back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δυναμικό όχι των δημάρχων Ν. Αιγαίου – Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου εκλέχθηκε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΔυναμικό όχι των δημάρχων Ν. Αιγαίου - Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου εκλέχθηκε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας

Όλα τα μείζονα θέματα που ταλανίζουν τους Δήμους της περιοχής μας, απασχόλησαν, εκτάκτως, τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο.

Η συνεδρίαση ήταν τακτική, ωστόσο, όπως είχε κάνει γνωστό και ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Ρόδου, κ. Στάθης Κουσουρνάς, δεν θα μπορούσε να μην τεθεί το θέμα της δημιουργίας κέντρων λαθρομεταναστών στα νησιά μας, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη δήλωση του Υπουργού κ. Δένδια ότι το ένα από τα τέσσερα αυτά Κέντρα στη χώρα θα γίνει στη Ρόδο το 2013.

Χθες, λοιπόν, από τη Σύρο, οι Αυτοδιοικητικοί του Νοτίου Αιγαίου, της πιο πολυνησιωτικής Περιφέρειας, εξέφρασαν σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους με μία τέτοια προοπτική, τη δημιουργία δηλαδή τέτοιων δομών στην παραμεθόριο ζώνη, για λόγους τουριστικούς, ιδιαιτερότητας των τοπικών κοινωνιών που είναι μικρές κτλ.

Το δεύτερο που τέθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως είχε να κάνει με το άλλο μείζον θέμα των αποκρατικοποιήσεων, κυρίως για τις μαρίνες και τα λιμάνια, για το οποίο η θέση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου είναι ότι πρέπει να μείνουν στους Δήμους αλλά με σχέδιο αξιοποίησης των μαρινών και ανάπτυξης των λιμανιών γιατί τα τελευταία είναι υποδομές στρατηγικής σημασίας και αν πάρουν τα φιλέτα πως θα συντηρούνται τα υπόλοιπα. Επεσήμαναν, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί και το θεσμικό πλαίσιο για τα λιμενικά έργα αφού είναι πάρα πολύ δυσκίνητο.

Εκτός ημερησίας, επίσης, έκαναν αναφορά και στην επικείμενη κατάργηση του επιδόματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων που αγγίζει μεγάλο μέρος των κατοίκων του Νοτίου Αιγαίου, τονίζοντας την αντίθεσή τους.

Ακόμη, μίλησαν και για το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα ώστε οι πόροι που θα πάρει η περιοχή μας να μην είναι πολύ λίγοι και αποφάσισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση της ΠΕΔ και προς την κυβέρνηση αλλά και προς τον Υπουργό Αιγαίου και τον Γενικό Γραμματέα Νήσων αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται αυτή την περίοδο.

Όσον αφορά, τέλος, στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης, πρωταρχικό θέμα ήταν τα οικονομικά των ΟΤΑ όπου κοινή διαπίστωση είναι ότι οι περικοπές αυτές πλήττουν όλους τους Δήμους και, αργά ή γρήγορα, κάθε Δήμος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Μάλιστα, επείγον φαίνεται να είναι το πρόβλημα της Καλύμνου που, απ’ ό,τι έχει πει και ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Διακομιχάλης, δεν βγαίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Έτσι, αποφάσισαν ότι συντάσσονται με τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ και επιμένουν στις αρχικές διεκδικήσεις τους, δηλαδή ότι θα πρέπει να δοθούν τα προϋπολογισθέντα, είτε άμεσα είτε αργότερα, καθώς το αργότερο που μπορούν να επιβιώσουν οι Δήμοι (και) στην περιοχή μας είναι μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε για το πρόβλημα της Τήλου που ως γνωστόν οι υπάλληλοί της παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες μια και τα χρήματα από τους ΚΑΠ πηγαίνουν κατευθείαν στην τράπεζα για δάνεια που είχε πάρει ο Δήμος.

Πρόκειται στην ουσία για τον πρώτο Δήμο που έχει καταρρεύσει στην περιοχή μας και το Δ.Σ. της ΠΕΔ χθες δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να μπορούν να πληρώνονται οι υπάλληλοι, ενημερώνοντας σχετικά το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος, χθες εξελέγη η πρώτη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος εκλέχθηκε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας. O ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων) είναι αρμόδιος για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών απόβλητων του συνόλου των Δήμων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Εφημερίδα Ροδιακή 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ