back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Και 2η επιστολή διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της Λέρου από τα δρομολόγια από και προς Θεσσαλονίκη!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΚαι 2η επιστολή διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της Λέρου από τα δρομολόγια από και προς Θεσσαλονίκη!

Προσπαθώ ακόμα από προχθές που έγινε η ανακοίνωση αυτού του δρομολογίου, να καταλάβω για ποιο λόγο αποκλείστηκε η Λέρος!

Αν το δρομολόγιο ήταν επιλογή του κάθε πλοιοκτήτη τότε εντάξει, βαπόρι του είναι και το προσφέρει γι΄ αυτόν τον προορισμό, γιατί έτσι τον συμφέρει βρέ αδερφέ είναι εταιρεία και βλέπει τα συμφέροντά της.

Από τη στιγμή όμως που το δρομολόγιο είναι επιδοτούμενο και προκαθορισμένο από το ΚΡΑΤΟΣ δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να μην συμπεριληφθεί και ένα νησί 9.000 κατοίκων όπως η Λέρος (χωρίς τους ψυχασθενείς).

Το περιεχόμενο της παρένθεσης έχει το λόγο του διότι σε αυτό τον πανέμορφο τόπο, έφεραν το 1957 οι πολιτικοί 3.500 ψυχασθενείς που ομολογώ ότι δεν μας βγήκε σε κακό. Για αρκετές δεκαετίες γι΄ αυτούς τους ανθρώπους υπήρχαν μόνο 3 γιατροί , το υπόλοιπο προσωπικό εκτός από δύο Διευθύνουσες του Ερυθρού Σταυρού ήταν Λεριοί, που μόνο με την ανθρωπιά τους και την καλωσύνη τους και με τα ελάχιστα μέσα και γνώσεις που είχαν προσπάθησαν γι΄ αυτούς τους ανθρώπους.!

Ηταν πράγματι ο οικονομικός πνεύμονας‚ του νησιού. Η Λέρος για το οικονομικό όφελος αυτό δυσφημίστηκε και φαινόταν ως ένα απέραντο ψυχιατρείο. Τα χρόνια πέρασαν και το 1989, αν θυμάμαι καλά, ένα δημοσίευμα Αγγλικής εφημερίδας βγάζει στη δημοσιότητα την «ντροπή και την απανθρωπιά της Λέρου»! Λες και κανένας δεν γνώριζε τόσα χρόνια την κατάσταση της «αποικίας ψυχασθενών της Λέρου» έτσι λεγόταν τότε, από την Κρατική εγκατάλειψη (νυχτερινή βάρδια διακόσιοι ψυχασθενείς, νοσοκόμοι ή φύλακες ΔΥΟ). Ολοι τότε ανακάλυψαν τη Αμερική και το βάρος έπεσε στον κόσμο της Λέρου τον απάνθρωπο που κατ΄ αυτούς ευθύνονταν για την κατάσταση και όχι η κρατική αναλγησία.

Μετά μάθαμε και την αλήθεια, υπήρχαν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια για την ψυχική υγεία και έπρεπε να τα πάρουμε ως κράτος. Η κατάσταση άλλαξε αλλά και η μασαμπούκα ήταν μεγάλη από κάποιους μεγαλοκαρχαρίες κυβερνητικούς και μη. Βέβαια στο μεσοδιάστημα 1967 – 1972 έφεραν και τους πολιτικούς κρατούμενους, η Λέρος έγινε και απέραντη φυλακή για την υπόλοιπη Ελλάδα. Είχα την τύχη τότε να γνωρίσω κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους και με όσους από αυτούς ζουν έχω επαφή ακόμα, όλοι αυτοί οι άνθρωποι παρά την δύσκολη περίοδο που πέρασαν εδώ, έχουν πάντα έναν καλό λόγω για τη Λέρο και τους Λεριούς, τους ευχαριστούμε γιατί συνεχίζουν να έρχονται στο νησί μας ως επισκέπτες.

Το Κρατικό Θεραπευτήριο, όπως είναι τώρα η ονομασία του, σε 2 – 3 χρόνια δεν θα υπάρχει πλέον. Ο κόσμος της Λέρου αναζητά άλλους τρόπους επιχειρηματικότητας και έχει βάλει σκοπό να αναπτυχθεί τουριστικά. Ηρθαν και οι υπουργοί μας του τουρισμού, ήρθαν και οι Δωδεκανήσιοι βουλευτές ,θα θα θα θα θα………… προεκλογικά, αλλά και τώρα τελευταία υπάρχει και συνέντευξη πολιτικού ανδρός σε τοπική εφημερίδα, «θα βοηθήσουμε τη Λέρο να αναπτυχθεί τουριστικά», μωρέ βοήθεια! Όταν έχω τέτοιους φίλους τι τους θέλω τους εχθρούς!. Τώρα λοιπόν και για την περίοδο την καλοκαιρινή ανοίγει αυτό το δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη μέχρι Ρόδο και η Λέρος εκτός. Να περνάει το καράβι έξω από δύο λιμάνια της Λέρου και να μην μας καταδέχεται!

Νομίζω κύριοι πολιτικοί της Δωδεκανήσου, γιατί εσάς ξέρω εσείς έρχεστε και ζητάτε την ψήφο μου και προεκλογικά μου σφίγγετε το χέρι, έχετε την υποχρέωση στους κατοίκους ενός νησιού που δέχθηκε τον ανθρώπινο πόνο, που απομονώθηκε τουριστικά λόγω των παραπάνω, τώρα που ζητά διεξόδους για ανάπτυξη για να μπορέσουν να μείνουν στο νησί τους, έχετε επαναλαμβάνω ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ όχι μόνο γι΄ αυτό το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης – Ρόδου, αλλά και για άλλα που αφορούν τη Δωδεκάνησο και υπάρχει κρατική χρηματοδότηση να συμπεριλαμβάνεται και η Λέρος.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_9289.html

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ