back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ιστορική στιγμή για τη Λέρο η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη διάσωση του αρχαίου οχυρού στο Μπρούτζι

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΙστορική στιγμή για τη Λέρο η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη διάσωση του αρχαίου οχυρού στο Μπρούτζι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Δήμου Λέρου, για το έργο «Εκπόνηση αρχιτεκτονικής προμελέτης, για την αποκατάσταση και ανάδειξη του φρουρίου Μπρούτζι στη Αγία Μαρίνα Λέρου», υπέγραψε ο Δήμαρχος Λέρου μετά από σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην Εκπόνηση αρχιτεκτονικής προμελέτης για την αποκατάσταση και κατ’ ουσίαν διάσωση του αρχαίου οχυρού στο Μπρούτζι Αγ. Μαρίνας Λέρου. Φορέας χρηματοδότησης του έργου ορίζεται ο Δήμος Λέρου και φορέας υλοποίησης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Οι διαδικασίες για τη διάσωση του οχυρού ξεκίνησαν στοχευμένα τον Σεπτέμβριο του 2019, κατόπιν αυτοψίας που είχε πραγματοποιηθεί από τον Δήμαρχο Λέρου κ. Κόλια Μιχάλη, τον Αντιδήμαρχο κ. Γρεκό Άκη και αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, και ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 κατόπιν σχετικού αιτήματος και εισηγήσεων του Δήμου Λέρου προς την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Η ισχύς της Προγραμματικής Σύμβασης είναι ένα έτος από την υπογραφή της , ενώ οι εργασίες θα υλοποιηθούν εντός των οριοθετημένων και κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων στην Αγ. Μαρίνα Λέρου, σε μνημείο που ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο και είναι στη διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για το θέμα ο Δήμαρχος Λέρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για το νησί μας, αφού με τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λέρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκληρωμένη διάσωση του αρχαίου οχυρού στο Μπρούτζι, έναν αρχαιολογικό χώρο που δυστυχώς, ποτέ δεν είχε την πρέπουσα προσοχή που του αρμόζει ως ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Σε αγαστή συνεργασία με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κας Μιχαηλίδου Μ. την οποία και ευχαριστώ, όχι μόνο θα διασώσουμε, αλλά θα αναδείξουμε αρχιτεκτονικά το συγκεκριμένο μνημείο, το οποίο θα γίνει επισκέψιμο, με πληροφοριακό υλικό, μονοπάτια που θα οδηγούν στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και κατάλληλο φωτισμό, αλλάζοντας ριζικά τη συγκεκριμένη όψη της Αγ. Μαρίνας.

Για την εξέλιξη αυτή, ευχαριστώ θερμά την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, την Γενική Διευθύντρια κα Αμαλία Ανδρουλιδάκη, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μιχαηλίδου, τους συνεργάτες μου, όπως και τους διευθυντές και το προσωπικό των υπηρεσιών του Δήμου Λέρου.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ