back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλιου Λέρου – Αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΈκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλιου Λέρου - Αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας.

Στις 19 Αυγούστου 2011 ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.00, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος στον Πλάτανο, ύστερα από την με αριθ. πρωτ. 3049/19-08-2011 πρόσκληση της Προέδρου του Σώματος κ. Γιαννουκά-Κουμπάρου Θεοφανίας, που δημοσιεύτηκε και επιδόθηκε αυθημερόν στους κ. Δημοτικούς Συμβούλους και στον Δήμαρχο κ. Κόλια Μιχαήλ, ο οποίος προσήλθε και παρευρισκόταν στη συνεδρίαση, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης για την ανάκλησης άδειας λειτουργίας καταστήματος.

Η Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, διότι σε σύνολο είκοσι ενός (21) μελών, βρέθηκαν παρόντα δεκαεφτά (17) και απόντα τέσσερα (4) και ειδικότερα οι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: 1)Κωνσταντινίδης Ιωάννης, 2)Ασβεστάς Ευάγγελος, 3)Μαυρουδής Αντώνιος-Μιχαήλ, 4)Γιαννουκά-Κουμπάρου Θεοφανία, 5) Βασιλείου Κωνσταντίνος, 6)Τσακυριός Αναστάσιος, 7)Βιρβίλης Θεολόγος, 8)Καλούδης Εμμανουήλ, 9)Ρούσσος Ευάγγελος, 10)Μαυρουδής Ιωάννης, 11)Βενέτου Ευδοκία, 12)Σκυλλάς Γεώργιος-Παναγιώτης, 13) Κουμπάρος Εμμανουήλ, 14) Λουλουδιάς Στυλιανός, 15) Κοντραφούρης Μιχαήλ, 16) Κουμπάρος Παναγιώτης και 17)Μαραβέλιας Εμμανουήλ.

ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, οι οποίοι αν και προσκλήθηκαν νόμιμα, δεν προσήλθαν: 1) Βογιατζής Γεώργιος, 2) Συφουνιού Χρυσούλα, 3)Νταλλαρής Αντώνιος και 4) Διαμαντάρας Δημήτριος.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ: Είχαν αποχωρήσει και δεν παρευρίσκονταν στην αίθουσα στις ψηφοφορίες για τη λήψη της παρούσας απόφασης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Βιρβίλης Θεολόγος, κ. Κουμπάρος Εμμανουήλ, κ. Λουλουδιάς Στυλιανός, κ. Κοντραφούρης Μιχαήλ, κ. Κουμπάρος Παναγιώτης και κ. Μαραβέλιας Εμμανουήλ. Επίσης στη συνεδρίαση παρευρίσκονται ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου, η ιδιοκτήτρια καταστήματος και η πληρεξουσία δικηγόρος της.

Η Πρόεδρος καλωσόρισε το Σώμα και τους προσκεκλημένους και ανέφερε πως το σημερινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, πραγματοποιείται αφενός προς ενημέρωση του Σώματος για το σοβαρό επεισόδιο που δημιουργήθηκε το μεσημέρι της 18ης Αυγούστου 2011, στο γραφείο του κ. Δημάρχου και αφετέρου για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο, ο οποίος αναφέρθηκε στο εν λόγω θέμα σχετικά με την ανάκληση άδειας κέντρου διασκέδασης με συγκρότηση μπαρ, και ενημέρωσε ειδικότερα για την συνάντηση που είχε εχθές στο γραφείο του με πολίτες, το δικηγόρο τους και τον νομικό σύμβουλο του Δήμου, για το θέμα σχετικά με το ανωτέρω κατάστημα, κατόπιν του αρ. πρωτ. εισερχ. 2970/16-08-2011 εγγράφου που στάλθηκε στο Δήμο από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Τμήμα Περ/κής Υγιεινής & Υγειον/κού Ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με θέμα «Ουσιώδη Τροποποίηση Υγειονομικών όρων καταστήματος».

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος ανέφερε, πως κατόπιν σχετικού εγγράφου, τόσο ο ίδιος ως Δήμαρχος, όσο και το Δημοτικό μας Συμβούλιο ενδέχεται να ελεγχθούν για τη νομιμότητα των ενεργειών τους, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει εφαρμογή του άρθρου 6, παρ. 5 της Α1β/8577/83 Υ.Δ. και πως αυτός είναι άλλος ένας λόγος της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δυσάρεστα και πρωτόγνωρα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο γραφείο του, όπου προσπαθώντας όλοι από κοινού, έστω και την τελευταία στιγμή να βρεθεί λύση για να μην ανακληθεί η άδεια, χωρίς λόγο τα πράγματα τελείως απρόκλητα ξέφυγαν από τον έλεγχο, γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα επίσης, να προκληθούν φθορές στην περιουσία του Δήμου.

Στη συνέχεια κλήθηκε η Αστυνομία να επιληφθεί του θέματος της παραπάνω συμπεριφοράς, όμως κατά τη γνώμη του η Αστυνομία δεν έπραξε το αυτονόητο ως όφειλε και ανέφερε, πως ο ίδιος υπέβαλλε μηνύσεις και γραπτές αναφορές για τα παραπάνω γεγονότα στις αρμόδιες διοικητικές και εισαγγελικές αρχές, για τη διερεύνηση των γεγονότων και επίσης πως επανειλημμένως έχουν γίνει στο νησί μας παρόμοια περιστατικά με πρωταγωνιστές τους ίδιους ανθρώπους και για τον ίδιο προέχει η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών του τόπου μας και ο σεβασμός των θεσμών και τέλος ανέφερε την υποχρέωση που έχει ο ίδιος και οι συνεργάτες του, για την πιστή εφαρμογή των Νόμων.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον νομικό σύμβουλο του Δήμου, ο οποίος ειδικότερα ανέφερε πως ο Δήμαρχος έθεσε μία πτυχή της υπόθεσης σε σχέση με τη νομιμότητα της λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος και πως οι υπηρεσίες του Δήμου επιλήφθηκαν του θέματος κατόπιν αναφοράς-καταγγελίας του ιδιώτη, ο οποίος διατηρεί την οικία του παραπλεύρως του καταστήματος, με την οποία θίγει αρκετά θέματα, σύμφωνα με τα οποία θα έπρεπε κατά τη γνώμη του, να ανακληθεί η άδεια.

Αξιολογώντας την εν λόγω αναφορά-καταγγελία, κρίνει πως τα πλέον σημαντικά που χρήζουν αναφοράς είναι δύο θέματα και ειδικότερα:

α) το πρώτο αφορά στην ουσιώδη τροποποίηση των υγειονομικών όρων καταστήματος και σχετίζεται με το αρ. πρωτ. εισερχ. 2970/16-08-2011 έγγραφο που στάλθηκε στο Δήμο από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Τμήμα Περ/κής Υγιεινής & Υγειον/κού Ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που τέθηκε πρωτύτερα υπόψη του Σώματος από τον Δήμαρχο και με το οποίο κατ’ ουσίαν απαιτείται από το Δήμο η έκδοση νέας άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας και ανέγνωσε την παρ. 5 του άρθρου 6, της Α1β/8577/83 Υ.Δ. , στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω εξής:

«Θεωρείται ίδρυση νέου καταστήματος ή εργαστηρίου ή εργοστασίου υγειονομικού ενδιαφέροντος και συνεπώς απαιτείται νέα άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας τούτου η μεταφορά ή επέκταση ή αλλαγή ή μεταβίβασή του, καθώς και η ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας του, εκτός αν, κατά τις διαπιστώσεις της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας, η γινόμενη τροποποίηση είχε σαν συνέπεια την βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών λειτουργίας τούτου». Επίσης ανέφερε πως και στο παρελθόν είχε αποσταλεί προς το Δήμο μας και για το ίδιο θέμα παρόμοιο έγγραφο, με αρ. πρωτ. 1771/30-09-2010, από το τμήμα υγείας και πρόνοιας του Επαρχείου Καλύμνου, που παρελήφθη από το Δήμο στις 23-02-2011 και έλαβε αρ. πρωτ. εισερχ. 528/23-02-2011.

β) Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο δεύτερο θέμα που κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί με βάση την παραπάνω αναφορά – καταγγελία, στην οποία θίγονται διάφορα πολεοδομικά θέματα, όπως το ότι δεν τηρήθηκε η ορθή διαδικασία κατά την μεταβολή λειτουργίας του καταστήματος από καφέ μπαρ σε κέντρο διασκέδασης, καθότι η συγκεκριμένη διοικητική πράξη δεν έτυχε της απαιτουμένης εγκρίσεως του Σ.Χ.Ο.Π. Επαρχίας Καλύμνου, όπως οφειλόταν να γίνει.

Επίσης παρουσιάζονται ισχυρισμοί σχετικά με την πολεοδομική νομιμότητα του κτίσματος, καθότι στο στάδιο της αδειοδότησης για άδεια λειτουργίας καφέ – μπαρ, είχε υποβληθεί στο Σ.Χ.Ο.Π. μελέτη η οποία περιείχε συγκεκριμένες προδιαγραφές για το κτίσμα, οι οποίες δεν τηρήθηκαν όπως αναφέρεται από την υπηρεσία αυτή, καθώς επίσης υπάρχει έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής από το Γραφείο Πολεοδομίας και Πολεοδομικών εφαρμογών του Δήμου μας, με την οποία διαπιστώνεται σειρά πολεοδομικών παραβάσεων, κρίνεται το κτίσμα κατεδαφιστέο και επιβάλλονται πρόστιμα και ο ισχυρισμός του καταγγέλλοντος είναι, ότι δεν θα έπρεπε να έχει γίνει η μεταβολή λειτουργίας του καταστήματος σε κέντρο διασκέδασης, έως ότου τακτοποιηθούν όλα τα ανωτέρω.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με ερωτήσεις σχόλια παρατηρήσεις και τοποθετήσεις τόσο από τον κ. Δήμαρχο, όσο και από πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο λόγος δόθηκε στην δικηγόρο που εκπροσωπεί την ιδιοκτήτρια, η οποία ενημέρωσε με τη σειρά της το Σώμα για τις απόψεις της πελάτισσας της θέτοντας παράλληλα υπόψη του Δημοτικού μας Συμβουλίου έγγραφο της πελάτισσας της που απευθύνεται προς τη Διεύθυνση Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το οποίο παράλληλα κοινοποιήθηκε στο Δήμο μας και έλαβε αρ. πρωτ. εισερχ. 3052/19-08-2011, με το οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά οι απόψεις και αντιρρήσεις της πελάτισσάς της, επισυνάπτονται διάφορα σχετικά με το θέμα έγγραφα και ζητείται η επανεξέταση της υπόθεσης, για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ως άνω επιχείρησης.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μαυρουδής Αντώνιος-Μιχαήλ, αφού πήρε το λόγο, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ιδιοκτήτρια του καταστήματος παίρνοντας αρχικά τη σχετική άδεια λειτουργίας, είχε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και προϋποθέσεις και αυτό σημαίνει ότι στη συνέχεια η επιχειρηματίας προέβη στην δαπάνη ενός μεγάλου χρηματικού ποσού για τον εξοπλισμό και τη δημιουργία της επιχείρησής της και πως δεν είναι δυνατόν μετά από κάποιους μήνες λειτουργίας να παρατηρείται πως δεν έχει την κατάλληλη ηχοαπομόνωση και ανέφερε πως καλό θα είναι να έλθει η αρμόδια υπάλληλος του γραφείου υγειονομικού ελέγχου κ. Πασσιά, να εξηγήσει προς το Δημοτικό μας Συμβούλιο τι συνέβη και να δώσει επιμέρους στοιχεία και πληροφορίες, διότι είναι υπεύθυνη για όλες τις δαπάνες που προκλήθηκαν για την λειτουργία της επιχείρησης.

Επίσης αναρωτήθηκε για το πώς είναι δυνατόν το έγγραφο με αρ. πρωτ. 1771/30-09-2010, του γραφείου υγειονομικού ελέγχου και εποπτών του τμήματος υγείας και πρόνοιας του Επαρχείου Καλύμνου να έλθει και να πρωτοκολληθεί στο Δήμο μας 23-02-2011 (αρ. πρωτ.528/23-02-2011) και τέλος ανέφερε πως ο Δήμος μας όφειλε από τον Φεβρουάριο του 2011 να ενημερώσει την επιχειρηματία, πως για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησής της οφείλει να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε η ηχοαπομόνωση του καταστήματος της με την οικία του κ. Παπακυρίλλου, να είναι η κατάλληλη.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας δημοτικός σύμβουλος κ. Κοντραφούρης Μιχαήλ, αφού πήρε το λόγο, ανέφερε αρχικά πως η παράταξη του και ο ίδιος προσωπικά συμπαρίσταται στον κ. Δήμαρχο και καταδικάζει την όποια μορφή βίας από οπουδήποτε και αν προέρχεται και πως παρόμοιες πράξεις δεν λύνουν προβλήματα, αλλά μόνο δημιουργούν.

Στη συνέχεια και αφού έκανε και αυτός με τη σειρά του, μία σύντομη ιστορική αναδρομή της ανωτέρω υπόθεσης, ανέφερε πως κακώς ακολουθήθηκε από τη Δημοτική μας Αρχή η διαδικασία του κατεπείγοντος και η διενέργεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου, καθότι το έκτακτο σχετίζεται μόνο με την ενημέρωση που όφειλε να γίνει στο Σώμα, για το δυσάρεστο συμβάν στο γραφείο του Δημάρχου και όχι για το ότι ένα κατάστημα δημιουργεί ηχορύπανση και πρέπει να ανακληθεί η άδειά του, αφού ο Δήμος γνωρίζει αυτό το γεγονός όπως προκύπτει από τα σχετικά και κατατιθέμενα έγγραφα, από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Επίσης τόνισε πως η πρόσκληση που διανεμήθηκε, για τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση δεν είναι ορθή, καθότι δεν διατυπώνεται, ούτε αποδεικνύεται το κατεπείγον του θέματος. Στη συνέχεια και προκειμένου το Σώμα να λάβει μία νόμιμη και νομότυπη απόφαση, πρότεινε, να εισαχθεί το εν λόγω θέμα ανάκλησης ή μη της παραπάνω άδειας, στην αμέσως επόμενη τακτική συνεδρίαση του Σώματος, προκειμένου να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα και να ληφθεί η όποια σχετική απόφαση, νομότυπα και νόμιμα.

Επίσης ανέφερε πως στην περίπτωση που ο κ. Δήμαρχος και η παράταξη της πλειοψηφίας επιμείνουν να ληφθεί σήμερα αυτή η απόφαση ανάκλησης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η παράταξη του δεν θα συμμετέχει περαιτέρω στη διαδικασία για τους ανωτέρω λόγους και θα αποχωρήσει από την αίθουσα πριν από τη διενέργεια της σχετικής ψηφοφορίας, καθότι η διαδικασία δεν θα είναι ορθή και η όποια απόφαση ενδεχόμενα ληφθεί, δεν θα έχει καμία ισχύ και θα είναι παράτυπη.

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος, τόνισε πως τόσο ο ίδιος, όσο και το Δημοτικό μας Συμβούλιο είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν και να τηρήσουν τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και ειδικότερα να γίνει άμεσα η εφαρμογή του άρθρου 6, παρ. 5 της Α1β/8577/83 Υ.Δ., με βάση το με αρ. πρωτ. εισερχ. 2970/16-08-2011 έγγραφο που παρουσιάζεται παραπάνω, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Τμήμα Περ/κής Υγιεινής & Υγειον/κού Ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με θέμα «Ουσιώδη Τροποποίηση Υγειονομικών όρων καταστήματος» και πρότεινε τη λήψη απόφασης, για την ανάκληση άδειας του κέντρου διασκέδασης με συγκρότηση μπαρ.

Στη συνέχεια και μετά τα όσα ανέφερε και πρότεινε ο Δήμαρχος, οι πέντε (5) παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας και ειδικότερα οι κ. Κουμπάρος Εμμανουήλ, κ. Λουλουδιάς Στυλιανός, κ. Κοντραφούρης Μιχαήλ, κ. Κουμπάρος Παναγιώτης και κ. Μαραβέλιας Εμμανουήλ, αποχώρησαν από την αίθουσα, για τους λόγους που παρουσιάζονται παραπάνω στην τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξής τους. Στη συνέχεια ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, για την ορθή τήρηση της διαδικασίας ανέφερε, πως θα πρέπει να ληφθεί αρχικά απόφαση, στην οποία το Σώμα θα αποφαίνεται για το κατεπείγον του θέματος, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις και στη συνέχεια να ψηφιστεί το θέμα της ανάκλησης ή μη της άδειας του κέντρου διασκέδασης με συγκρότηση μπαρ, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω στοιχείων η Πρόεδρος ζήτησε από το Σώμα να προβεί σε χωριστές ψηφοφορίες και να λάβει σχετική απόφαση.

Πριν από τις ψηφοφορίες για τη λήψη της παρούσας απόφασης, αποχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βιρβίλης Θεολόγος, χωρίς να το αιτιολογήσει.

Το Δ.Σ. αφού έλαβε υπ’ όψη του: όλα τα κατατεθειμένα σχετικά έγγραφα  

Α): Ομόφωνα Αποφασίζει και Αποφαίνεται πως το θέμα ανάκλησης της άδειας κέντρου διασκέδασης με συγκρότηση μπαρ, της κ. Β.Α. στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, είναι κατεπείγον.

Β): Αποφασίζει κατά πλειοψηφία και Ανακαλεί την υπ’ αριθμ. 433Α/5-3-2010 άδεια λειτουργίας καταστήματος κέντρου διασκέδασης με συγκρότηση μπαρ της κ. Β.Α., στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Μειοψήφησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μαυρουδής Αντώνιος-Μιχαήλ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, είπε τα εξής:

«Εγώ σαν Δημοτικός Σύμβουλος, για να έχω τη συνείδηση μου καθαρή και σαν άνθρωπος πάνω απ’ όλα, δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ διότι όλη την ευθύνη τη φέρει η κ. Πασσιά. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να καταδικάσω κανέναν». Σε συνέχεια των παραπάνω, η Πρόεδρος διέκοψε τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μαυρουδή Αντώνιο-Μιχαήλ, του επισήμανε ότι το Σώμα βρίσκεται στη διαδικασία της ψηφοφορίας, τον ρώτησε τι ψηφίζει και εκείνος απάντησε: «Δεν ψηφίζω».

Η απόφαση αυτή έλαβε α/α 154/2011.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ