back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λέρος: Νέος κύκλος αντιπαράθεσης Δήμου – Περιφέρειας για το μεταναστευτικό…

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Νέος κύκλος αντιπαράθεσης Δήμου - Περιφέρειας για το μεταναστευτικό...

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ Δήμου Λέρου – Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου άνοιξε με αφορμή την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Τρίτη με μοναδικό θέμα το μεταναστευτικό, έλαβε ομόφωνη απόφαση, απαιτώντας μεταξύ άλλων, την άμεση έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, καθώς και την απαίτηση έκδοσης επιστολής συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα του Δήμου Λέρου από τους βουλευτές Δωδεκανήσου και από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου πρόκειται να κηρύξει ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ όσους δεν υιοθετήσουν τα δίκαια αιτήματα του.

Η πρώτη αντίδραση της Περιφέρειας ήταν το παρακάτω -ιδιαίτερα προσβλητικό για το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου- δελτίο Τύπου:

“Ο Δήμαρχος Λέρου και η κατσίκα του γείτονα”

“Αυτή είναι η λογική της μυωπικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αγνοεί την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών με την κατανομή των μεταναστών σε όλη τη χώρα. Αντί να πιέσει για τη συνολική λύση του προβλήματος, νοιάζεται μόνο για τη μεταφορά τους και σε άλλα νησιά της Περιφέρειας και κυρίως στη Ρόδο. Πολιτική με κίνητρο την εκδίκηση, που παρασύρει και στιγματίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου, με μια πρωτοφανούς επιπολαιότητας και ανευθυνότητας απόφαση”.

Η απάντηση του Δήμου Λέρου ήρθε λίγο αργότερα αναφέροντας:

«Η Ρόδος να “κερδάει” και όλοι οι άλλοι να….».

Αυτή είναι η λογική της Περιφέρειας (μόνο κατ’ όνομα πλέον) Νοτίου Αιγαίου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού στα νησιά μας. Δεν ζητάμε πια τη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη (αυτή γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να την έχουμε) στον αγώνα της Λέρου και της Κω, όπως γίνεται με τον ομόλογό του της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ενδεικτικώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου).

Το μόνο που ζητάμε από τον Περιφερειάρχη μας είναι να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παύσει επιτέλους να λειτουργεί σαν Περιφερειάρχης Ρόδου και περιχώρων.

Ο Δήμος Λέρου δεν προβάλλει μαξιμαλιστικά αιτήματα, παρά ζητάει να περιοριστούν οι φιλοξενούμενοι αυστηρώς στις θέσεις δυναμικότητας του Κ.Υ.Τ. και επομένως δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι επιθυμεί να «ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».

Όπως ο Πρωθυπουργός στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε. δικαίως ζητάει να μην επωμίζονται 2-3 χώρες του νότου το βάρος του προσφυγικού, έτσι και ο Δήμος Λέρου ζητάει εντός των ορίων της ίδιας Περιφέρειας να μην επωμίζονται δύο νησιά (το ένα εκ των οποίων μικρό σε έκταση και πληθυσμό) το ίδιο βάρος, αλλά αυτό να μοιράζεται αναλογικώς και στα υπόλοιπα νησιά.

Τόσο «μυωπική» είναι πια αυτή η προσέγγιση;
Λέρος: Έκταση 54 τ.χλμ., πληθυσμός 7.917, πρόσφυγες/μετανάστες 3.500.
Ρόδος: Έκταση 1.401 τ.χλμ., πληθυσμός 115.490, πρόσφυγες/μετανάστες 0.

Κάτι τελευταίο: στις 14-1-2020 ελήφθη μια ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου. Η απαξίωση της απόφασης αυτής δεν είναι πράξη περιφρόνησης προς το Δήμαρχο Λέρου (ο οποίος σε τελική ανάλυση εισηγείται, δεν ψηφίζει), αλλά προς την ίδια την τοπική κοινωνία.

Κατά τα λοιπά, τόσον οι κυβερνώντες, όσο και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου θα πρέπει να δώσουν πολλές εξηγήσεις τις προσεχείς ημέρες στις τοπικές κοινωνίες της Λέρου και της Κω. Και κυρίως στους ξενοδόχους τους”.

Το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας απάντησε εντός της ημέρας, ως εξής: 

Το εμβαδόν της Λέρου και της Ρόδου, το μόνο επιχείρημα Κόλλια για δομή και μετανάστες στην Ρόδο!!!

Η εμμονή του Δημάρχου Λέρου στην δημιουργία δομών κυρίως στην Ρόδο αλλά και σε όλα τα άλλα νησιά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή όσο και να εκτρέπεται υβρίζοντας, συκοφαντώντας ή απειλώντας, για να ξεπλύνει την ντροπή από την ζημιά που έχει προκαλέσει στο νησί του
——————————–

Την ώρα που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνει τη μάχη για την αποσυμφόρηση των νησιών της – της Λέρου φυσικά συμπεριλαμβανομένης – δια της κατανομής των μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ο Δήμαρχος Λέρου επιλέγει να ζητήσει από την κυβέρνηση να γεμίσει όλα τα νησιά, από τη Ρόδο ως το Καστελλόριζο, με μετανάστες και δομές, ανάλογα με τον πληθυσμό τους και την έκταση τους, στοχοποιώντας έτσι κυρίως την Ρόδο.

Η πρότασή του και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον εκθέτει ενώπιον ολόκληρης της οικογένειας του Νοτίου Αιγαίου. Και κανένα δικαίωμα δεν έχει να προτείνει λύσεις που αφορούν τα υπόλοιπα νησιά και μάλιστα ερήμην τους, την ίδια ώρα που ο ίδιος καταγγέλλει άλλους ότι δεν αφουγκράστηκαν, υποτίθεται, τις τοπικές κοινωνίες.
Ο προκλητικός και διχαστικός λόγος του Δημάρχου Λέρου, που εδώ και καιρό διατυπώνει, αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν τον ενδιαφέρει η ανακούφιση του νησιού του, αλλά πως θα επιτεθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να ξεπλύνει την ντροπή από την ζημιά που έχει προκαλέσει στο νησί του.

Στην ανευθυνότητα και στον επικίνδυνο λαϊκισμό, η Περιφερειακή Αρχή απαντά με τη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις και τα διακυβεύματα της συγκυρίας, για την περιοχή μας. Μόνο όποιος εθελοτυφθεί δεν μπορεί να τα δει και αδυνατεί να κατανοήσει ότι για ζητήματα όπως αυτό, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Η Περιφερειακή Αρχή δεν υπηρετεί την “αυλή του σπιτιού” της, όπως ο Δήμαρχος Λέρου τεχνηέντως και κακόβουλα ισχυρίζεται. Υπηρετεί όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και το κάνει δίκαια. Το κλάμα του μητροκτόνου επειδή έμεινε ορφανός δεν την επηρεάζει. Ο Δήμαρχος Λέρου είναι εκείνος που δούλεψε εντατικά για να έχει hot spot το νησί του και ζήτησε γι αυτό την ανταμοιβή του από την τότε κυβέρνηση. Σήμερα το κλάμα και ο οδυρμός του, δεν πείθει κανέναν.
Σε αυτή φαυλότητα η Περιφερειακή Αρχή δεν πρόκειται να συναινέσει ποτέ όσο κι αν ο Δήμαρχος απειλεί, υβρίζει, ψεύδεται, συκοφαντεί. Μπορεί να βρίζει όσο θέλει αν αυτό τον κάνει να αισθάνεται ψηλότερος, αλλά κάποιος πρέπει να προστατεύσει αυτόν τον τόπο.

Για την Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου προέχει η επιτυχία του κυβερνητικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση όλων των νησιών, που μέχρι σήμερα έχουν σηκώσει βάρος που δεν τους αναλογεί. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει από όλους να υπηρετηθεί, αντί να υπονομεύεται, για άλλους λόγους και άλλες σκοπιμότητες.

Η Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει να υπηρετεί το δίκιο με καθαρότητα και επιχειρήματα, για όλα ανεξαιρέτως τα νησιά της. Με απόλυτο σεβασμό και υπευθυνότητα, αντιλαμβανόμενη ποιες είναι οι προκλήσεις της περιόδου, που καλούμαστε ως χώρα και ως νησιώτες να αντιμετωπίσουμε.
Οι γκρίζες νοοτροπίες και οι αντιλήψεις, όπου ο λαϊκισμός το ψέμα και η απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δόλια τεχνάσματα, είναι τρόπος άσκησης πολιτικής, δεν την αφορά.
Ο Δήμαρχος Λέρου, το ελάχιστο που οφείλει να κάνει είναι να σεβαστεί το νησί του που τον εμπιστεύτηκε.

Για να απαντήσει πάλι, ο Δήμαρχος Λέρου με την παρακάτω δήλωση:

Αναφορικά με όσα είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σχετικά με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τη στιγμή που ασχολούμαι με το ιδιαίτερο σοβαρό πρόβλημα του μεταναστευτικού στο νησί μου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αντί να συμπράττει με τις τοπικές κοινωνίες και με τις αποφάσεις των Δημοτικών μας Συμβουλίων, τίθεται ανοικτά απέναντι για ψηφοθηρικούς και πολιτικούς λόγους.

Τον καλώ έστω και την ύστατη στιγμή, να ληφθεί απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας, να σηκώσει το τηλέφωνο και να έρθει σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή Λέρου, προκειμένου από κοινού να συμπορευτούμε, Περιφέρεια και Δήμος, ώστε να δώσουμε τις ενδεδειγμένες και κατάλληλες λύσεις για τον τόπο μας. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει.

Ας παραδειγματιστεί από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Επιτέλους, ας σταματήσει ο λαϊκισμός και η έντεχνη πλην φθηνή παραποίηση των λεγομένων μας από τον Περιφερειάρχη.

Ο Δήμος Λέρου, ούτε επιδιώκει την κατασκευή περαιτέρω δομών για τους μετανάστες στα υπόλοιπα νησιά, ούτε απαιτεί ανέφικτες λύσεις. Απαιτεί όμως η διαχείριση του προβλήματος να γίνεται εντός των διοικητικών ορίων κάθε νησιού και κάθε Δήμου, δηλαδή η μεταφορά στη Λέρο μόνο όσων προσφύγων μεταναστών εντοπίζονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου (Φαρμακονήσι-Λέβιθα) και όχι από τα υπόλοιπα νησιά».

{loadmoduleid 270}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ