back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κύμα καύσωνα σε όλη τη χώρα – Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΚύμα καύσωνα σε όλη τη χώρα - Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για το κύμα του καύσωνα που ξεκίνησε τη Δευτέρα αλλά ευτυχώς θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι και την Τετάρτη.

Η πιο ζεστή μέρα της εβδομάδας θα είναι η Τρίτη, όταν κυρίως στη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο, αλλά και σε κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμη και στους 40 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους.

Μικρή ανάσα δροσιάς αναμένεται από την Τετάρτη και μέχρι τότε χρειάζεται υπομονή αλλά και ιδιαίτερη προσοχή από τις ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως συστήνει και ο ιατρικός Σύλλογος.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα διαμορφωθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 ως 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά της ηπείρου και πιθανώς της δυτικής στερεάς.

Άνεμοι: αρχικά ασθενείς και μετά το μεσημέρι βαθμιαία στο βόρειο ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 37 και στα ηπειρωτικά έως 39 και κατά τόπους πιθανώς 40 βαθμούς κελσίου. Στην ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά, της Θεσσαλίας και πιθανόν της κεντρικής στερεάς.

Άνεμοι: ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 21 έως 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 39 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στις Κυκλάδες πρόσκαιρα 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 34 και τοπικά στην Κρήτη έως 36 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 23 έως 36 βαθμούς κελσίου.

Τοπικές προγνώσεις

Αττική

Καιρός: αίθριος, πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια το απόγευμα.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 25 έως 38 βαθμούς κελσίου. στα παραθαλάσσια κυρίως ανατολικά, η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα γύρω ορεινά.

Άνεμοι: ασθενείς.

Θερμοκρασία: από 22 ως 36 βαθμούς κελσίου.

Το ΕΚΕΠΥ συνιστά επίσης:

«Φορέστε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα που διευκολύνουν τον αερισμό του δέρματος και την εξάτμιση του ιδρώτα (βαμβακερά, λινά). Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα. Χρησιμοποιήστε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου, όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

Πίνετε άφθονες ποσότητες νερού και χυμών φρούτων. Τις θερμές ημέρες, η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που σας υποδεικνύει η δίψα σας. Άτομα με επιληψία ή προβλήματα καρδιάς, νεφρών ή ήπατος που ακολουθούν αυστηρή δίαιτα υγρών ή έχουν προβλήματα κατακράτησης υγρών στο σώμα τους, πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό ή διαιτολόγο πριν αυξήσουν την κατανάλωση υγρών.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Προτιμήστε ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τις λιπαρές τροφές.

Κάντε χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγετε απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος σας. Ένα κρύο ντους/μπάνιο αμέσως μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει υποθερμία ειδικά σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

Κρατήστε το δωμάτιο ή το σπίτι κλειστό κατά τη διάρκεια της ημέρας αφού προηγουμένως έχει μείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατεβάστε την τέντα και κλείστε τα παντζούρια».

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες κλπ) καλούνται να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για εφαρμογή ειδικών οδηγιών.

Συμβουλή γιατρού πρέπει να ζητήσουν και όσοι παίρνουν φάρμακα, για το αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

verena.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ