back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Ξεκινάει στο ΕΠΑΛ η «Μαθητεία» για τους απόφοιτους τεχνικής εκπαίδευσης

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Ξεκινάει στο ΕΠΑΛ η «Μαθητεία» για τους απόφοιτους τεχνικής εκπαίδευσης

Στο πλαίσιο των διαδικασιών αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ) με το Νόμο 4386/2016 αναδιαρθρώνει τη δομή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και προχωρά σε ειδικές ρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση της μαθητείας για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Ο θεσμός της μαθητείας αποτελεί μία στρατηγική κατεύθυνση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για την Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της Μαθητείας καθώς και για την ενίσχυση της ελκυστικότητάς της. Επίσης η μαθητεία αποτελεί μία εναλλακτική διαδρομή για αποφοίτους Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο πλαίσιο της αναβάθμισης των επαγγελματικών τους προσόντων 

Η μαθητεία απευθύνεται σε ενήλικους με στόχο:

  • την αφομοίωση απαραίτητων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων
  • την ετοιμότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις αυτής της μορφής μάθησης 

Η μαθητεία διεξάγεται με βάση συγκεκριμένο Πρόγραμμα Σπουδών έτσι ώστε να:

  • επιτυγχάνονται συγκεκριμένα μαθησιακά αποτελέσματα
  • επιτυγχάνεται συνεργασία εκπαιδευτικής δομής – επιχείρησης
  • αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την ορθή εφαρμογή της διαδικασίας τόσο στο σχολείο όσο και στο χώρο εργασίας. 

Στη μαθητεία προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση και ασφάλιση για:

  • ομαλοποίηση της μετάβασης των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων από την εκπαίδευση στο επάγγελμα και εξοικείωσή τους με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.
  • αφομοίωση επαγγελματικής κουλτούρας δέσμευσης των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση των μαθητευομένων 

Κατά την εφαρμογή του «Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας» θα εφαρμοστεί το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) διάρκειας εννέα (9) μηνών που θα περιλαμβάνει:

Α. «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας (εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας)» συνολικής διάρκειας διακοσίων (200) ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε σχολικές μονάδες ΕΠΑ.Λ ή/και σε Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ).

Β. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο», διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο κατ’ ελάχιστον σε τέσσερις (4) ημέρες.

Την ευθύνη υλοποίησης του «Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας», έχει το ΕΠΑ.Λ. ή το Ε.Κ.

Οι ειδικότητες που ορίζονται ότι μπορεί να λειτουργήσουν στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας της σχολικής περιόδου 2016-17 είναι οι ακόλουθες: α) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, β) Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, γ) Τεχνικός Οχημάτων, δ) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, ε) Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, στ) Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, η) Βοηθών Νοσηλευτών. 

Στην Λέρο για τη σχολική περίοδο 2016-2017 δύναται να λειτουργήσουν οι παρακάτω ειδικότητες :

α) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

β) Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

γ) Τεχνικός Οχημάτων,

δ) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής,

ε) Βοηθών Νοσηλευτών 

Τα προγράμματα μαθητείας :  α) βασίζονται σε σύμβαση μεταξύ του εργοδότη, του μαθητευόμενου και της εκπαιδευτικής δομής στην οποία ανήκει, β)το μαθησιακό περιβάλλον εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και φορέα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, γ) ακολουθείται συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, δ)μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μαθητευόμενοι αποκτούν συγκεκριμένο προσόν καθώς και επίσημα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό και τέλος ε)οι μαθητευόμενοι αμείβονται για την εργασία τους σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας».

Ειδικότερα το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευόμενων ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83€), δηλαδή 17,12€. Μετά την αφαίρεση των εισφορών του εργαζόμενου το καθαρό πόσον που εισπράττει ο μαθητευόμενος είναι 16,84€. Το ποσό που θα καταβάλλεται από την επιχείρηση,  όπου θα πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στο χώρο εργασίας – Μαθητεία στον εργασιακό χώρο», συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων εισφορών εργοδότη είναι 9,35€.  Το ποσό των 11€ της αποζημίωσης ανά επιδοτούμενο θα καταβάλλεται από το ΥΠ.Π.Ε.Θ.. Η επιχείρηση οφείλει να αμείβει τους συμμετέχοντες σε μηνιαία βάση. Η επιδότηση δεν καταβάλλεται για τις ημέρες της κανονικής άδειας, ασθένειας, δώρων και λοιπών επιδομάτων. Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Α.Κ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι, επιχειρήσεις και υποψήφιοι μαθητευόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 1ο ΕΠΑ.Λ Λέρου στο τηλέφωνο 2247023840.

lerosnews.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ