back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ένωση ιατρών Κ.Θ. Λέρου: Συνεχίζονται ασταμάτητα οι αφίξεις ξεριζωμένων στα νησιά του Αιγαίου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΈνωση ιατρών Κ.Θ. Λέρου: Συνεχίζονται ασταμάτητα οι αφίξεις ξεριζωμένων στα νησιά του Αιγαίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί τόσο εμάς ως Ε.Ι.Θ.Ε.Λ. αλλά σε μεγάλο βαθμό και την τοπική κοινωνία κυρίως της Λέρου είναι η κατάσταση στο hotspot και γενικά στις δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες-μετανάστες στο νησί.

Η κατάσταση πλέον είναι εκρηκτική, με τον υπερπληθυσμό να βαράει κόκκινο καθώς μόνο στο camp στα Λέπιδα στεγάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 1500( 1319 προ 20 ημέρου ) άτομα, σε εγκαταστάσεις με χωρητικότητα μόλις 860 ατόμων. Ή μάλλον δε στεγάζονται ακριβώς καθώς πέρα από τα κοντέινερ συναντά κανείς άνδρες, γυναίκες και παιδιά να διανυκτερεύουν σε αντίσκηνα τα οποία βρίσκονται ακόμα και έξω από τα όρια του camp στη γειτονική ακτογραμμή, αλλά και χωρίς αντίσκηνα διάσπαρτα και σε εξωτερικούς χώρους του ψυχιατρείου. Αλλά και όσοι, κυρίως γυναικόπαιδα, έχουν την τύχη να μένουν σε κτίριο, με πραγματικούς τοίχους, όπως στο ΠΙΚΠΑ, διαβιούν στοιβαγμένοι σε μικροσκοπικό χώρο με μια κατά τι λιγότερο από στοιχειώδη αυλή. Είναι αυτονόητο πως αυτός ο συνωστισμός οδηγεί σε άθλιες συνθήκες υγιεινής για όσους ζουν εκεί ενώ το πρόβλημα έρχονται να επιδεινώσουν και οι καιρικές συνθήκες καθώς κάνουν την εμφάνιση τους τα πρωτοβρόχια και η υγρασία στην κυριολεξία θερίζει. Η διαβίωση με αυτούς τους όρους έχει ως απόρροια την έξαρση πλήθους νόσων, σωματικής αλλά και ψυχιατρικής φύσεως, καθώς και τη μη επαρκή αντιμετώπισή τους. Εδώ να αναφέρουμε πως για όλο αυτό τον πληθυσμό λειτουργεί μόλις ένα ιατρείο, υποστελεχωμένο σε ιατρικό προσωπικό και με την ενίοτε βοήθεια από ιατρούς των ενόπλων δυνάμεων η οποία ούτε στο ελάχιστο δεν αρκεί για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών. Δεν επαρκεί βεβαίως ούτε και το προσωπικό του ΚΘΛ, αρκεί να αναφέρουμε πως υπάρχει ένας μόλις γυναικολόγος, μία οδοντίατρος, τρεις ψυχίατροι (για περίπου 300 νοσηλευόμενους στο κρατικό θεραπευτήριο) ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες(Γενικής Ιατρικής, ΩΡΛ, Ουρολόγου Οφθαλμιάτρου κ.λπ.) για την υγειονομική κάλυψη των ντόπιων και των προσφύγων-μεταναστών. Η εντατικοποίηση είναι πολύ μεγάλη, ειδικά τους θερινούς μήνες που έτσι κι αλλιώς αυξάνεται ο πληθυσμός του νησιού. Η εξυπηρέτηση δε των ασθενών αυτών γίνεται πολύ συχνά χωρίς καν την παρουσία μεταφραστή καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα για τη συνεχή κάλυψη του νοσοκομείου, ούτε καν τις πρωινές ώρες. Αντιλαμβάνεται κανείς τη δυσκολία παροχής υπηρεσιών υγείας σε αυτά τα άτομα, πόσο μάλλον σε διαταραχές του ψυχιατρικού φάσματος.

Οφείλουμε ως ιατροί να επισημάνουμε επίσης την ιδιαιτερότητα του χώρου στον οποίο έχει επιλεγεί να στεγάζονται οι πρόσφυγες-μετανάστες, τόσο στο ΠΙΚΠΑ όσο και στα Λέπιδα. Δεν πρόκειται για απλά μη χρησιμοποιούμενα οικήματα-εκτάσεις. Πρόκειται για χώρους ασφυκτικά πλησίον των οποίων νοσηλεύονται άτομα με αυξημένες ανάγκες, που χρήζουν ειδικής φροντίδας και για τα οποία είναι απαραίτητη η εξασφάλιση συνθηκών ψυχικής ηρεμίας. Η ηρεμία αυτή φυσικά διαταράσσεται λόγων της ύπαρξης των δομών φιλοξενίας στις συγκεκριμένες θέσεις.

Ας είμαστε ξεκάθαροι. Ως ιατροί  τασσόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους όσους χτυπημένους από τη βία, είτε αυτή εμφανίζεται με μορφή πολέμου, συγκρούσεων και διώξεων, είτε κατά τη διάρκεια της “ειρήνης” με τη μορφή της ακραίας φτώχειας, της ανεργίας, της πείνας και της εξαθλίωσης, έρμαια των διάφορων υπογεγραμμένων διεθνών συμφωνιών για το μεταναστευτικό, κατέληξαν στο νησί μας και παρέχουμε αμέριστα τις ιατρικές μας υπηρεσίες σε κάθε ασθενή ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φυλής, φύλου. Είναι χρέος μας να επισημάνουμε τον υγειονομικό κίνδυνο που δημιουργείται από την εκρηκτική αυτή κατάσταση για τις πληθυσμιακές ομάδες των προσφύγων-μεταναστών αλλά και για τους ψυχικά ασθενείς και ίσως και για τους κατοίκους του νησιού. Υγειονομικοί κίνδυνοι που αφορούν και τη σωματική και την ψυχική υγεία. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα
  • Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους
  • Να ανατραπούν οι αποφάσεις Ε.Ε. και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Να κλείσουν τα hot spots
  • Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες για όσο καιρό παραμένουν στην χώρα μας, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους και όχι των Μ.Κ.Ο
  • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν –όσο αυτό είναι δυνατό-σε κανονικές συνθήκες. Να παρθούν όλα τα μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών των μεταναστών-προσφύγων στις δομές της δημόσιας δωρεάν Εκπαίδευσης και την ένταξη της εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας και του πολιτισμού .
  • Σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, έτσι όπως απορρέουν από την Συνθήκη της Γενεύης .
  • Όχι στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την διαδικασία χορήγησης ασύλου που ανακοινώθηκε από το ΚΥΣΕΑ, με κατάργηση του δευτέρου βαθμού εξέτασης προσφύγων και επιστροφή στην “κόλαση” του πολέμου  (τέτοιοι “φιλάνθρωποι” είναι) σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης .
  • Να διευκολύνεται η οικογενειακή επανένωση, κόντρα στις προβλέψεις της σχετικής Οδηγίας της Ε.Ε
  • Να υπάρξει ειδική μεριμνά από κρατικούς φορείς και όχι Μ.Κ.Ο για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, ειδικά για ασυνόδευτους ανήλικους και μητέρες με παιδιά .
  • Να διοριστούν μεταφραστές με ευθύνη του κράτους
  • Να γίνουν προσλήψεις ιατρικού και άλλου προσωπικού στο Νοσοκομείο της Λέρου για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων  και των επισκεπτών του νησιού. Να επανδρωθεί το ιατρείο του ΚΥΤ με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, με κρατική ευθύνη, έτσι ώστε να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες όσο παραμένουν οι ξεριζωμένοι στο νησί μας. 

Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, από τη δημιουργία του, την απόφαση δηλαδή χιλιάδων ανθρώπων να φύγουν από τη χώρα τους, μέχρι τη διαχείρισή του, έχει συγκεκριμένες αιτίες. Είναι οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία.

Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ καλεί το εργατικό λαϊκό κίνημα του νησιού να διεκδικεί  άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων . Να δυναμώσει την ταξική αλληλεγγύη. Να έχει σταθερό μέτωπο απέναντι στους φασίστες που παίζουν το δικό τους βρώμικο παιχνίδι και ξεσπαθώνουν κατά προσφύγων και μεταναστών . Όμως, το πιο κρίσιμο στοιχείο της δράσης του εργατικού – λαϊκού κινήματος είναι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά. Αυτός ο αγώνας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

{loadmoduleid 270}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ