back to top
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΙΚΑ ΛΕΡΟΥ: Ανάγκη κατεπείγουσας αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται με την υποβάθμιση του Τοπικού Υποκαταστήματος

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΙΚΑ ΛΕΡΟΥ: Ανάγκη κατεπείγουσας αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται με την υποβάθμιση του Τοπικού Υποκαταστήματος

Επιστολή στην Υπουργό Εργασίας και τον Διοικητή ΕΦΚΑ για το μείζον θέμα που έχει προκύψει με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λέρου απέστειλε ο πολιτευτής Δωδεκανήσου Δρ Στέφανος Δράκος, αναφέροντας τα εξής:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Κύριε Διοικητά,

Έχοντας ως γνώμονα την εξυπηρέτηση των νησιωτών, των ανθρώπων της ακριτικής Ελλάδας, που μάχονται για την επιβίωσή τους υπό αντίξοες συνθήκες, σας εφιστώ την προσοχή, για την άμεση αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που προκύπτουν ύστερα από την απόφαση υποβάθμισης του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Λέρου. Παρακαλώ, όπως λάβετε υπόψιν σας, την επισυναπτόμενη επιστολή που σας έχει κοινοποιηθεί από τους Υπαλλήλους του Υποκαταστήματος Λέρου και τους Γ.Κ.Α. Πάτμου, καθώς και όσα σας επισημαίνω επικουρικά δια της παρούσης επιστολής.       

Από 1η Ιανουαρίου 2017, άρχισε ουσιαστικά η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), βάσει και των όσων περιγράφονται σε απόφαση που υπογράφει ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως είναι γνωστό, ο Νόμος 4387/2016, οδηγεί σε ριζικές αλλαγές και σε νέα ταλαιπωρία συνταξιούχων και εργαζομένων, ενώ προκαλεί μειώσεις συντάξεων και φοροκαταιγίδα. Σε ότι αφορά στη Λέρο και στην εξυπηρέτηση των νησιών Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Μαράθι, σχετικά με το Οργανωτικό Μοντέλο του ΕΦΚΑ, προβλέπεται η υποβάθμιση του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Λέρου. Σχεδιάζεται την εξυπηρέτηση έξι (6) νησιών από πέντε (5) υπαλλήλους (!) 

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, δημιουργείται ανυπέρβλητο πρόβλημα στη λειτουργία της Υπηρεσίας, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, ενώ δεν αναγνωρίζεται πως πρόκειται και για παραμεθόριες περιοχές με τρικυμιώδη διασύνδεση. 

Παρότι με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ασφαλισμένων που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν, αποψιλώνεται την Υπηρεσία και καταδικάζεται τους ασφαλισμένους ή να μην εξυπηρετούνται ή να πρέπει να μετακινούνται σε άλλα νησιά (π.χ. Κάλυμνος), προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Θα πρέπει δηλαδή οι πολίτες, για να έχουν πρόσβαση στις αυτονόητες υπηρεσίες, να πληρώνουν εισιτήρια, διαμονή, έξοδα παραμονής κτλ. 

Παρακαλώ, όπως εξετάσετε με τη δέουσα σοβαρότητα το ζήτημα, μελετώντας και τη σχετική επιστολή των υπαλλήλων, προκειμένου να ενεργήσετε άμεσα και καθοριστικά, για το καλό των νησιωτών. Η παρέμβασή σας, κρίνετε αναγκαία, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία ασφαλισμένων, υπαλλήλων και κατοίκων. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και αναμένω τις άμεσες ενέργειές σας.


Δρ Στέφανος Δράκος

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ