back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευθύνες στον Δήμαρχο Λέρου επιρρίπτει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα της πολεοδομίας…

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΕυθύνες στον Δήμαρχο Λέρου επιρρίπτει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα της πολεοδομίας...

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, σε έγγραφό του προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτη Χατζημιχάλη, επιρρίπτει ευθύνες στο δήμαρχο Λέρου κ. Μιχ. Κόλια για τις ατασθαλίες που κατήγγειλε με μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, σχετικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών από δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφούσας παράταξης που φέρεται να παρίστανε τον πολιτικό μηχανικό και είχε αναλάβει θέση ευθύνης στην πολεοδομία.

Ο  κ. Ρακιντζής αναφέρει επί του θέματος τα εξής:

“Με τις υπ’ αριθμ. 33 και 43/2011 αποφάσεις ο Δήμαρχος Λέρου αποφάσισε μεταξύ άλλων την αναστολή λειτουργίας του Γραφείου καταγγελιών αυθαιρέτων κατασκευών και την αναστολή διενέργειας οιασδήποτε αυτοψίας από το γραφείο πολεοδομίας με εξαίρεση αυτές που αφορούν καταλήψεις δημοσίων χώρων και κινδύνους για τη δημόσια και ιδιωτική ασφάλεια των πολιτών. Είναι προφανές ότι τέτοιες αποφάσεις δεν είναι σύννομες σε επίπεδο Δημάρχου καθόσον η διενέργεια αυτοψιών είναι δέσμια αρμοδιότητα της Πολεοδομίας και προβλέπεται ρητά από το Π.Δ. 267/98 περί αυθαιρέτων κατασκευών. Με τις υπ’ αριθμ. 41 και 135/2011 αποφάσεις του ο Δήμαρχος Λέρου ανακάλεσε τις πιο πάνω αποφάσεις του”.

Το ιστορικό: Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Ιακ. Γρύλλης συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ. κατήγγειλαν στην Εισαγγελία της Κω ότι ένας τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός έχει ζητήσει από το πολεοδομικό γραφείο Λέρου να «παγώσουν» όλες οι οικοδομικές άδειες που φέρουν στα τοπογραφικά σχεδιαγράμματα και στα υπόλοιπα δικαιολογητικά τη σφραγίδα του και την υπογραφή του.

Ο ίδιος πολιτικός μηχανικός παραιτήθηκε εγγράφως από όλες τις επιβλέψεις των οικοδομικών αδειών που είχε αναλάβει και είχε αναθέσει τη διεκπεραίωσή τους σε έναν τρίτο ο οποίος λειτουργεί σχεδιαστικό γραφείο.

Δημόσιος υπάλληλος σε θέση ευθύνης στο πολεοδομικό γραφείο κατήγγειλε στο ΤΕΕ ότι μετά την παραίτηση του ως άνω συναδέλφου του έγινε αντικατάστασή του σε μια οικοδομική άδεια από άλλον επιβλέποντα μηχανικό ενώ διαπιστώθηκε ότι οι αμοιβές μηχανικού τόσο του αρχικού επιβλέποντος όσο και εκείνου που τον διαδέχτηκε κατατέθηκαν στον ίδιο λογαριασμό.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε θόρυβο καθώς ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι ειδικός και τηρείται επ’ ονόματι του κάθε μηχανικού.

Ο λογαριασμός αυτός, όπως διαπιστώθηκε, ανήκε ωστόσο στον ιδιώτη που λειτουργεί το σχεδιαστικό γραφείο. Ο συγκεκριμένος ιδιώτης δεν είναι μηχανικός αλλά ασχολείτο με τη διεκπεραίωση αδειών.

Το ΤΕΕ επιπλέον ενημερώθηκε εγγράφως από ένα δικηγόρο, κάτοικο του ίδιου νησιού για άλλες ατασθαλίες του συγκεκριμένου προσώπου.

Ο δικηγόρος αναφέρθηκε με επιστολή του στα όσα κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του σχεδιαστικού γραφείου ως μάρτυρας σε δίκη για απάτη.

Η υπόθεση αφορούσε συγκεκριμένα προσφυγή μιας Ιταλίδας υπηκόου που αγόρασε οικόπεδο με ημιτελή οικία και εκ των υστέρων διαπίστωσε ότι είχε κτιστεί σε όμορο ακίνητο και όχι σε αυτό που αγόρασε.

Ο δικηγόρος επεσήμανε στην επιστολή του προς το ΤΕΕ ότι ο ιδιοκτήτης του σχεδιαστικού γραφείου ενώ δήλωσε ως επάγγελμά του εργοδηγός στην πορεία παραδέχτηκε ότι ήταν ο συντάκτης του εσφαλμένου σχεδιαγράμματος.

Αυτό που έχει προκαλέσει πρόσθετη ανησυχία στο ΤΕΕ και προφανώς οδήγησε τα μέλη του στην απόφαση να προκαλέσουν εισαγγελική έρευνα είναι ότι ο ιδιοκτήτης του σχεδιαστικού γραφείου εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες εκλογές με τον επιτυχόντα συνδυασμό και ορίστηκε υπεύθυνος του Πολεοδομικού Γραφείου!

Ο δήμαρχος Λέρου φέρεται επιπλέον με απόφασή του τον Φεβρουάριο του 2011 να διατάσσει την αναστολή της λειτουργίας του γραφείου που λειτουργούσε για καταγγελίες αυθαιρέτων μέχρι την πρόσληψη μόνιμου τεχνικού υπαλλήλου. Το ΤΕΕ θεωρεί συγκεκριμένα ότι ο δήμαρχος ουσιαστικά απαγορεύει τη διενέργεια αυτοψιών στους υπαλλήλους του πολεοδομικού γραφείου.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Δημοκρατική”

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ