back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Ο Δήμος εκπόνησε σχέδιο εκτάκτου ανάγκης εκκένωσης πληθυσμού – πολιτικής προστασίας

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Ο Δήμος εκπόνησε σχέδιο εκτάκτου ανάγκης εκκένωσης πληθυσμού - πολιτικής προστασίας

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Δήμος Λέρου το σχέδιο εκκένωσης πληθυσμού / πολιτικής προστασίας έκτακτης ανάγκης.

Πιο συγκεκριμένα στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται τα παρακάτω: 


ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Σχετ: α. Ν.3013/ΦΕΚ 102/01-05-2002 (Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις)

        β. Σχέδιο Ξενοκράτης (ΦΕΚ 423/10-04-2003 τεύχος Β΄)

ΓΕΝΙΚΑ

Ο Δήμος Λέρου, με βάση τα παραπάνω σχετικά, οφείλει να συντάξει «Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας» προκειμένου να επιτύχει την πρόληψη αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων, με την σωστή προετοιμασία και την ενεργοποίηση και ετοιμότητα των φορέων και μηχανισμών.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου είναι οργανωμένη και σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα πολιτικών όπως: 

α. Οι πολιτικές για την ασφάλεια των πολιτών.

β. Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση κρίσεων.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Περίπτωση έκτακτης ανάγκης – Μέτρα Πρόληψης

1. Με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν τέσσερις (4) σειρήνες. Δύο (2) στο Δημαρχιακό μέγαρο, μια (1) στο Αστυνομικό Τμήμα, μία (1) στο Ποσειδώνειο (Λακκί) και μία (1) στο Δημοτικό σχολείο Αλίντων. Ενημέρωση των πολιτών θα γίνει με μεγάφωνο τοποθετημένο σε αυτοκίνητο του Δ.Ο.ΠΑΙ.Σ.Α.Π (ντουντούκα), περί της τοποθεσίας που θα πρέπει να συγκεντρωθούν, δηλαδή:

   α. Οι κάτοικοι των ευρύτερων περιοχών Βρομόλιθος – Λακκί – Τεμένια – Ξηρόκαμπος, θα πρέπει να συγκεντρωθούν στο Hot Spot (περιοχή Λεπίδων), όπου θα διαμείνουν σε πτυσσόμενα κοντέινερ.

   β. Οι κάτοικοι των ευρύτερων περιοχών Πλάτανος – Αγία Μαρίνα – Παντέλι, θα πρέπει να συγκεντρωθούν στο λιμάνι της Αγ. Μαρίνας και εν συνεχεία θα μεταφερθούν απευθείας στην Τουρκία μέσω της Πύλης Εισόδου.

   γ. Οι κάτοικοι των ευρύτερων περιοχών Κριθώνι – Άλιντα – Καμάρα – Δρυμώνας – Κόκκαλη – Παρθένι, θα πρέπει να συγκεντρωθούν στο φράγμα (περιοχή Παρθένι), όπου θα διαμείνουν σε σκηνές.

   δ. Οι κάτοικοι που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Λέρου εκτός των παραπάνω, παρακαλούνται να συγκεντρωθούν όπου νομίζουν οι ίδιοι, αφού ούτως ή άλλως δεν σώζονται.

2. Με μέριμνα του Δήμου Λέρου, θα οριστεί αρμόδιος υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας (με καθήκοντα καθαριότητας), ως επικεφαλής των σημείων συγκέντρωσης, προκειμένου να διευθετήσει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν. 

3. Ο Δήμος θα φροντίσει για την οργάνωση των καταυλισμών.

4. Οι χώροι που επιλέχθηκαν είναι ευήλιοι – ευάεροι, είναι ήδη ή θα γίνουν περιφραγμένοι, τουτέστιν καλύτερα ελεγχόμενοι, θα διαθέτουν θερμικές κάμερες, Wi-Fi, W.C. – λουτήρες, και θα υπάρχει ετοιμότητα για ανάπτυξη χημικών W.C., σε περίπτωση έκτακτων κοιλιακών διαταραχών (κόψιμο). 

5. Θα τοποθετηθούν σκηνές με υπόδειξη υπαλλήλων του Δήμου, που θα ορισθούν για το έργο αυτό. Στο στήσιμο των σκηνών θα συνδράμουν και οι πρόσφυγες.

6. Ο Δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι οικογένειές τους παρακαλούνται να μεταβούν στο αεροδρόμιο, για τη μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο της χώρας, για την απρόσκοπτη διοίκηση και απομακρυσμένη οργάνωση του νησιού και των κατοίκων. 

Τα ανωτέρω τίθενται εν ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσής τους ήτοι 31/3/2018. 

 

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ