back to top
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Λέρος: Ανακοίνωση εορτασμού Αγ. Νικολάου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Ανακοίνωση εορτασμού Αγ. Νικολάου

Η Ιερά Μητρόπολη γνωρίζει στον φιλόχριστο Λαό ότι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας ο Θαυματουργός.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι  συνδεδεμένος με τον Ορθόδοξο Ελληνικό Λαό και όλως ιδιαιτέρως με τους ναυτικούς μας, τον οποίο τιμούν και ευλαβούνται και τον θεωρούν τον προστάτη τους Άγιο και την θαυματουργό εικόνα του την τοποθετούν δίπλα στο τιμόνι του πλοίου και στη βάρκα με το καντήλι πάντοτε αναμμένο.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι και προστάτης του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού της Πατρίδος μας, του οποίου την γαλανόλευκη σημαία κοσμεί η αγία εικόνα του.

Την εορτή λοιπόν του Αγίου Νικολάου θα τιμήσουμε κι εμείς οι Λέριοι, οι Καλύμνιοι, οι Αστυπαλίτες, με την πρέπουσα θρησκευτική τιμή και ευλάβεια, όπως αρμόζει ταπεινά και ευλαβικά.

Βεβαίως ο Άγιός μας είναι ζυμωμένος με την ψυχή μας και μας αναζωογονεί πνευματικά και μάλιστα, όλως ιδιαιτέρως, μας χαροποιεί να εορτάζουμε την μνήμη του με πανηγύρεις λαμπρούς – πανηγυρικούς Εσπερινούς, Θείες Λειτουργίες, Λιτανείες, Δοξολογίες, δια τους νικηφόρους αγώνες του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού της Πατρίδος μας, άλλα και μνημόσυνα δια τους εν θαλάσση τελειωθέντας ναυτικούς μας.

Όλα αυτά θα γίνουν και εφέτος με την πρέπουσα εκκλησιαστική τελετουργία, δυστυχώς όμως σε Ναούς κλειστούς, και παρακαλώ θερμώς την αγάπη σας, αδελφοί μου, μη στενοχωρηθείτε. Η πίστη στο Χριστό, στον Άγιό μας και στην Εκκλησία μας, την μόνη πηγή  σωτηρίας, είναι γνωστή και δεδομένη, όμως δεν είναι γνωστή η μορφή του κακού και ιοβόλου Ιού, του Κορωνοϊού, που έχει κυκλώσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, την Πατρίδα μας με ολέθρια αποτελέσματα, σωματικά, ψυχικά, υλικά και λοιπά.

Ας εορτάσουμε λοιπόν τον Άγιό μας, τον Πολιούχο, προστάτη και Έφορό μας, Άγιο Νικόλαο στην κατ’ οίκον Εκκλησία μας, ενώπιοι ενωπίω της Αγίας Εικόνος του, με το καντήλι της ευλαβείας μας και το λιβανωτό του σεβασμού μας προς τον Θαυματουργό Άγιο Νικόλαο, εξαιτούμενοι την μεσιτεία του προς τον Θεάνθρωπο Ιησού, όπως ελευθερώσει πάντας και του φοβερού τούτου λοιμού.

Με αγάπη Χριστού

Ο ταπεινός Επίσκοπός Σας

+Ο Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας Παΐσιος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΡΟΥ

Το εσπέρας του Σαββάτου 5-12-2020 και ώρα 5 μ.μ., στον εορτάζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λέρου, θα τελεστεί, κεκλεισμένων των θυρών, Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, με την συμμετοχή του Εφημερίου του Ιερού Ναού, του Ιεροδιακόνου, του Ιεροψάλτου, της Νεοκώρου και των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, και στη συνέχεια θα ψαλεί η Παράκληση του Αγίου πρό της θαυματουργού Εικόνος του.

Την πρωΐαν της Κυριακής 6-12-2020, θα τελεσθεί Αρχιερατικός Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Δοξολογία υπέρ των νικηφόρων αγώνων του Πολεμικού Ναυτικού της Πατρίδος μας, δέηση υπέρ συντεχνιών των πλοιάρχων και αλιέων της Νήσου, και θα ψαλεί, κατά τα ειωθότα, Τρισάγιο υπέρ πάντων των εν θαλάσση τελειωθέντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών Λερίων.

Μετά την Θεία Λειτουργία, περί την 11η πρωϊνή έως την 5η απογευματινή, ο εορτάζων Ιερός Ναός θα παραμείνει ανοικτός, όπου με την δέουσα κατά νόμο τηρουμένη απόσταση και με μάσκα, θα μπορέσουν οι θέλοντες να προσκυνήσουν την Θαυματουργό Εικόνα του Αγίου και το Ιερό αυτού Λείψανο.

Το πρόγραμμα τούτο το κοινοποιώ με πόνο ψυχής και παρακαλώ θερμώς να τηρηθεί από τον ευλαβή Λαό μας, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο ευλογημένο Νησί μας, αλλά όλοι να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα με υγεία και χαρά.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ