημα (τότε είχαμε γράψει για την «Μαφία του βουνού»). Δυστυχώς παρά την προσπάθεια και τις υποσχέσεις, τα λόγια παρέμειναν λόγια. Δυστυχώς κάποιοι εξακολουθούν να ασελγούν ανενόχλητοι εις βάρος της ιστορικής μας κληρονομιάς. Το έγκλημα παραμένει εδώ και πολλά χρόνια ατιμώρητο! Το ανησυχητικό όμως είναι ότι και η ανοχή όλων μας τείνει να γίνει εγκληματική… 

Με φωτογραφικό υλικό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, οι τρεις ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι (προερχόμενοι από την συμπολίτευση), ξαναφέρνουν στο φως της δημοσιότητας το θέμα και αναμφίβολα οι εικόνες αυτές δεν τιμούν κανέναν μας. Κυριολεκτικά τα Ιστορικά Μνημεία του νησιού μας, έχουν αφεθεί στο έλεος των αιγοπροβάτων των κτηνοτρόφων και των κάθε λογής «τρωκτικών» που λεηλατούν και καταπατούν. Δυστυχώς αυτή η ανεκτίμητη προίκα της ιστορίας του νησιού μας όχι μόνο παραμένει αναξιοποίητη αλλά με τις πρακτικές ορισμένων και την αδιαφορία των υπολοίπων, καθημερινά καταστρέφεται.

Οι εικόνες προκαλούν οργή, αγανάκτηση, θλίψη και εγείρουν εύλογα ερωτήματα για τα οποία θα περιμένουμε τις ανάλογες απαντήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους…  

Για το θέμα, οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ασβεστάς Ευάγγελος, Ρούσσος Ευάγγελος και Βενέτου Ευδοκία, δημοσιοποίησαν την παρακάτω επιστολή:

“Με αφορμή το δελτίου τύπου του Δημάρχου Λέρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΝΟΗ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ, στο οποίο με μεγάλη δόση ειρωνείας, [την συνηθίζει άλλωστε] αναφέρεται στην ευαισθησία των τριών ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων που προσυπόγραψαν το δελτίο τύπου, με το οποίο καταδικάζουν την αφαίρεση των δύο φανοστατών, με την ίδια ευαισθησία σας παρουσιάζουμε παρακάτω την σημερινή πραγματικότητα σχετικά με τα μνημεία ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας.

Σε συνέχεια της ειρωνικής απάντησης του κ. Δημάρχου προς τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ρούσσο Ευάγγελο σε ερώτηση που του έκανε στην συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου στις 24-08-2012 για το παραπάνω θέμα, όπου πήρε την απάντηση ότι  «έχεις καιρό να περπατήσεις στις ιστορικές διαδρομές οι οποίες έχουν καθαριστεί και σφραγιστεί, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες και είναι επισκέψιμες από την αρχή της θερινής περιόδου», μπορείτε μόνοι σας να διαπιστώσετε την πραγματική κατάσταση και τους «επισκέπτες» (τα κατσίκια) που πέρασαν και περνούν, θαυμάζοντας το έργο της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας.

Επίσης θέλουμε να ενημερώσουμε ότι το πραγματικό κόστος του παραπάνω έργου για τη μελέτη και την κατασκευή του, ανήλθε συνολικά στο ποσό των 520.000,00€ περίπου και όχι 650.000,00 όπως ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δικαιολογείται για το μεγάλο αυτό  κόστος, σε σχέση με το αποτέλεσμα που προέκυψε από το έργο και το οποίο παρέδωσε στην νέα δημοτική αρχή.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι για το παραπάνω θέμα και μετά από αιτήματα ιδιωτών το Δημοτικό μας Συμβούλιο με την υπ’αριθ. 143/2012 απόφαση του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία  και  διαπίστωσε, ότι παράνομα και αυθαίρετα ο Δήμος μας και η τότε Δημοτική Αρχή, χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών, προέβη σε δημιουργία κατασκευής στεγάστρου (κιόσκι), εντός της ιδιοκτησίας τους στην περιοχή Βίγλα (Τουρκοπήγαδο), στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «Χαρτογράφηση και αποτύπωση των μνημείων ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς  Νήσου Λέρου».

Ζητάμε από τον δήμαρχο να μας γνωστοποιήσει αν θα εξακολουθήσει να παρουσιάζεται αυτή η ντροπιαστική εικόνα για την νεότερη ιστορία του τόπου μας ή είναι διατεθειμένος να κάνει ενέργειες για την αποκατάσταση των μνημείων”.             

Οι Ανεξάρτητοι Δημοτικοί  Σύμβουλοι 

Ασβεστάς Ευάγγελος

Ρούσσος Ευάγγελος

Βενέτου Ευδοκία  

Πηγή: Εφημερίδα Πνοή της Λέρου

lerosnews.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ