back to top
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Έτοιμη η μονάδα αφαλάτωσης!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Έτοιμη η μονάδα αφαλάτωσης!

Ένα σπουδαίο έργο ζωτικής σημασίας για το νησί της Λέρου θα εγκαινιαστεί τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για την μονάδα αφαλάτωσης του νησιού η οποία καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων σε πόσιμο νερό, λύνοντας έτσι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν μέχρι πρότινος! 

Το έργο κόστισε συνολικά 2.230.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο οποίο ήταν ενταγμένο. Ολοκληρώθηκε με την εποπτεία του Δήμου Λέρου και άρχισε την λειτουργία του πριν από περίπου 25 ημέρες παρέχοντας πόσιμο νερό στο μεγαλύτερο μέρος της Λέρου, ενώ σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα υδροδότησης ολόκληρου του νησιού!

Σε ότι αφορά την ποιότητα του νερού, είναι άριστη σύμφωνα και με τους ελέγχους που γίνονται κάθε εβδομάδα. 

Με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας τόνισε πως «οι αναλύσεις από τα εργαστήρια πιστοποιούν ότι το νερό είναι πόσιμο, είναι καλύτερο και από το εμφιαλωμένο και από οποιοδήποτε άλλο νερό και θα πρέπει να υπάρχει η εμπιστοσύνη του κόσμου και να το χρησιμοποιεί διότι όλες αυτές οι προσπάθειες γίνονται για να ελαφρύνουμε το κάθε νοικοκυριό από την καθημερινή αγορά πόσιμου νερού».

Ο κ. Κόλλιας πρόσθεσε ότι η λειτουργία της αφαλάτωσης «μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πόσιμο νερό που πριν δεν είχαμε γιατί λόγω λειψυδρίας, επειδή δεν έβρεξε τον προηγούμενο χειμώνα δεν υπάρχουν πια νερά, ούτε στις γεωτρήσεις ούτε στα πηγάδια. Η υδροφόρα λόγω οικονομικών προβλημάτων είναι μία και μοναδική και πρέπει να καλύψει όλα τα νησιά στην Ελλάδα με αποτέλεσμα αν έρθει μία φορά το καλοκαίρι, μετά δεν θα ξανάρθει.

Αυτή τη στιγμή – συνέχισε ο δήμαρχος Λέρου – έχουμε ένα εργοστάσιο νερού, ανάβουν οι μηχανές όποτε θέλουμε, δουλεύουν και οι δύο μηχανές επί 24ωρου βάσεως για να καλύψουμε και τις ανάγκες των κατοίκων και των προσφύγων που φιλοξενούνται στο νησί. Θεωρώ ότι τα καταφέραμε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, ασχέτως εάν κάποιοι μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε ενταχθεί σε τέτοια επιχειρησιακά προγράμματα.

Έχουμε 15 αφαλατώσεις μικρές,  από τις οποίες οι 13 είναι μέσω ΕΣΠΑ και οι υπόλοιπες δύο μέσω της Περιφέρειας με 100% χρηματοδότηση, ώστε να παρέχουμε δωρεάν νερό πόσιμο στον κάθε συμπατριώτη μας! Βέβαια υπάρχουν λειτουργικά έξοδα, όμως προτιμάμε να έχουμε νερό πόσιμο το οποίο με κάποιες παρεμβάσεις που θα κάνουμε θα δοθεί σιγά- σιγά σε όλο το νησί».

Ο Δήμαρχος Λέρου χαρακτήρισε δικαιολογημένη την υπερηφάνεια που νιώθουν για το έργο αυτό προσθέτοντας ότι επόμενος στόχος είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα του νησιού, η διαχείριση των απορριμμάτων.

«Είναι ένας από τους στόχους μας και εδώ έχουμε ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ- ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΥ» η γραφειοκρατία είναι αυτή που μας καθυστερεί στο να υλοποιηθούν πιο σύντομα τα έργα αυτά. Θεωρώ ότι σε 3-4 μήνες θα αρχίσει ο εργολάβος τις εργασίες στο ΧΑΔΑ».

Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας τόνισε ότι τρεις ήταν οι στόχοι της δημοτικής αρχής για το νησί, καταρχήν το θέμα του νερού που έχει επιλυθεί, η αποκατάσταση της χωματερής και η διαχείριση των απορριμμάτων για τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, και η τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

«Με τον διαβατηριακό έλεγχο – είπε ο κ. Κόλλιας- νομίζω ότι πετύχαμε ένα διεθνές «θαλάσσιο αεροδρόμιο», δηλαδή δίδεται πλέον η δυνατότητα σε χιλιάδες επισκέπτες να έρθουν και από τα απέναντι παράλια και εμείς να πάμε εκεί. Βέβαια η φετινή κατάσταση έχει δημιουργήσει προβλήματα, πιστεύω ότι όλα θα ομαλοποιηθούν σύντομα ώστε να υπάρξουν σύντομα επισκέπτες.

Τέλος σημαντικά έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λέρο κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, όμως νομίζω ότι βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους συμπατριώτες μας. Αυτό είναι και το μεγάλο έργο της δημοτικής αρχής, η οποία έχει ανοίξει όλες τις πόρτες του Δήμου στην κοινωνία, η αγάπη μας προς τον κόσμο και η βοήθεια προς τον συμπολίτη μας που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο έργο που επιτελούμε αυτή τη στιγμή» κατέληξε ο δήμαρχος Λέρου.

Πηγή: rodiaki.gr 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ