back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έτσι θα ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΈτσι θα ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Θητεία πέντε χρόνων, που θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2019, θα έχουν περιφερειάρχες και δήμαρχοι καθώς και τα συμβούλιά τους που θα αναδειχτούν στις εκλογές του Μαΐου.

Η νέα δημοτική περίοδος θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και είναι η πρώτη φορά που ορίζεται συγκεκριμένη πενταετία ως θητεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι αυτό προβλεπόταν από το νόμο για τον «Καλλικράτη». 

Αυτό έγινε προκειμένου οι εκλογές για δήμους-περιφέρειες και για λόγους οικονομίας να διεξάγονται πάντα με τις ευρωεκλογές, που επίσης είναι ανά πενταετία.

Στις εκλογές αυτές θα ψηφίζουμε για την ανάδειξη:

* Περιφερειαρχών

* Αντιπεριφερειαρχών

* Περιφερειακών συμβούλων

* Δημάρχων

* Δημοτικών συμβούλων

* Συμβούλων δημοτικής κοινότητας

* Συμβούλων τοπικής κοινότητας

* Εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα αρχίσει στις 18 Μαΐου, ημέρα Κυριακή, από τις 7 το πρωί και θα λήξει στις 7 το βράδυ. Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να επαναληφθεί η ψηφοφορία, αυτή θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου 2014 τις ίδιες ώρες. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν πραγματοποιηθούν εκλογές σε κάποιο εκλογικό τμήμα τις παραπάνω ημερομηνίες, θα γίνουν την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014.

Δικαίωμα ψήφου

**Εχουν οι Ελληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια (έχουν γεννηθεί μέχρι 31-12-1996), πολίτες των λοιπών 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά που σωρευτικά:

* Κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι τις 14 Μαρτίου 2014.

* Δεν έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα (στερητική δικαστική συμπαράσταση, αμετάκλητης ποινικής καταδίκης).

Σταυρός προτίμησης

Ο εκλογέας εκφράζεται υπέρ των υποψηφίων με σταυρό προτίμησης, ο οποίος σημειώνεται δίπλα στο ονόμα του υποψηφίου, είτε δεξιά είτε αριστερά. Στον υποψήφιο δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για το λόγο αυτό.

Τη δεύτερη Κυριακή, κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης, αφού αυτή διεξάγεται ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η ύπαρξη όμως σταυρού προτίμησης σε ψηφοδέλτιο δεν συνεπάγεται την ακυρότητα αυτού.

Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης.

Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται όμως υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του:

**Σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική.

**Σε έναv ή δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες ή σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Δηλαδή, ο εκλογέας μπορεί να θέσει έναν ή περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας, σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος, και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών.

Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης για τους υποψήφιους. Επίσης, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.

Δημοτικές Αρχές

1Ο δήμος διοικείται από το δημοτικό συμβούλιο, την οικονομική επιτροπή, την επιτροπή ποιότητας ζωής, την εκτελεστική επιτροπή και τον δήμαρχο.

2Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από δεκατρία (13) μέλη σε δήμους με πληθυσμό έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους, δεκαεπτά (17) σε δήμους με πληθυσμό από δύο χιλιάδες έναν έως πέντε χιλιάδες (2.001-5.000) κατοίκους, είκοσι ένα (21) σε δήμους με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν έως δέκα χιλιάδες (5.001-10.000) κατοίκους, είκοσι επτά (27) σε δήμους με πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν έως τριάντα χιλιάδες (10.001-30.000) κατοίκους, τριάντα τρία (33) σε δήμους με πληθυσμό από τριάντα χιλιάδες έναν έως εξήντα χιλιάδες (30.001-60.000) κατοίκους, σαράντα ένα (41) σε δήμους με πληθυσμό από εξήντα χιλιάδες έναν έως εκατό χιλιάδες (60.001-100.000) κατοίκους, σαράντα πέντε (45) σε δήμους με πληθυσμό από εκατό χιλιάδες έναν έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (100.001-150.000) κατοίκους, σαράντα εννέα (49) σε δήμους με πληθυσμό από εκατόν πενήντα χιλιάδες έναν (150.001) και άνω.

Περιφερειακές εκλογές

Οι εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές σε διαφορετικές κάλπες.

Στον υποψήφιο περιφερειάρχη ή αντιπεριφερειάρχη δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται. Το περιφερειακό συμβούλιο αποτελείται από σαράντα ένα (41) μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό έως 300.000 κατοίκους, πενήντα ένα (51) μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό από 300.001 έως 800.000 κατοίκους, εβδομήντα ένα (71) μέλη σε περιφέρειες άνω των 800.000 κατοίκων. Το περιφερειακό συμβούλιο της περιφέρειας Αττικής αποτελείται από εκατόν ένα (101) μέλη. Το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποτελείται από πενήντα ένα (51) μέλη.

Η εκλογή του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών περιφερειακών ενοτήτων και των μελών του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράζει την προτίμησή του σε έναν υποψήφιο, στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες εκλέγονται έως τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι, μέχρι δύο στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά, μέχρι τρεις όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα και μέχρι τέσσερις όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύμβουλοι.


Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

enet.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ