back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Μετά την αύξηση του ΦΠΑ καταργούν και τα υποθηκοφυλακεία

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Μετά την αύξηση του ΦΠΑ καταργούν και τα υποθηκοφυλακεία

Όπως όλα δείχνουν, οι εκάστοτε κυβερνώντες τα έχουν βάλει με τη νησιωτικότητα, αφού μετά την κατάργηση των ΔΟΥ, την διαδοχική αύξηση του ΦΠΑ, τη μείωση των αεροπορικών δρομολογίων από και προς Λέρο, έρχεται τώρα ως κερασάκι στην τούρτα η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Λέρου, καθώς και των Υποθηκοφυλακείων Πάτμου, Καλύμνου, Νισύρου, και Αστυπάλαιας!

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για την «αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας» το οποίο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, καταργούνται τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, ενώ δημιουργούνται 41 νέα έμμισθα.

Το προσωπικό των άμισθων Υποθηκοφυλακείων τοποθετείται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων, αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους.

Όσον αφορά τα Υποθηκοφυλακεία του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, μεταφέρονται όλα στο Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου, με έδρα την Κω, στο οποίο πλέον και θα υπάγονται.

Για αυτήν την ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, ο υποθηκοφύλακας Πάτμου κ. Παναγιώτης Βέργος, απέστειλε σχετική επιστολή στον Δήμαρχο Πάτμου στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Με τη παρούσα επιστολή σας αναφέρω ότι στις 28.06.2016 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήτοι Σχέδιο Νόμου με τον τίτλο ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Μέσα από τα άρθρα αυτου προκύπτει ότι συγχωνεύονται δεκάδες υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα.

Σε ότι αφορά τη περιοχή του Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου τα νησιά Κως, Λέρος , Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Λειψοί, Πάτμος και Αγαθονήσι υπάγονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου με έδρα τη Κω, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των Υποθηκοφυλακείων Καλύμνου, Λέρου και Πάτμου.

Η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς της κυβέρνησης προφανώς ελήφθη με πρόσχημα τα υπαρκτά προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν στη λειτουργία κάποιων υποθηκοφυλακείων κύρια της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Σε σχέση όμως με τη περιοχή μας αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας έρχονται να εφαρμόσουν το δόγμα <<πονάει δόντι κόβει κεφάλι>>.

Η μέχρι τώρα λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογικού Γραφείου Πάτμου ήταν εύρυθμη, όπως επίσης και των αντίστοιχων Υποθηκοφυλακείων των γειτονικών νησιών. Αντίθετα πιστεύουμε ότι αν υλοποιηθεί η προαναφερόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργείου μόνο δεινά και προβλήματα θα επιφέρει στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και οικονομικό κόστος. Επίσης απαξιώνεται και το νησί της Πάτμου από πλευράς προσφερομένων υπηρεσιών με το κλείσιμο μιας ακόμα υπηρεσίας (Γραφεία ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ειρηνοδικείο Πάτμου, υποβάθμιση ΙΚΑ). Σημειωτέον ότι στο Υποθηκοφυλακείο Πάτμου σε ότι αφορά τον ΟΤΑ Πάτμου είμαστε λειτουργούν Κτηματολογικό Γραφείο από το Μάϊο του 2004. Όπως δε είναι γνωστό σε πολύ μικρό ποσοστό, μέχρι τώρα, έχει κτηματογραφηθει η χώρα μας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στα Δωδεκάνησα μόνο οι ΟΤΑ Πάτμου και Σύμης έχουν Εθνικό Κτηματολόγιο.

Οι κυβερνώντες βέβαια επαίρονται ότι χαράσσουν και υλοποιούν νησιωτικές πολιτικές, όπως επίσης ισχυρίζονται ότι στηρίζουν τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και οικονομίες αλλά και τους ανθρώπους που γεννήθηκαν και παλεύουν να επιβιώσουν σ΄αυτά τα νησιά , όμως δυστυχώς τα μέχρι τώρα πεπραγμένα τους,τους διαψεύδουν.
Ελπίζουμε και προσδοκούμε στις δικές σας ενέργειες για την αποτροπή ψήφισης και υλοποίησης αυτού του νόμου,ο οποίος επαγγέλλεται τηνΑΝΑΔΟΜΗΣΗ αλλά μόνο ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ μπορεί να αποφέρει για τα νησιά μας”.

Πάτμος 30 Ιουνίου 2016

Με εκτίμηση

Βέργος Παναγιώτης

Υποθηκοφύλακας  Πάτμου

lerosnews.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ