back to top
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Υποβολή πρότασης του Δήμου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ν. Αιγαίου “ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Υποβολή πρότασης του Δήμου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ν. Αιγαίου "ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"

Την Κυριακή 20 Μαρτίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Διοικητικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού κ. Γ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε την υποβολή πρότασης για υπαγωγή δύο έργων “Προσθήκη τεσσάρων αιθουσών στο Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου και κατασκευή νέου 1/θέσιου νηπιαγωγείου στο Λακκί Λέρου “, στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ σύμφωνα με την πρόσκληση περί σχολικών υποδομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.    

Στην εισήγηση του ο κ. Αντιδήμαρχος για τον πρώτο φάκελο τόνισε ότι το Μπελλένειο Γυμνάσιο διαθέτει σήμερα έξι αίθουσες διδασκαλίας, οι οποίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης όλων των τάξεων, καθώς κάποιες αποτελούνται από τρία τμήματα.

Κατά συνέπεια η διεύθυνση του σχολείου αναγκάζεται εδώ και πολλά χρόνια να μισθώνει άλλες αίθουσες εκτός του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου, με όσους κίνδυνους αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μαθητών. Το σύνολο των εργασιών είναι προϋπολογισμού 310.671,63 ευρώ.    

Για το δεύτερο φάκελο ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι η ανέγερση νέου Νηπιαγωγείου στο Λακκί θα καλύψει τη μεταστέγαση του 2ου 1/θέσιου νηπιαγωγείου που ήδη λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο κτίριο.

Από το 2013-2015 έγιναν ενέργειες και άλλες προαπαιτούμενες διερευνήσεις για το νηπιαγωγείο επειδή από την πληροφόρηση που υπήρχε θα άνοιγαν νέα προγράμματα με το ίδιο αντικείμενο.

Ως προς το κτίσμα και τον περιβάλλοντα χώρο η βασική κατεύθυνση ήταν το σύνολο των κατευθύνσεων να προσαρμόζει και να σχεδιάζει στο μοντέλο για το Σχολείο του 21ου αιώνα ,όπως ελάχιστα σχολεία στην Ελλάδα, με την σπάνια αρχιτεκτονική του Λακκίου.

Προβλέπονται φυτεμένο δώμα ,στο εσωτερικό άπλετος φυσικός φωτισμός από το διαφώτιστο,η διαδρομή νερού που τρέχει ανάμεσα στις αίθουσες και πολλές γωνιές με εκπλήξεις για τα παιδιά , παροχής βιωμάτων και εμπειρίας προς την κατεύθυνση της ένταξης τους προς την κατεύθυνση της ένταξης τους στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το ύψος της δαπάνης είναι 652.303 ευρώ.    

Κλείνοντας ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι με τα δυο αυτά έργα ο Δήμος ωφελείται με πολλούς τρόπους:

  • Μειώνει τα έξοδα του λόγω των μισθωμάτων που δίνονται μέχρι σήμερα
  • Αποκτά δύο ακόμη περιουσιακά στοιχεία
  • Αυξάνει τις σχολικές υποδομές και μειώνει τις ελλείψεις στην εκπαίδευση
  • Το σπουδαιότερο όμως όφελος είναι ότι ο Δήμος συμβάλλει στη διαδικασία βελτίωσης ποιότητας ζωής των δημοτών.    

Ήδη όπως ενημέρωσε ο κ . Αντιδήμαρχος ετοιμάζεται φάκελος για υποβολή πρότασης ενεργειακής αναβάθμισης υποδομών Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Λέρου καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες εντός του 2016 θα ανοίξει σχετικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ο Δήμος Λέρου θέλει να είναι έτοιμος για υποβολή και ένταξη.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ