back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

– Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορτασθεί η επέτειος για τα 59 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ- Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορτασθεί η επέτειος για τα 59 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αναμένεται να γιορτασθεί φέτος η 59η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη με παρελάσεις και διάφορες εκδηλώσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από αύριο στη Ρόδο θα βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ενώ την Τετάρτη κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων σε Ρόδο και Κω.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα παρουσιαστεί το δίτομο έργο του αγωνιστή Μανώλη Γλέζου «Εθνική Αντίσταση 1940 – 1945», σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ΑΚΤΑΙΟΝ. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν, ο ίδιος ο συγγραφέας, ο τέως υπουργός Σάκης Πεπονής και ο τέως νομάρχης Σάββας Καραγιάννης. Σήμερα, στις 8 το βράδυ και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ρόδου, σε συνεργασία με τη μικτή χορωδία του Δήμου και το Μουσικό Γυμνάσιο, οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην Ενσωμάτωση.

Υπό τη διεύθυνση του κ. Μανώλη Θεουλάκη, η χορωδία των ιεροψαλτών Ρόδου θα ψάλλει βυζαντινούς ύμνους και θα αποδώσει τη σύνθεση του Κωνσταντίνου Κουκιά για την Επέτειο. Η χορωδία από παιδιά του Μουσικού Γυμνασίου, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή, θα ερμηνεύσει τραγούδια της Ενσωμάτωσης, όλα συνθέσεις Δωδεκανησίων συνθετών και ποιητών. Τα μέλη της μικτής χορωδίας του Δήμου Ροδίων, με παραδοσιακές στολές, θα αποδώσουν δημοτικούς σκοπούς και τραγούδια.

Αύριο ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου και η Φιλοτελική Ένωση Δωδεκανήσου διοργανώνουν έκθεση φιλοτελισμού, όπου θα παρουσιαστούν γραμματόσημα από την Ιταλοκρατία ως την Ενσωμάτωση, τιμώντας την επέτειο. Τα εγκαίνα της Εκθεσης, που θα φιλοξενηθεί στο Κατάλυμα της Γαλλίας επί της οδού Ιπποτών στη Μεσαιωνική Πόλη, θα γίνουν αύριο στις 8:30 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι 11 Μαρτίου. Παράλληλα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα εκδώσουν ειδικό λεύκωμα, φακέλους με προσωπικό γραμματόσημο και αναμνηστική σφραγίδα, όλα συλλεκτικής αξίας, με αναφορά στα «Εξήντα Χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα».

Εκδήλωση με τίτλο «ΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ» θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Ροδίων, αύριο στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης για την επέτειο της Ενσωμάτωσης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, ενώ θα πλαισιωθεί από έκθεση αρχειακού υλικού με τίτλο «Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου μέσα από τα Πρωτοσέλιδα του Πανελλήνιου Τύπου». Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης του Συλλόγου Εικαστικών Δωδεκανήσου με θέμα «Ελλάδα-Δωδεκάνησα». Η έκθεση περιλαμβάνει 85 έργα 47 καλλιτεχνών-μελών του Συλλόγου και θα διαρκέσει ως τις 31 Μαρτίου.

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 60 χρόνια της απελευθέρωσης θα πραγματοποιηθεί αύριο από το Ωδείο Ρόδου Καίτη Καστρουνή, στις 6 το απόγευμα στο Σόφιτελ Καψής.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ