back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γενικό Λύκειο Λέρου: «Ανοιχτό Σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία» – «STEM powering Youth»

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΓενικό Λύκειο Λέρου: «Ανοιχτό Σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία» - «STEM powering Youth»

 

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου «Open Schools for Open Societies – OSOS» (Ένα Ανοιχτό σχολείο σε μια Ανοιχτή κοινωνία) υλοποιείται το πρόγραμμα «STEM powering Youth».

 Εθνικός συντονιστής του έργου OSOS για την Ελλάδα είναι το  Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Αντικείμενο του έργου είναι η προετοιμασία της εισαγωγής της καινοτομίας του «Ανοιχτού σχολείου», με βασικό άξονα τις φυσικές επιστήμες και τα αντικείμενα του STEM (Science Technology Engineering Mathematics) σε θεματικές, που συνδέονται με σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, σε όλες τις βαθμίδες  της  Εκπαίδευσης.  Το  «Ανοικτό  Σχολείο»  έχει  ως  στόχο  να  αξιοποιήσει  την εκπαιδευτική  καινοτομία,  τα  εργαλεία  της  ανακαλυπτικής  μάθησης,  την  τεχνολογία,  τη διδασκαλία των φυσικών,  ανθρωπιστικών και  κοινωνικών επιστημών για τη  μελέτη και ψηλάφηση τοπικών ζητημάτων.

Το πρόγραμμα STEM powering Youth πραγματοποιήθηκε στη Λέρο τη σχολική χρονιά 2017 – 2018 στο Μπελλένειο Γυμνάσιο και στο Μπουλαφέντειο ΓΕ.Λ. Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές να συνδέσουν τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά με την καθημερινή τους ζωή, να αντιλαμβάνονται την ενασχόληση τους με τους τομείς αυτούς ως μια ευχάριστη διαδικασία και ως ένα εργαλείο επεξήγησης και επίλυσης ρεαλιστικών προβλημάτων.

Το πρόγραμμα αυτό είχε σκοπό να ενθαρρύνει τους μαθητές να εντοπίσουν κάποιο τοπικό ή κοινωνικό πρόβλημα, να φανταστούν και  να  σχεδιάσουν  πιθανές  λύσεις, τις  οποίες  θα  υλοποιήσουν  με  την  υποστήριξη  των εκπαιδευτικών του προγράμματος, αλλά και ειδικών ή και τοπικών παραγόντων.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός του προγράμματος ήταν ο χημικός Καράβατος Φίλιππος, ο οποίος με την συνεργασία των εκπαιδευτικών Μυλωνά Χαράλαμπου (Μαθηματικός), Σακκά Ελένης, (Καθηγήτρια πληροφορικής), Χατζημιχάλη Γεώργιου (Μαθηματικός και καθηγητής πληροφορικής) και την υποστήριξη του οργανισμού Science Communication και του Ιδρύματος Vodafone κατάφερε να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών, ώστε, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, να ασχοληθούν με προβλήματα του τόπου τους.

Μια από τις κατασκευές ήταν και αυτή του “Έξυπνου σηματοδότη”, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές Κονδυλάκη Μαριάντζελα, Σταματίου Ελένη και Χατζημιχάλης Θεολόγος.. Πρόκειται για μια μια καινοτόμο πρόταση επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος που παρατηρείται στους στενούς δρόμους κυρίως των νησιωτικών περιοχών και ειδικότερα της Λέρου. Οι μαθητές παρουσίασαν την κατασκευή τους στο Δήμαρχο Λέρου κ. Κόλια Μιχάλη και στο Δημοτικό Συμβούλιο εξηγώντας παράλληλα τον τρόπο λειτουργίας της. (https://lerosnews.gr/1/2/ta-nea-tis-lerou/13453-leros-mathhtes-gymnasioy-elysan-to-kykloforiako-problhma-toy-nhsioy.html)

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου υπήρξε επικοινωνία με τους συντονιστές του προγράμματος, με σκοπό τη συνεργασία ,ώστε να υλοποιηθεί το παραπάνω εγχείρημα προς όφελος του τόπου και να γίνει έτσι πράξη το «ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία».


Η Δ/ντρια του ΓΕΛ Λέρου

Γεωργάκη Μαργαρίτα

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ